Na evropském trhu je životu nebezpečné šampaňské: Moët and Chandon obsahoval extázi

Nalévání šampaňského Moët and Chandon do sklenice FVPhotography / Shutterstock.com

Nebezpečné šampaňské v láhvi Moët and Chandon Imperial se objevilo v několika evropských zemích. První případy hlásilo Německo už letos v únoru. Několik lidí tam mělo po konzumaci závažné zdravotní potíže a jeden člověk dokonce zemřel. Později se závadné lahve dostaly i do okolních států. Co problémy způsobilo? A jak nebezpečný nápoj poznat?

Přečtěte si také

Odkud pocházejí výrobci krmiv pro psy a kočky? Někteří jsou z Česka, ostatní ze zahraničí

Na vině je látka MDMA

Pochybení zřejmě není na straně Moët and Chandon. Dosavadní vyšetřování ukazuje na to, že lahve se šampaňským někdo vyprázdnil až během distribuce, aby je naplnil falešným obsahem a znovu uzavřel.

Problémy způsobuje omamná látka MDMA, kterou možná znáte jako hlavní složku taneční drogy – extáze. Smrtící je ale její množství. Například dotčená láhev z Německa obsahovala podle některých zdrojů dokonce její tisícinásobek.

Pozor na tmavou barvu a zvláštní vůni

Později se lahve s obsahem jedovaté látky dostaly i do Nizozemska nebo Belgie, a to minimálně k desítce lidí. V České republice se zatím závadné lahve nenašly, ale opatrnost je na místě. Že s nápojem není něco v pořádku, poznáte velmi snadno – netřpytí se, má červenohnědou barvu a voní po anýzu.

„Dotýkat se a/nebo pít obsah lahve je životu nebezpečné, dokonce i pokus o namáčení konečků prstů může způsobit masivní zdravotní problémy. Dotčené lahve se musí okamžitě hlásit policii,“ varují zástupci evropské neziskové organizace Foodwatch.

Dva muži si předávají sáček s pilulkami extáze Impact Photography / Shutterstock.com

Online i v kamenných prodejnách

Nebezpečné šampaňské bylo údajně nalezeno ve volném prodeji, a to v e-shopech i v kamenných obchodech. Policie už zajistila podezřelou šarži č. LAJ7QAB6780004, krátce poté se ale objevila další šarže (č. LAK5SAA6490005 ). Není tedy vyloučeno, že problematických lahví ještě přibude.