Co všechno můžete udělat z rybízu? Muffiny i omáčku k masu

Rybíz je velice zdravý. Canva

Rybíz je oblíbené bobulovité letní ovoce, které je plné vitamínů a vlákniny. Snadno se dá připravit na sladký i slaný způsob. Skvěle se hodí do salátů, k masu, můžete si z něj udělat marmeládu, sirup, nebo ho zkrátka zamrazit a užít si jeho chuť i v zimě – rybíz totiž výborně snáší mražení.

Přečtěte si také

Tajné triky cukrářek, které zajistí, že vaše linecké cukroví nebude mít konkurenci

Věděli jste, že je rybíz také zdraví prospěšný?

Šťávy z červeného i černého rybízu snižují horečku a jsou vhodným doplňkem při nachlazení a chřipce. Černý rybíz je doslova vitamínovou bombou. Má velké množství vitamínu C a vysoký obsah rutinu, díky kterému zlepšuje stav cévních stěn a pomáhá při léčbě křečových žil.

Červený rybíz zlepšuje zrak, pomáhá při šerosleposti a je vhodný při léčbě hemoroidů.

Tip: Udělejte si doma zdravý nálev

Z plodů či listů si udělejte nálev a užívejte ho jako prevenci a zdravé pití.

  • 2 kávové lžičky bobulí rybízu zalijeme ¼ l studené vody, necháme přejít varem a 15 minut vyluhovat
  • 2 kávové lžičky mladých listů zalijeme ¼ l vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat
Zdravý nálev z rybízu zažene i chřipku. Canva

Rybízová marmeláda

Výtečná je na palačinky, lívance i jen tak na pečivo. Jak na ni snadno a rychle?

Kilo červeného rybízu rozemeleme v mixéru. Ze směsi necháme přes plátno vykapat šťávu a k té potom přidáme jeden sáček želírovacího cukru a dvě lžíce cukru krystal. Vše promícháme, přivedeme k varu a pozvolna vaříme 15 minut. Důležité je stálé míchání a odebírání případné pěny.

Rybízová marmeláda by neměla chybět v žádné domácnosti. Canva

Domácí šťáva z černého rybízu

Nechcete utrácet peníze za šťávy z obchodu, které navíc nejsou vůbec zdravé a akorát plné cukru? Udělejte si šťávu z černého rybízu.

Jak na to?

2 kila černého rybízu rozmixujeme v mixéru a přilijeme litr vody. Tuto směs přivedeme k varu, přidáme cca 200 g cukru a zvolna povaříme 5 minut. Šťávu poté přelijeme do čistých sklenic.

Rybízovo-jogurtové muffiny

Jednoduchý recept na vynikající muffiny s rybízem, který těstu dodá příjemnou kyselou chuť.

Suroviny:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 g bílého jogurtu
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 dl oleje
  • 2 vejce
  • 200 g červeného rybízu

Jak na to?

Všechny přísady smícháme v misce úplně dohladka a poté opatrně vmícháme rybíz. Těsto dáme do formiček na muffiny a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Při podávání muffiny můžeme ještě posypat rybízem či drobenkou.

Rybízová omáčka k masu

Ať už maso grilované, pečené, nebo dušené, lehká kyselá a zároveň pikantní chuť rybízu ho skvěle doplňuje. Při přípravě omáčky rybízovou marmeládu naředíme šťávou z citronu a přidáme 3 lžičky medu, dijonské hořčice a červeného vinného octa. Směs přivedeme k varu a přilijeme trochu červeného suchého vína. Necháme chvíli povařit a na závěr dochutíme solí, pepřem a chilli.