„Každý večer jsem se přejídala sladkostmi, až mi bylo špatně. Trvalo mi dlouho, než jsem se z toho dostala,“ říká Evelyn

Evelyn Bajkai Archiv Evelyn Bajkai / se svolením

Propagátorka zdravého životního stylu Evelyn Bajkai se ve svém životě naučila, že cesta ke zdraví není pouze o fyzické kondici, ale především o souhře těla s myslí. V rozhovoru prozradila tipy, které jí pomohly porazit nezdravé stravovací návyky a vytvořit si vyvážený jídelníček.

Přečtěte si také

Neplatí se ani koruna: Přehled míst po Česku, kde je kultura zdarma

Kdo je Evelyn Bajkaiová?

Evelyn Bajkai je milovnicí jídla, pohybu a výletů do přírody. Na instagramu Evelyn's Fit Diary inspiruje své sledující jednoduchými a chutnými recepty na oblíbené pokrmy ve fit verzích. Tím podporuje zdravý životní styl bez zbytečných omezení i výčitek. Její hlavní myšlenkou je radost z pohybu a realistický přístup ke stravování.

Co o sobě Evelyn prozradila?

Evelyn, zdravý životní styl je pro vás nejen o fyzické kondici, ale i o mentálním a emocionálním zdraví. Popsala byste, jakým způsobem ovlivnilo stravování vaši psychiku a jaké změny jste zaznamenala, když jste se více zaměřila právě na propojení mezi tělem a myslí?

Dříve jsem měla období, kdy jsem si každý den počítala kalorie. Měla jsem naplánované jídlo na celý týden dopředu a nic mimo tento plán jsem si „nesměla“ dovolit. Tento přísný režim a omezování mě ale nakonec přivedly k poruše příjmu potravy, která se projevovala večerním přejídáním. Začala jsem se pravidelně přejídat sladkostmi každý večer, až mi bylo špatně – někdy až na zvracení. Trvalo mi dlouho, než jsem se z toho dostala a přestala vnímat jídlo jen jako palivo. Dnes se snažím jíst z 80 % kvalitně a zbytek tvoří dobroty, které jsem si dříve zakazovala. A světe div se, už mě nelákají tolik jako předtím.

Sociální sítě a tlak na dokonalost. Jak si od toho udržujete zdravý odstup?

Naštěstí lidé už oceňují i nedokonalost a realitu. Sdílím fotky, jak se mé tělo mění v souvislosti s životem, jídlem, cyklem a podobně. Nesnažím se být dokonalá a ukazuji i méně estetická jídla, protože právě ta jíme nejčastěji.

Jarní období často přináší nové impulzy a chuť začít znovu. Jak si udržujete motivaci a zdravý životní styl i v této proměnlivé sezóně?

Každý by si měl najít takovou pohybovou aktivitu, která ho bude bavit a kterou si udrží dlouhodobě. Mě si před 6 lety získal silový trénink a od té doby jsem se ho nevzdala. Doporučuji zařadit pohyb jako běžnou součást dne. Zařadit ji do denního harmonogramu stejně, jako když si čistíme zuby. Nemusí jít o náročné tréninky, stačí i hodinová procházka. A nezapomínejme také na odpočinkové dny. Klidně i ve formě „aktivního odpočinku“ jako je procházka nebo turistika.

Jak si užívat jídlo bez výčitek?

Mně osobně pomohlo přestat si počítat kalorie a dovolit si jíst sladkosti. Tedy to, co jsem si dříve zakazovala. Jakmile jsem si je dovolila, ztratily pro mě kouzlo zakázaného ovoce. Po 1–2 kouscích sušenky už nemám potřebu dál pokračovat.

Evelyn Bajkai Archiv Evelyn Bajkai / se svolením

Jak si plánujete týdenní nákupy?

Kupuji většinou stále stejné potraviny. Začnu ovocem a zeleninou, pokračuji pečivem, z chlazených boxů beru maso podle plánovaných receptů, pak vajíčka a mléčné výrobky, jako cottage, mozzarella, eidam, řecký jogurt, kefír. Pak luštěniny, těstoviny, rýže, ovesné vločky. Nakonec sladkosti nebo chipsy a to, co nám chybí ve spíži.

Jaké jsou vaše strategie, abyste zamezila plýtvání potravin?

Maso kupuji ve slevě, rozdělím ho na porce a zamrazím. Stejně tak pečivo. V případě, že ho nakoupím hodně, zmrazím ho a pak ohřívám v topinkovači nebo horkovzdušné fritéze.

Kde nejčastěji nakupujete?

Nejčastěji nakupujeme v Lidlu a Kauflandu. Záleží, kde jsou lepší akce. Menší nákupy dělám většinou v Lidlu, protože ho mám nejblíž.

Co je pro vás při výběru potravin nejdůležitější?

Sleduji jak cenu, tak kvalitu. Například lososa kupuji jen ve slevě a dávám ho do mrazáku. Kvalitní strava nemusí být drahá. Není nutné kupovat „fit“ nebo „high protein“ produkty. Stačí jednoduchá nutričně hodnotná strava, která zahrnuje maso, náhrady masa, sýry, vejce, sacharidy jako rýže, brambory, těstoviny, zdravé tuky jako olivový olej, ořechy, avokádo a sezónní či mražená zelenina a ovoce.

Existuje nějaká surovina, kterou doma vůbec nemáte?

Není žádná konkrétní potravina, kterou bych si nekoupila nebo nechtěla vyzkoušet. Ráda experimentuji v kuchyni, i s exotickými surovinami nebo kořením.

Levandulová zmrzlina
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Levandulová zmrzlina

Vyrobte si doma levandulovou zmrzlinu, která vás zajisté překvapí svou osvěžující chutí a zaujme krásnou fialovou barvou. Připravená bude do pár minut a oblíbí si ji každý, kdo ji ochutná.

Levandulová zmrzlina
Palačinková růže
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Palačinková růže

Oslňte své hosty nejen chutí, ale i vzhledem s palačinkovou růží! Jemné kakaové palačinky spojené nadýchaným krémem z mascarpone, tvarohu a šlehačky tvoří dokonalý dezert, který potěší každého mlsouna. Palačinkovou růži zvládne připravit i začátečník – výsledkem je elegantní dezert, kterému nikdo neodolá. Upečte si doma vlastní sladkou růži, která se stane středem pozornosti!

Palačinková růže

Podělila byste se o rychlý a zdravý recept, který máte ráda?

Podělím se o recept na cottage palačinky, který si oblíbili moji sledující. Jsou plné bílkovin a chutnají jako ty klasické.

Cottage palačinky podle Evelyn

Na 11–12 ks potřebujete:

Ingredience:

  • 250 g cottage sýra
  • 4 vejce
  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr (volitelný)
  • špetka soli
  • 200 g hladké mouky
  • olej ve spreji na pánev

Postup:

  1. Všechny ingredience rozmixujte dohladka.
  2. Na rozpáleném oleji v pánvi smažte z obou stran dozlatova jako klasické tenké palačinky.
  3. Můžete naplnit tvarohem pro extra bílkoviny a polít čekankovým sirupem pro doplnění vlákniny.

Zdroje: Kupi.cz