Chystáte se na dovolenou nebo prodloužený víkend? Dejte minci do mrazáku, předejdete tak problémům se závadným jídlem

Zmražené potraviny TatianaKim / Shutterstock.com

Nedávno jsme si zkusili, jaké to je, když dojde k nečekanému výpadku elektřiny. V případě, že jste po delší dobu pryč, to může znamenat poměrně velký problém, který ani nemusíte odhalit. Ano, řeč je o mrazáku a potravinách, které v něm máte zmražené. Existuje trik, jak po návratu zjistit, zda můžete jídlo z mrazáku bez rizika sníst.

Přečtěte si také

Návleky z Pepca, díky kterým se bude podlaha blýskat, aniž byste hnuli malíčkem

Výpadek elektřiny může být problém

Ať už se jedná o celoplošný blackout, nebo jen lokální spadnutí elektřiny, například ve čtvrti nebo v konkrétním domě, je to problém. A to zejména v případě, že nejste doma a výpadek trvá delší dobu. Nemůžete totiž zabránit rozmrzání potravin a jejich následnému kažení.

Samozřejmě záleží na tom, jak dlouho byla elektřina vypnutá. Pokud se jedná o dobu v řádech několika desítek minut, není to problém, ale pokud je čas, kdy mrazák nemrazí, delší, může to pro vás představovat jisté riziko. Nemusíte na tuto skutečnost ani přijít, protože v případě, kdy se elektřina opět zapne, se potraviny zmrazí a vy nemáte ani tušení o tom, že se chystáte sníst možná zkažené jídlo.

Vyzkoušejte trik s mincí

Abyste předešli zdravotním problémům, můžete vyzkoušet jednoduchý trik s mincí, která vám po návratu prozradí, jak mrazák po celou dobu mrazil. Stačí do kelímku nebo jakékoliv otevřené nádoby (vhodné do mrazáku) dát vodu a nechat zmrazit. Před odjezdem na led položte minci. Jakmile se vrátíte, zkontrolujte, a pokud je mince stále navrchu, bylo vše v pořádku. Jestli ale klesla, je možné, že mrazák nějakou dobu nefungoval a potraviny tály. Dobu, po kterou se rozmrazovaly, odhadnete podle toho, v jaké výšce mince je.

Jak se pojistit?

Pokud chcete zůstat v klidu a nechcete riskovat nebo se stresovat tím, že by se s vaším jídlem v mrazáku mohlo něco stát, není nic jednoduššího než před odjezdem všechny potraviny zkonzumovat a mrazák preventivně vypnout. To se vyplatí především před delší dovolenou, která trvá třeba i měsíc. Nepředpokládáme, že byste to absolvovali pokaždé, co jedete pryč na víkend.

Žena otevírá mrazák s mraženou zeleninou LumenSt / Shutterstock.com

Otestovali jsme to

Při příležitosti odmrazování mrazáku jsem se rozhodla, že trik s mincí vyzkouším. Zajímalo mě, za jakou dobu led roztaje a mince klesne ke dnu. Plastový kelímek měl objem 200 ml a tál v chladném prostředí mrazáku. Trvalo to cca 2,5 hodiny, než led úplně roztál. A to je doba, která stačí k tomu, aby některé potraviny rozmrzly.

Proč jsou rozmrazené a následně znovu zmrazené potraviny problém?

Možná se vám zdá, že u mražených potravin není problém, když roztají a znovu dojde ke zmražení. Ve skutečnosti je to ale nebezpečné a měli byste se jejich konzumaci vyhnout.

„Za prvé je zde riziko množení bakterií: Při rozmrazování potraviny často dosáhnou teploty, kdy se začnou rychle množit bakterie (např. Salmonella nebo Listerie). Pokud potravinu znovu zmrazíme, bakterie tam zůstanou a při dalším rozmrazení může být riziko otravy ještě vyšší. Druhým rizikem je ztráta kvality: Opakované zmrazování a rozmrazování zhoršuje chuť, strukturu i výživovou hodnotu potraviny – potraviny se stávají vodnatými, kašovitými nebo suchými,“ uvádí pro redakci Kupi.cz MgA. Petra Batók, tisková mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Vejce ani vodové potraviny do mrazáku nepatří

Také je vhodné si osvojit, které potraviny do mrazáku vůbec můžeme bezpečně dát a které se tam vůbec nehodí. Podle Petry Batók jde o následující kategorie:

  • Potraviny s vysokým obsahem vody: např. salát, okurky, rajčata (syrová) – po rozmrazení jsou kašovité a nevhodné ke konzumaci v syrovém stavu.
  • Mléčné výrobky: jogurty, smetana, tvaroh – srazí se nebo změní strukturu.
  • Vejce ve skořápce: voda uvnitř se rozpíná a skořápka praskne – hrozí kontaminace.
  • Měkké sýry: (např. camembert, brie) ztrácejí strukturu a chuť.
  • Už jednou rozmrazené potraviny (bez tepelné úpravy): kvůli riziku bakterií.

Zdroj: Kupi.cz, MgA. Petra Batók (tisková mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy)