Víte, proč se drží Meatless Monday aneb Bezmasé pondělí a co to vlastně je?

Vegetariánský salát s čočkou, avokádem, rajčaty, sýrem Asya Nurullina / Shutterstock.com

Pro někoho naprosto přirozená věc, pro jiného naopak něco nepředstavitelného. S myšlenkou vynechat na jeden den v týdnu ze svého jídelníčku maso přišla americká nezisková organizace The Monday Campaigns, která má za cíl podporu zdraví světové populace. Ta vymyslela iniciativu Meatless Monday, česky „Bezmasé pondělí“. Jak název sám napovídá, hlavní cíl je poměrně jasný – jeden den prostě nejíst maso. Že je to pak nuda na talíři? Pojďte se s námi přesvědčit, že tomu tak být nemusí a i bez masa se dá připravit chutné a plnohodnotné jídlo.

Přečtěte si také

Růžové čisticí pasty pobláznily celý svět. Stojí opravdu za to?

O výzvě Meatless Monday již bezpochyby slyšela většina z nás. Hlavní myšlenka celosvětového projektu je poměrně jednoduchá: omezit světovou konzumaci masa, odlehčit náš jídelníček a zkusit i zaryté masožravce přesvědčit, že bez jejich oblíbeného pokrmu na talíři se mohou skvěle najíst.

Alternativ je totiž celá řada. Co třeba zkusit tofu, tempeh, zařadit více luštěnin, ořechů a mléčných výrobků? Na jeden den v týdnu to určitě stojí za vyzkoušení.

Pondělí, středa, nebo pátek? Na dnu nezáleží

Říkáte si, proč zrovna pondělí? Vysvětlení je snadné. Z psychologického hlediska je v pondělí, tedy v první den nového týdne, nakloněno k pozitivním změnám mnohem více lidí. Však si vzpomeňte, kolikrát jste už řekli větu: „Tak od pondělka / po víkendu s tím začnu!“ Pokud ale vám osobně pondělí z jakéhokoli důvodu nevyhovuje, není nejmenší problém si udělat třeba Meatless Wednesday, tedy bezmasou středu.

Tím, že ze svého jídelníčku vyřadíte maso, zcela logicky v ten den zvýšíte svou spotřebu zeleniny, ovoce, luštěnin a obilovin. Věřte, že každá změna se počítá. Maso má samozřejmě na našich talířích své nezastupitelné místo, ale jeho nadměrná konzumace může vést ke vzniku řady zdravotních problémů.

Vědecké výzkumy dokonce naznačují, že částečné nahrazení masa konzumací potravin s nenasycenými mastnými kyselinami, tedy například rostlinných olejů, ořechů či vajec, snižuje riziko srdečních onemocnění až o 19 %.

Nebojte se experimentovat, i rostlinné výrobky koupíte v akci

Bezmasé recepty mohou být barevné a chutné

Milujete boloňskou omáčku nebo lasagne a nedokážete si je představit bez kvalitního mletého hovězího? A zkoušeli jste to někdy s červenou čočkou? Výsledek vás dozajista ohromí. A co takhle si místo grilovaného hovězího steaku nebo kuřete dát tofu na gril? Takový lilkový tataráček je také příjemná změna.

Špagety s boloňskou omáčkou z čočky Nina Firsova / Shutterstock.com

Boloňská omáčka z červené čočky

Červená čočka rozhodně není to samé jako mleté hovězí maso, na tom se všichni shodneme, stejně jako na tom, že od „čočkové boloňské“ nemůžeme očekávat naprosto totožnou chuť jako od klasiky s masem. To ale rozhodně není cílem. Červená čočka dodá do našeho jídelníčku pestrost, důležité živiny a poměrně slušnou dávku bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny.

Budeme potřebovat:

  • 50 g červené čočky
  • olivový olej
  • cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • sušené nebo čerstvé oregano
  • sůl, mletý černý pepř, celou skořici
  • lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 100 ml červeného vína
Pohlídejte si červenou čočku v akci

Jak na to?

