České firmy našly díru na trhu: Přeměňují odpad na chuťovky

Člověk strouhající jablečnou slupku Canva

Ze zbytků vylisovaného ovoce a slupek vyrábět chutné sušenky, a ještě je prodávat? Ano, přesně tak dceřiná společnost Kofoly UGO, výrobce ovocných a zeleninových šťáv, navázala spolupráci s Biopekárnou Zemanka. Ze zbytků vylisovaného ovoce a slupek vyrábí chutné sušenky.

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Co se zbytky řepy, jablek nebo třeba mrkví? Namísto, aby zbytky z výroby džusů UGO putovaly do koše, míří do pekárny, kde se stávají součástí chutných sušenek. Nejde o první příklad účasti na cirkulární ekonomice, který má společnost Zemanka za sebou. Již dříve pekárna nabízela krekry z pivovarského mláta nebo sušenky z kávové sedliny.

Tajemství recyklace: Chytré řešení

Cirkulární ekonomika přitom stále stoupá na oblibě. Do povědomí lidí a firem se dostává zejména pro své benefity – jsou jimi omezení či úplná absence plýtvání, udržitelnost a také šetrnost vůči životnímu prostředí. Udržitelný přístup nefunguje jen v rámci zmíněné recyklace – zahrnuje rovněž šetrný proces výroby, ekologickou logistiku a spotřebu.

Právě jednou z myšlenek cirkulární ekonomiky v praxi, kterou se stále více firem snaží využívat, je hospodaření s minimálními ztrátami – čemuž chytré využití odpadních produktů dokonale odpovídá.

Dáte si krekry nebo sušenky?

Jaký je výsledný produkt snažení pekárny Zemanka? Pochutnat si můžete na řepných a mrkvových krekrech, k dispozici bude i sladké – jablečné sušenky. Díky tomuto nápadu se sníží odpady zhruba o 1 800 kilogramů ročně.

Podle šéfa Kofoly Jannise Samarase jde o ukázku „zero waste“ v praxi – firma chce dokázat, že ztotožnění se s hnutím s minimálním odpadem a plýtváním myslí vážně. Odpady tak dostanou novou podobu – stane se z nich cenná surovina pochutin. Během léta by se kromě sítí UGO měly snacky dostat také do prodejen se zdravou výživou, hypermarketů a drogerií.

Zdravá mouka? Hroznová

Další ukázkou, jak využít zbytky, může být hroznová mouka – přesněji řečeno mouka ze slupek hroznů, kterou používá k výrobě sušenek vinařství Sýkora. Při výrobě vína dochází ke zpracování všech odpadních nadbytků – třeba z hroznových pecek po ukončení výroby vína lisuje společnost kuchyňský olej. Další cirkulární potraviny a nápady na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Co ještě asi překvapí?