Pažitka v kuchyni: 4 tipy, jak ji chutně zpracovat

Pažitka patří mezi nejpoužívanější druhy bylinek v kuchyni. Canva

Pažitku koupíte za pár korun v obchodě nebo vypěstujete doma. Stačí si ji zasadit do truhlíku na balkón nebo za okno a brzy spatříte první vykukující zelené natě. Upotřebit je můžete prakticky do jakéhokoliv slaného jídla – anebo se inspirujte našimi 4 tipy.

Přečtěte si také

Virtuální adventní kalendáře obchodů jsou novým hitem! Otevírejte okénka a vyhrávejte skvělé ceny
Virtuální adventní kalendáře obchodů jsou novým hitem! Otevírejte okénka a vyhrávejte skvělé ceny

1. Pažitka do pomazánky

Pažitka je chutí podobná pórku, šalotce nebo nati z česneku. Proto se výborně hodí do domácích pomazánek, které skvěle ochutí a dodá jim ten správný říz.

Recept na domácí pomazánku s pažitkou

  • 200 g žervé
  • hrst pažitky
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř

V misce smíchejte 200 g žervé s hrstí jemně nasekané pažitky. Osolte, opepřete, ochuťte citrónovou šťávou. Dobře promíchejte a podávejte ihned, nebo nechte uležet v lednici.

Pomazánka s jemně nasekanou pažitkou. Anna Kolásková

2. Pažitka do polévky

Polévka Vichyssoise patří mezi francouzské klenoty. Je jemná, krémová a ochucená nadrobno sekanou pažitkou. Navíc ji mohou i starší děti.

Recept na francouzskou polévku Vichyssoise

  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 1 l vývaru
  • 2 brambory
  • sůl, pepř
  • pažitka

V hrnci na 50 g másla zpěňte 1 cibuli a přidejte 1 pórek nakrájený na kolečka. Jakmile je pórek měkký, přidejte 1 litr vývaru a 2 brambory nakrájené na kostky. Vařte 20 minut, poté rozmixujte a ochuťte solí a mletým pepřem. Na závěr vmíchejte sekanou pažitku. V originále se polévka servíruje vychlazená, pro osvěžení v parném létě. Klidně ji však ochutnejte i teplou.

Na Vichyssoise potřebujete pórek

Kupte se slevou Pórek.

Porovnat slevy

3. Pažitka do vajec

Vyzkoušejte jemně sekanou pažitkou ozdobit ranní snídani z vajec. Nejenže bude pokrm skvěle vypadat, ale získá také parádně říznou chuť.

Recept na vaječnou omeletu s pažitkou

  • 3 vejce
  • smetana
  • máslo
  • pažitka
  • sůl, pepř

Do misky rozklepněte 3 vejce a promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte 2 lžíce smetany. Na pánvi rozpusťte kostičku másla a nalijte vejce. Na mírném plamenu nechte zatáhnout a poté obraťte. Překlopte napůl, posypejte pažitkou a podávejte s pečivem a mladými ředkvičkami.

Pažitku v kuchyni využijete na mnoho způsobů. Canva

4. Pažitka na brambory

Pažitka se skvěle hodí na ochucení vařených, pečených i smažených brambor. Kromě stonků můžete použít i fialové květy. Jsou jedlé, a navíc krásně vypadají.

Nové brambory s pažitkovým máslem

  • brambory
  • 80 g másla
  • pažitka
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř

Nové brambory dobře omyjte a vydrhněte kartáčkem. Uvařte je ve slupce, neloupejte. V misce promíchejte 80 g změklého másla s nasekanou pažitkou, solí, mletým pepřem a troškou citrónové šťávy. Brambory podélně rozkrojte a každou z nich ozdobte pažitkovým máslem.

Tipy na nákup pažitky

Pokud si pažitku nevypěstujete doma, máte 3 možnosti, jak ji pořídit v obchodě.

Pažitka čerstvá

Jednotlivé řetězce obchodů nabízejí čerstvou pažitku v květináči, případně jen balenou nať. Nevýhodou však je, že po seříznutí už pažitka většinou nedoroste, případně jen málo.

Pažitka mrazená

Už nasekanou pažitku koupíte třeba v prodejnách Makro. Balení s 250 g krájené pažitky pořídíte za cca 49,90 Kč. Její výhodou je, že chutná jako čerstvá a v mrazáku dlouho vydrží.

Tip: Čerstvou pažitku nakrájejte a vložte do výrobníků na ledové kostky. Zalijte vodou a dejte do lednice zmrazit. Kostky pak můžete skladovat v igelitových pytlících a přihodit je kdykoli pod maso, do polévky, nebo nechat roztát a dát na chleba s máslem. Takto skladovat se dají i další bylinky jako máta, meduňka nebo medvědí česnek.

Pažitka sušená

Poslední a asi nejdostupnější možností, jak koupit pažitku i v těch nejmenších obchodech, je její sušená varianta. Malý pytlík (5 g) se sušenou pažitkou koupíte zhruba za 20 Kč. Její vůně ani chuť ale nejsou tak výrazné.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz