Co všechno můžete udělat z rybízu? Muffiny i omáčku k masu

Rybíz je velice zdravý. Canva

Rybíz je oblíbené bobulovité letní ovoce, které je plné vitamínů a vlákniny. Snadno se dá připravit na sladký i slaný způsob. Skvěle se hodí do salátů, k masu, můžete si z něj udělat marmeládu, sirup, nebo ho zkrátka zamrazit a užít si jeho chuť i v zimě – rybíz totiž výborně snáší mražení.

Přečtěte si také

Proslulá salcburská čokoládovna končí. Které značky také smetl koronavirus?
Proslulá salcburská čokoládovna končí. Které značky také smetl koronavirus?

Věděli jste, že je rybíz také zdraví prospěšný?

Šťávy z červeného i černého rybízu snižují horečku a jsou vhodným doplňkem při nachlazení a chřipce. Černý rybíz je doslova vitamínovou bombou. Má velké množství vitamínu C a vysoký obsah rutinu, díky kterému zlepšuje stav cévních stěn a pomáhá při léčbě křečových žil.

Červený rybíz zlepšuje zrak, pomáhá při šerosleposti a je vhodný při léčbě hemoroidů.

Tip: Udělejte si doma zdravý nálev

Z plodů či listů si udělejte nálev a užívejte ho jako prevenci a zdravé pití.

  • 2 kávové lžičky bobulí rybízu zalijeme ¼ l studené vody, necháme přejít varem a 15 minut vyluhovat
  • 2 kávové lžičky mladých listů zalijeme ¼ l vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat
Zdravý nálev z rybízu zažene i chřipku. Canva

Rybízová marmeláda

Výtečná je na palačinky, lívance i jen tak na pečivo. Jak na ni snadno a rychle?

Kilo červeného rybízu rozemeleme v mixéru. Ze směsi necháme přes plátno vykapat šťávu a k té potom přidáme jeden sáček želírovacího cukru a dvě lžíce cukru krystal. Vše promícháme, přivedeme k varu a pozvolna vaříme 15 minut. Důležité je stálé míchání a odebírání případné pěny.

Rybízová marmeláda by neměla chybět v žádné domácnosti. Canva

Domácí šťáva z černého rybízu

Nechcete utrácet peníze za šťávy z obchodu, které navíc nejsou vůbec zdravé a akorát plné cukru? Udělejte si šťávu z černého rybízu.

Jak na to?

2 kila černého rybízu rozmixujeme v mixéru a přilijeme litr vody. Tuto směs přivedeme k varu, přidáme cca 200 g cukru a zvolna povaříme 5 minut. Šťávu poté přelijeme do čistých sklenic.

Pokud nemáte vlastní, můžete rybíz koupit

Rybízovo-jogurtové muffiny

Jednoduchý recept na vynikající muffiny s rybízem, který těstu dodá příjemnou kyselou chuť.

Suroviny:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 g bílého jogurtu
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 dl oleje
  • 2 vejce
  • 200 g červeného rybízu

Jak na to?

Všechny přísady smícháme v misce úplně dohladka a poté opatrně vmícháme rybíz. Těsto dáme do formiček na muffiny a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Při podávání muffiny můžeme ještě posypat rybízem či drobenkou.

Rybízová omáčka k masu

Ať už maso grilované, pečené, nebo dušené, lehká kyselá a zároveň pikantní chuť rybízu ho skvěle doplňuje. Při přípravě omáčky rybízovou marmeládu naředíme šťávou z citronu a přidáme 3 lžičky medu, dijonské hořčice a červeného vinného octa. Směs přivedeme k varu a přilijeme trochu červeného suchého vína. Necháme chvíli povařit a na závěr dochutíme solí, pepřem a chilli.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz