Červenec patří cuketám a tenhle tatarák je důkazem. Rychlá vege alternativa topinkové klasiky

Receptů z cukety není nikdy dost! Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu přípravu tataráku právě z ní. Garantujeme vám, že si na něm pochutnají i milovníci masa, protože tato teplá směs na křupavé česnekové topince se doslova bude rozplývat na jazyku.

Přečtěte si také

Vypucujte dětem školní batoh, aby byl jako nový. Pračka podle odborníků ale není dobrý nápad

Cuketa v červenci

Červenec je sezóna, kdy mám cuketu doslova na každém kroku na zahrádce, v bedýnce od farmáře i na trzích. A právě v tuhle dobu nejraději experimentuju s jejími chutěmi. Někdy ji peču, jindy zapékám, ale letos jsem si zamilovala tuhle variaci: cuketový tatarák. Přiznávám, že když jsem ho zkoušela poprvé, byla jsem zvědavá, jestli obstojí i u zarytých masožravců. A víte co? Nejen že obstál, mizel ze stolu rychleji než klasický!

Tahle teplá směs na křupavé česnekové topince je důkazem, že cuketa zvládne i roli "hlavní hvězdy". Pokud máte doma přebytky cuket a chuť na něco jednoduchého, ale překvapivě lahodného, tenhle recept musíte zkusit. Uvidíte, že i vege tatarák může být láska na první sousto!

Co budete potřebovat?

  • 1 velká cuketa
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 2 lžičky rajčatového protlaku (nebo kečupu)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička sójové omáčky
  • sůl a pepř na dochucení
  • krajíce chleba a česnek na topinky

Ingredience můžete přidávat dle svých chutí.

Vegetariánský tatarák z cukety na křupavé topince s česnekem Kupi.cz

Příprava vege tataráku

  1. Cuketu oloupejte. Skvěle k tomu poslouží škrabka na brambory.
  2. Na struhadle nastrouhejte polovinu cukety nahrubo a druhou půlku najemno. Nastrouhanou cuketu posolte a dejte na pár minut „vypotit“.
  3. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a vsypte najemno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek, vše orestujte dozlatova.
  4. Přidejte cuketu (vymačkejte z ní přebytečnou vodu), dále podle chuti sójovou omáčku, rajčatový protlak (nebo kvalitní kečup), hořčici a koření. Vše promíchejte a prohřejte.
  5. Na pánvi si opečte krajíce chleba, které potřete česnekem. Na topinky namažte cuketovou směs.

Dobrou chuť!

Zdroje: Autorský recept Sophia Michalčíková, redakce Kupi