  • Postup je podobný, jako když vaříte italskou klasiku s mletým masem. Nejprve si na olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, vsypte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a nechte trochu zezlátnout, poté přidejte i nakrájený řapíkatý celer.
  • Po chvilce k zelenině dejte lžíci rajčatového protlaku a nechte mírně zarestovat, aby se vytratila kyselá chuť rajčat. Takto připravený základ podlijte vínem a nechte vypařit alkohol.
  • Poté vsypte obsah plechovky drcených rajčat, osolte, opepřete a přidejte i celou skořici. Přiklopte poklicí a na mírném plameni nechte zhruba 30 minut probublávat.
  • Pokud by se vám zdála omáčka hustá, nařeďte ji ideálně zeleninovým vývarem.
  • Přisypte do hrnce propláchnutou červenou čočku, opět přiklopte poklicí a nechte dalších 10–15 minut vařit, aby čočka změkla.
  • Omáčku kontrolujte, aby se vám nepřipálila, a v případě nutnosti ještě podlijte. Čočka do sebe natáhne poměrně dost tekutiny.
  • Jakmile jsou zelenina i čočka měkké, přidejte nadrcené oregano. Omáčku ochutnejte a případně dosolte. Pokud by se vám výsledek zdál příliš kyselý, můžete přidat i lžičku hnědého cukru, v opačném případě pár kapek citronu.
  • Z hrnce nezapomeňte před servírováním vyndat celou skořici.
  • Takto připravenou omáčku můžete ihned podávat k těstovinám nebo si připravit lasagne.
Grilované tofu, cherry rajčata a červená cibule na grilu Puzurin Mihail / Shutterstock.com

Grilované sladkokyselé tofu

Klobásy, hamburgery, steaky, ale i cuketa, kukuřice nebo papriky rozhodně mají své místo při grilování. Pokud se ale rozhodnete si večer pro jednou ozvláštnit třeba tím, že vynecháte maso, v obchodech najdete řadu alternativ, které na grilu chutnají také skvěle. A rozhodně nemusíte hned sahat po vegetariánských párcích či klobásách. Chutný „steak“ si připravíte třeba i z tofu.

Základem je, stejně jako u masa, dobrá marináda. Je proto vhodné zvolit tofu přírodní, které vám díky své neutrální chuti dovolí v kuchyni experimentovat a rozvinout vaši fantazii.

Budete potřebovat:

  • přírodní tofu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce limetové (citronové) šťávy
  • sůl
  • čerstvý tymián
  • chilli paprička (pro ty, kteří mají rádi pálivé)
Využijte slev a doplňte zásoby

Jak na to?

  • Nepodceňte přípravu samotného tofu. To se totiž uchovává v nálevu, a tak v sobě obsahuje dost tekutiny. Je tedy nutné tofu před marinováním a přípravou na grilu osušit.
  • Nejprve tofu nakrájejte na zhruba centimetr tlusté plátky a každý zvlášť osušte kuchyňskou utěrkou tak, že v ní plátek tofu mírně zmáčknete a vymačkáte vodu. Nedělejte to ale příliš silně, ať tofu nerozdrtíte.
  • Z oleje, sójové omáčky, medu, limetové šťávy, soli a případně nakrájené chilli papričky si připravte marinádu. Až bude hotová, přimíchejte do ní také nasekaný tymián.
  • Do marinády dejte tofu a pořádně každý plátek „obalte“. Takto nechte v lednici minimálně hodinu, ideálně klidně od rána do večera marinovat.
  • Gril rozpalte na nižší stupeň a potřete olivovým olejem. Plátky tofu grilujte pozvolna a průběžně je potírejte marinádou, jen tak budou na povrchu dokonale křupavé, uvnitř šťavnaté a plné chuti.
Dvě topinky s lilkovým tatarákem Honza Hruby / Shutterstock.com

Tataráček z lilku

Lilek buď milujete, nebo nenávidíte. Pokud ho ale do své kuchyně pustíte, poznáte, že má mnoho podob a může mít i mnoho chutí. Hodí se skvěle nejen do řecké musaky nebo jako základ pro baba ganoush, pokud ho správně ochutíte, můžete vykouzlit i dokonalý lilkový tatarák.

Budete potřebovat:

  • 1 velký lilek (případně 2 menší)
  • 1 menší červená cibule nebo šalotka
  • 3 rajčata
  • 1 menší bílá paprika
  • 1 lžíce posekaných kaparů
  • 2 lžíce kečupu nebo passaty
  • pálivá chilli omáčka (dle chuti)
  • worcesterová omáčka
  • několik stroužků česneku
  • čerstvě mletý pepř, sůl
  • olivový olej

Jak na to?

  • Lilek obsahuje velké množství vody, a proto je nutné ho nechat vypotit. Podélně ho nakrájejte na zhruba půlcentimetrové plátky, posolte a nechte 20 minut odpočívat. Poté lilek vysuště kuchyňskými utěrkami.
  • Plátky lilku, rajčata, papriku a cibuli nakrájejte na velmi malé kostičky.
  • Na olivovém oleji osmahněte cibuli a po chvíli přidejte ostatní zeleninu a restujte zhruba 10 minut, dokud není lilek hnědý.
  • Pánev sundejte z plotny a zeleninovou směs nechte chvilku vychladnout. Poté do ní zamíchejte kečup, worcesterovou a chilli omáčku, kapary, utřené dva stroužky česneku a dochuťte solí a pepřem.
  • Tataráček pak podávejte s topinkami či opečenou bagetou.