Načerpejte sílu a dlouhověkost baobabů! Jak se plody těchto stromů jí a kde je koupit?

Ruka držící rozpůlený plod baobabu s bílou dužinou Davis Dorss / Shutterstock.com

Pozoruhodný dlouhověký strom s tlustým kmenem a plochou, nízkou korunou, který mnoho lidí zná díky příběhům Malého prince. Víte ale, že baobab má také plody, které se dají jíst? Jsou dokonce tak nabité vitamíny a minerály, že se považují za superpotravinu a koupit se dají i u nás. Proč se vyplatí zařadit baobab do svého jídelníčku, kde ho koupit a na jaké způsoby se dá konzumovat?

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

Superpotravina z prastarých stromů

Baobaby dorůstají výšky přes 30 metrů a dožívají se tisíce let. Daří se jim v Africe nebo Austrálii, tedy v oblastech s delším obdobím sucha.

Říká se, že jim neublíží ani voda, ani oheň nebo čas. Ne nadarmo jsou proto považovány za majestátný symbol dlouhověkosti a přírodní síly. Je to i z toho důvodu, že jsou jejich plody plné antioxidantů, vitamínů a minerálů. Pro naše zdraví a vitalitu úplný zázrak.

Majestátní stromy baobaby KENTA SUDO / Shutterstock.com

Proč konzumovat plody baobabu?

  • Díky antioxidantům pomáhají bojovat proti stárnutí buněk a volným radikálům, fungují rovněž jako prevence řady civilizačních chorob.
  • Najdete v nich plno aminokyselin potřebných pro regeneraci těla, i vitamínů – vedle těch A a B také pořádnou porci vitamínu C (až 300 mg na 100 g, což je mnohonásobně více, než mají citrusy nebo jablka).
  • Z minerálů jsou baobaby bohaté na železo, fosfor, draslík, hořčík a vápník.
  • Jsou cenným zdrojem vlákniny, která pomáhá zrychlovat metabolismus, podporuje správnou funkci trávicího systému a vylučovací soustavy.
  • Přispívají k dobře fungujícímu imunitnímu systému, snižují míru vyčerpání a únavy. Blahodárně působí na nervovou soustavu a psychiku.
  • Podporují přirozenou tvorbu kolagenu a zlepšují stav kostí, zubů, dásní či kůže.
Podpořte své zdraví

Citrusová chuť v netradičním obalu

Ačkoliv v supermarketech na baobaby pravděpodobně nenarazíte, dají se sehnat i u nás. Celé plody koupíte ve specializovaných obchodech na internetu, případně na ně můžete narazit na tzv. afrických trzích. Cena jednoho kusu začíná zhruba na 150 Kč.

A jak se takový exotický plod jí? Uvnitř tvrdé skořápky kapkovitého tvaru, kterou je potřeba rozbít ostrým předmětem, najdete měkké kousky (hrudky) bílé dužiny s osvěžující, sladce citrusovou chutí. Lze je pojídat jen tak samotné (uvnitř se nachází malé pecky) nebo libovolně přidávat do ovocných a sladkých pokrmů i nápojů.

Rozpůlený plod baobabu s pohledem na vnitřní dužinu OlegD / Shutterstock.com

Prášek usnadní každodenní užívání

Usušená dřeň se potom mele na jemný prášek, který je u nás mnohem rozšířenější a koupíte ho jako doplněk stravy v kamenných a internetových prodejnách se zdravou či sportovní výživou i v lékárnách. Cena za 150–200g balení začíná asi na 170 Kč, menší pytlíčky vychází vždy dráž než větší gramáže.

Dopřejte si snídani s chutí exotiky

Prášek z baobabu má stejně jako čerstvá dřeň sladce kyselou, citrusovou chuť, která se nejen v létě výborně hodí do smoothies, ovocných šťáv, kaší, jogurtů i jakýchkoliv jiných sladkých dobrot. Pro jeho sypkou konzistenci jej můžete používat i jako náhradu za mouku (např. při obalování) nebo méně sladkou alternativu moučkového cukru. Chuťově se baobab velmi dobře doplňuje s banány, mangem, citrusy a jiným exotickým ovocem.

Pro své příznivé účinky se dá prášek z baobabu pít jen tak, rozmíchaný v trošce vody. Doporučuje se užívat 1–2 lžičky denně, nejlépe ihned po probuzení, abyste nastartovali svůj metabolismus a mozkovou činnost.

Kousky dužiny baobabu a olej a prášek z ní Sissoupitch / Shutterstock.com

Olej plný antioxidantů pro mladistvý vzhled

Dopřejte něco z dlouhověkosti těchto stromů i své pleti. Za studena lisovaný 100% olej ze semínek baobabu má výborné hydratační, regenerační a zklidňující schopnosti. Přirozeně se vyskytující antioxidanty bojují proti stárnutí pokožky a vrací jí pružnost. Pravidelná masáž olejem z baobabu se dokonce doporučuje jako účinný způsob, jak předcházet nebo zmírňovat výskyt strií.