Ideální jídlo na léto – to je studená španělská polévka gazpacho

Studená polévka gazpacho v bílé misce, rajčata, bageta a česnek Pixel-Shot / Shutterstock.com

Že nemáte v letních vedrech na horkou polévku ani pomyšlení? Pak je gazpacho přesně pro vás! Tato ikonická studená španělská polévka je plná zeleniny a v letních dnech nabídne nejen pořádnou dávku osvěžení, ale také potřebných vitamínů a minerálů. Podívejte se, co všechno gazpacho obsahuje, jaké výhody z konzumace této polévky plynou i jak si ji jednoduše připravit doma.

Přečtěte si také

Je trestné konzumovat pečivo v supermarketu před zaplacením? Řetězce v tom mají jasno

Studená polévka s dlouhou historií

O španělském gazpachu se traduje, že pochází z Andalusie. Možná vás překvapí, že původní podoba této polévky vůbec neobsahovala rajčata ani jinou „barevnou“ zeleninu. Připravovala se z rozmočeného chleba, olivového oleje, vody, vinného octa a česneku. Rajčata a papriky se začaly přidávat až poté, co byly do Evropy přivezeny z Ameriky.

Ideální letní jídlo mnoha chutí

Polévka gazpacho se podává za studena, vychlazená z ledničky. Pro svou osvěžující chuť a servírovací teplotu je oblíbená především v létě a hodně se konzumuje v jižních zemích a teplých oblastech. A jak již bývá zvykem, každá oblast má svůj vlastní recept a na světě existuje nespočet variant této červené rajské polévky.

Okurkové gazpacho v bílé misce, lžíce nblx / Shutterstock.com

Co všechno patří do gazpacha a s čím se polévka podává?

Hlavní roli hrají rajčata, která musí být krásně zralá a chutná, dále paprika a okurky. K nim se přidává původní základ, tedy olivový olej, vinný ocet, česnek, cibule a podle tradičního receptu i kousek bílého chleba, který se rozmixuje spolu se zeleninou. Polévku zahustí a udělá z ní sytější jídlo. Lehčí verzi gazpacha ale můžete připravit i bez něj.

Na vaření volte kvalitní olej

Někdy se do polévky přidává také citronová šťáva, bílé víno a čerstvé bylinky, jako je oregano, bazalka či petržel. Gazpacho se podle chuti může podávat s krutony, vajíčkem natvrdo, černými olivami, cibulí, kostičkami zeleniny (okurka, paprika), krevetami apod.

Tip: Přidejte do polévky i špetku chilli. Polévka bude pikantnější, a navíc vás ochladí. Chilli papričky jsou totiž v jižních zemích v létě oblíbené pro svou schopnost ochlazovat organismus díky tomu, že vyvolávají pocení.

Dlaně plné rajčat ve tvaru srdce Kostikova Natalia / Shutterstock.com

Nejzdravější polévka, kterou ocení dietáři i milovníci lehkých jídel

Gazpacho patří k nejzdravějším polévkám. Jedná se v podstatě o slané zeleninové smoothie. Připravuje se z rozmixované čerstvé, případně lehce spařené zeleniny, a je proto doslova nabité vitamíny a minerály.

  • Obsahuje vitamíny A, C a E. Dále fosfor, železo, vápník, hořčík, mangan, zinek, draslík i měď.
  • Má hodně vlákniny a antioxidantů – především lykopenu obsaženého v rajčatech a karotenoidů.
  • Je bohatým zdrojem vlákniny a díky česneku, který podporuje zažívání, je polévka lehce stravitelná a posiluje imunitu.
  • Je skvělá při hubnutí. Obsahuje málo kalorií, a naopak hodně vody, čímž podporuje odvodňování organismu a odplavování toxinů.
  • Je považována za isotonické jídlo, tedy takové, které pomáhá udržovat hydrataci (díky vysokému obsahu vody a minerálních solí), a je proto skvělá i po sportu nebo větší fyzické zátěži.

Recept na domácí polévku gazpacho

Budete potřebovat tyto suroviny:

  • 500 g zralých rajčat
  • 1 papriku (červenou, zelenou nebo mix)
  • 1 salátovou okurku
  • 1 šalotku
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce octa (vinného, sherry apod.)
  • krajíček bílého chleba (nemusí být)
  • sůl, pepř a bylinky podle chuti (bazalka, petrželka, oregano, tymián)

Jak na gazpacho?

  1. Rajčata krátce spařte ve vroucí vodě a oloupejte. Papriku zbavte jádřinců, okurku, cibuli a česnek oloupejte.
  2. Zeleninu nakrájejte na kousky a spolu s olivovým olejem, případně bílým chlebem, rozmixujte dohladka.
  3. Na závěr dochuťte vinným octem, solí, pepřem a bylinkami, a ještě finálně pomixujte, aby se chutě propojily.
  4. Pokud upřednostňujete polévku sladší, je možné přidat i trochu cukru, nebo naopak kapku citronové šťávy.

Polévku nechte důkladně vychladit v lednici a podávejte. Gazpacho se servíruje v talíři, misce nebo sklenici. Ozdobte krutony, zeleninou, uvařeným vajíčkem, sýrem, olivami, krevetami nebo čímkoliv jiným podle chuti.