Miliony ptáků zabije náraz do oken: Jak tomu zabránit a jak opeřenci pomoci?

Omráčená sojka na okenním parapetu smutny pan / Shutterstock.com

Je krásné poslouchat zpívajícího slavíka na větvi, sledovat, jak vám kosi čistí zahradu od hmyzu nebo se kochat výhledem na pestrobarevné sýkorky. Každý rok však v Evropě přes 100 milionů ptáků zemře kvůli tomu, že narazí ve vysoké rychlosti do okna. Jen v Česku jsou jich stovky tisíc. Náraz do oken jich zabije více než auta, kočky, lov, pesticidy a elektrický proud dohromady. Zabránit jejich úhynu přitom není těžké a každý z nás může toto číslo snížit.

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

Proč ptáci naráží do oken?

Okna jsou čirá a když pták letí, jednoduše nevidí, že je před ním překážka. Jelikož létají vysokou rychlostí, náraz je často zabije nebo zemřou postupně na následky vnitřního krvácení.

Ještě horší jsou pro ptáky okna s reflexní fólií, která odráží oblohu, anebo dokonce i stromy, k nimž se pak opeřenci chtějí dostat.

Hledání známek života u omráčeného holuba u432155 / Shutterstock.com

Jak postupovat, když pták narazí do okna?

Když pták narazí do okna, v mnoha případech nezemře, ale je pouze omráčený. Je to podobný stav, jako když se do hlavy uhodí člověk – obvykle dojde k otřesu mozku, je zmatený a potřebuje čas, aby se vzpamatoval. Může to trvat několik hodin, ale také několik minut – to je ovšem dostatečně dlouhá doba na to, aby se bezmocného ptáka zmocnila nějaká šelma, třeba pes nebo kočka pobíhající po zahradě.

Náraz obvykle uslyšíte a když najdete u okna bezvládné tělo opeřence, nejprve zjistěte, jestli je naživu. Jednoduše hledejte základní známky života – stejně jako u člověka jde o známky dýchání, pulsu nebo srdečního tepu. Srdeční frekvence ptáků je mnohem vyšší než srdeční frekvence člověka. Můžete si také krátce posvítit baterkou do ptačího oka, abyste viděli, zda zornička reaguje na světlo.

Potěšte ptáčky na své zahradě

Pták žije – jak mu pomoci?

  1. Připravte si kartonovou krabici, její dno vycpěte kusem hadru nebo starým oblečením a udělejte do ní otvory, aby dovnitř proudil vzduch a světlo.
  2. Opatrně umístěte ptáka dovnitř a krabici utěsněte.
  3. Pokud je zjevně zraněný nebo nemůže létat, vezměte ho v krabici co nejdříve k veterináři.
  4. Pokud pták nemá žádná viditelná zranění, umístěte uzavřenou krabici na klidné místo, kde bude v bezpečí před predátory.
  5. Pokud se ptáček asi po hodině vzpamatuje a je dostatečně fit, můžete ho vypustit z krabice ven.
  6. Pokud je po dvou hodinách stále v bezvědomí nebo se znatelně úplně neprobral, je čas kontaktovat veterináře.
Žena lepí UV samolepky na prosklené dveře JDzacovsky / Shutterstock.com

Důležitá je prevence

Nárazům lze předcházet nejlépe tak, že na okno nalepíte samolepky. Možná, že se vám taková dekorace nemusí líbit, ale je na každém z nás, jestli je ochotný mít na svědomí životy ptáků nebo si raději ozdobit okno samolepkou. Nejlepší volbou jsou průhledné samolepky s UV efektem. Pro vás budou průhledné, ale pták je uvidí jako jasně modrou plochu. Je to dáno tím, že vidí i v UV spektru, zatímco lidé ne.

UV samolepky se nabízí v mnoha podobách a jelikož je jejich pořizovací cena kolem 100–200 Kč za arch, zajisté to není příliš velký výdaj. Nemusí jít jen o siluety dravců, na okna můžete nalepit i siluety listů, kolečka nebo různé další tvary.

Používejte samolepky správně

Myslete na to, že se vzory vždy lepí z vnější strany, jinak je ptáci neuvidí. Dobře se osvědčily také svislé pruhy nebo úzké tečkované vzory. Nalepené siluety dravců jsou populární volbou, i když jsou účinné méně – ptáci v nich někdy nevidí nepřátele a často létají přímo u samolepek před okenní tabuli. Nejlepší efekt mají poloprůhledné samolepky a samolepky v kontrastních barvách, například oranžové.

Můžete také sledovat, jaké prostředí okna odráží – pokud jde o tmavé prostředí, lépe budou viditelné světlé samolepky a naopak. Větší množství malých samolepek je účinnější než několik velkých. Drobné tečky nebo pruhy zaberou jen několik procent okenní tabule a mají vysoký efekt. A pokud na okna lepit nechcete samolepky, viditelnost zvýší například také sítě proti hmyzu, závěsy v kontrastních barvách a venkovní žaluzie.