Polévka z mascarpone a rajčat vás dokonale zasytí a nebude vám po ní těžko

Rajčatová polévka Light Bulb Studio / Shutterstock.com

Krémová, sametová, voňavá a totálně návyková. Takhle chutná polévka z rajčat a mascarpone, která vás zachrání, když potřebujete rychlý, ale přesto efektní oběd nebo večeři. Voní létem, Itálií a přitom ji zvládnete z pár surovin. Tajná zbraň? Mascarpone! Až ochutnáte, nebudete chápat, že jste ho do polévky nedávali už dávno.

Přečtěte si také

Makro zavádí na všech prodejnách novinku, která má zrychlit orientaci při nákupu a zákazníci ji poznají už u regálů

Na první pohled vypadá jako obyčejná rajská polévka, ale na jazyku se rozplyne v krémovou nádheru s bohatou chutí. A to díky mascarpone, které ji pozvedne na úplně jiný level. Tenhle recept si budete chtít schovat na dny, kdy potřebujete pohladit po duši nebo ohromit návštěvu. Hodí se jako předkrm ke slavnostní večeři, rychlý oběd během pracovního týdne i jako zahřívací miska po návratu z podzimní procházky. A hlavně: Je tak jednoduchá, že ji zvládne i ten, kdo běžně u plotny tápe.

Co všechno mascarpone umí

Mascarpone je čerstvý sýr původem z italské Lombardie, který většina lidí zná hlavně z dezertů, jako je tiramisu. Ale věděli jste, že ho můžete využít i naslano? Díky své jemnosti a tučnosti se krásně rozpouští a funguje jako dokonalý zahušťovač i chuťový booster do polévek, omáček nebo třeba rizota. Navíc je to super alternativa ke smetaně, protože má příjemně nasládlý, kulatý charakter a nepřebíjí ostatní chutě. Pokud jste to ještě nezkusili, tahle polévka je ideální start.

Rajčatová polévka s mascarpone

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 500 g zralých rajčat (nebo konzervovaných loupaných rajčat)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 g mascarpone
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička sušené bazalky (nebo hrst čerstvé)
  • 1 lžička cukru
  • čerstvá bazalka nebo parmazán na ozdobu
Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta
Čas přípravy: 5 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Připravte si s námi vynikající rajskou omáčku s hovězím podle českého šéfkuchaře Přemka Forejta, na které si zajisté náramně pochutnáte. Příprava se na první pohled může zdát náročnější, ale nebojte, s trochou snahy ji zvládnou jistě i méně zdatní kuchaři.

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Postup přípravy

  1. V hlubokém hrnci rozehřejte olivový olej a na středním plameni orestujte najemno nakrájenou cibuli. Restujte zhruba 4 minuty, dokud nebude lehce zlatavá a měkká.
  2. Přidejte prolisovaný česnek a ještě půl minuty míchejte, aby se rozvoněl, ale nezhořkl.
  3. Nakrájejte rajčata na kousky (pokud používáte čerstvá) nebo použijte konzervovaná a přidejte je do hrnce.
  4. Přisypte cukr, bazalku a dobře promíchejte. Nechte pár minut společně provařit.
  5. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a poté stáhněte plamen. Vařte přibližně 15 minut, dokud rajčata nezměknou a chutě se nespojí.
  6. Sundejte z plotny a opatrně polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud preferujete jemnější texturu, můžete ji přecedit přes sítko.
  7. Vmíchejte mascarpone a znovu krátce zahřejte, ale už nevařte. Osolte a opepřete podle chuti.
  8. Podávejte horké, ozdobené lístky čerstvé bazalky nebo hoblinkami parmazánu.
  9. Skvěle ladí s křupavým chlebem nebo focacciou.

Tipy z kuchyně redaktorky

Mascarpone vybírejte opravdu čerstvé, ideálně s co nejkratším složením – jen smetana a kyselina citronová. Pokud máte doma cherry rajčátka, můžete je opéct v troubě a přidat do polévky pro intenzivnější chuť. A pokud vám zbyde, klidně ji druhý den využijte jako omáčku na těstoviny – stačí trochu zahustit.

Osobně doporučuju do polévky přidat ještě kapku balzamikového octa těsně před podáváním, chuť se tím krásně zakulatí. A jestli máte rádi pikantnější varianty, špetka chilli tomu dodá nový rozměr.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz