Soud rozhodl o konci respirátorů v obchodech a MHD. Vláda vzkazuje, že do pátku vydá nové opatření!

Muž v respirátoru a žena v jednorázové roušce nakupují potraviny Canva

Nejvyšší správní soud dnes zrušil aktuální opatření týkající se nošení respirátorů uvnitř, protože není podle něj dostatečně odůvodněné. Rozsudek vstoupí do platnosti za tři dny, do pátku tak má ministerstvo čas, aby vymyslelo, jak obhájit nošení respirátorů i nadále. Soud opatření vlády rozcupoval již na konci května, jak to tedy dopadne s respirátory, si budeme muset počkat do pátku.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu uspíšilo rozvolňování již několikrát během tohoto roku, kdy podle odborníků a opozice Ministerstvo zdravotnictví přijímalo neoprávněně opatření k uzavření obchodů a služeb, o kterých už dopředu vědělo, že jsou protiprávní.

Konkrétně šlo o zákaz maloobchodního prodeje mezi 22. hodinou a šestou hodinou ranní. Nejvyšší správní soud rovněž v červnu tohoto roku označil za nezákonné plošné zavírání základních a mateřských škol.

Přehled všech protipandemických opatření, které soud zrušil

  • 27. 5. 2021 – ochranné prostředky dýchacích cest
  • 21. 5. 2021 – omezení restaurací a kasin
  • 25. 5. 2021 – provoz lyžařských vleků a lanových drah
  • 11. 5. 2021 – opatření týkající se covid pozitivních zaměstnanců
  • 7. 5. 2021 – testování ve školách
  • 22. 4. 2021 – omezení provozu obchodů a restaurací

Nejvyšší státní soud i na svých sociálních sítích oznámil v tiskové zprávě, že od pátku bychom v obchodech, budovách a také prostředcích MHD nemuseli povinně nosit respirátory.

Ministr zdravotnictví se svým týmem na tiskové konferenci oznámili, že respektují rozhodnutí soudu, ale povinnosti nošení respirátorů se vzdát nechtějí. Tým ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha má čas do pátku, aby vymyslel jak odůvodnit opatření tak, aby bylo i nadále v platnosti.

Kdo podal návrh k soudu?

Tak jako v minulosti již několikrát podal návrh k Nejvyššímu správnímu soudu člověk trpící dlouhodobým onemocněním dýchací soustavy. Muži podle jeho slov činilo nošení respirátoru velké obtíže a měl zároveň vysokou hladinu protilátek po prodělaném covidu-19. Podle jeho tvrzení ho tak nošení respirátoru ohrožuje na zdraví více než jeho nenošení.

Soud po prozkoumání případu uvedl, že opatření ministerstva zdravotnictví nebylo dostatečně odůvodněné. Jestli budeme již o víkendu bez respirátorů v obchodech, budovách a MHD, to se teprve ukáže – článek pro vás budeme aktualizovat.

Je čas sundat respirátory?

Ministerstvo zdravotnictví nedokázalo před soudem své rozhodnutí dostatečně odůvodnit, to však automaticky neznamená, že by nošení respirátorů v přeplněné MHD či obchodech bylo naprosto zbytečné. Pamatujte, že minimálně ochrana dýchacích cest a vhodná hygiena jsou základními kameny prevence proti virům a nemocem, a to včetně covidu-19.

Tip: Na cestě ke zdraví vám pomohou vhodné prostředky – hlídejte si je v akcích na Kupi.cz a buďte zdraví levněji.