Pažitka v kuchyni: 4 tipy, jak ji chutně zpracovat

Pažitka patří mezi nejpoužívanější druhy bylinek v kuchyni. Canva

Pažitku koupíte za pár korun v obchodě nebo vypěstujete doma. Stačí si ji zasadit do truhlíku na balkón nebo za okno a brzy spatříte první vykukující zelené natě. Upotřebit je můžete prakticky do jakéhokoliv slaného jídla – anebo se inspirujte našimi 4 tipy.

Přečtěte si také

Sladká vánoční klasika: Kakaové linecké cukroví s malinami

1. Pažitka do pomazánky

Pažitka je chutí podobná pórku, šalotce nebo nati z česneku. Proto se výborně hodí do domácích pomazánek, které skvěle ochutí a dodá jim ten správný říz.

Recept na domácí pomazánku s pažitkou

  • 200 g žervé
  • hrst pažitky
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř

V misce smíchejte 200 g žervé s hrstí jemně nasekané pažitky. Osolte, opepřete, ochuťte citrónovou šťávou. Dobře promíchejte a podávejte ihned, nebo nechte uležet v lednici.

Pomazánka s jemně nasekanou pažitkou. Anna Kolásková

2. Pažitka do polévky

Polévka Vichyssoise patří mezi francouzské klenoty. Je jemná, krémová a ochucená nadrobno sekanou pažitkou. Navíc ji mohou i starší děti.

Recept na francouzskou polévku Vichyssoise

  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 1 l vývaru
  • 2 brambory
  • sůl, pepř
  • pažitka

V hrnci na 50 g másla zpěňte 1 cibuli a přidejte 1 pórek nakrájený na kolečka. Jakmile je pórek měkký, přidejte 1 litr vývaru a 2 brambory nakrájené na kostky. Vařte 20 minut, poté rozmixujte a ochuťte solí a mletým pepřem. Na závěr vmíchejte sekanou pažitku. V originále se polévka servíruje vychlazená, pro osvěžení v parném létě. Klidně ji však ochutnejte i teplou.

3. Pažitka do vajec

Vyzkoušejte jemně sekanou pažitkou ozdobit ranní snídani z vajec. Nejenže bude pokrm skvěle vypadat, ale získá také parádně říznou chuť.

Recept na vaječnou omeletu s pažitkou

  • 3 vejce
  • smetana
  • máslo
  • pažitka
  • sůl, pepř

Do misky rozklepněte 3 vejce a promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte 2 lžíce smetany. Na pánvi rozpusťte kostičku másla a nalijte vejce. Na mírném plamenu nechte zatáhnout a poté obraťte. Překlopte napůl, posypejte pažitkou a podávejte s pečivem a mladými ředkvičkami.

Pažitku v kuchyni využijete na mnoho způsobů. Canva

4. Pažitka na brambory

Pažitka se skvěle hodí na ochucení vařených, pečených i smažených brambor. Kromě stonků můžete použít i fialové květy. Jsou jedlé, a navíc krásně vypadají.

Nové brambory s pažitkovým máslem

  • brambory
  • 80 g másla
  • pažitka
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř

Nové brambory dobře omyjte a vydrhněte kartáčkem. Uvařte je ve slupce, neloupejte. V misce promíchejte 80 g změklého másla s nasekanou pažitkou, solí, mletým pepřem a troškou citrónové šťávy. Brambory podélně rozkrojte a každou z nich ozdobte pažitkovým máslem.

Tipy na nákup pažitky

Pokud si pažitku nevypěstujete doma, máte 3 možnosti, jak ji pořídit v obchodě.

Pažitka čerstvá

Jednotlivé řetězce obchodů nabízejí čerstvou pažitku v květináči, případně jen balenou nať. Nevýhodou však je, že po seříznutí už pažitka většinou nedoroste, případně jen málo.

Pažitka mrazená

Už nasekanou pažitku koupíte třeba v prodejnách Makro. Balení s 250 g krájené pažitky pořídíte za cca 49,90 Kč. Její výhodou je, že chutná jako čerstvá a v mrazáku dlouho vydrží.

Tip: Čerstvou pažitku nakrájejte a vložte do výrobníků na ledové kostky. Zalijte vodou a dejte do lednice zmrazit. Kostky pak můžete skladovat v igelitových pytlících a přihodit je kdykoli pod maso, do polévky, nebo nechat roztát a dát na chleba s máslem. Takto skladovat se dají i další bylinky jako máta, meduňka nebo medvědí česnek.

Pažitka sušená

Poslední a asi nejdostupnější možností, jak koupit pažitku i v těch nejmenších obchodech, je její sušená varianta. Malý pytlík (5 g) se sušenou pažitkou koupíte zhruba za 20 Kč. Její vůně ani chuť ale nejsou tak výrazné.