Připravte si kukuřici jinak. Zkuste elotes či esquites!

Čtyři kukuřice elotes na talíři, jedna opečená kukuřice na druhém talíři, limetky, bylinky, majonéza from my point of view / Shutterstock.com

Nejčastěji ji jíme vařenou nebo grilovanou. Její sladká žlutá zrníčka jsou skvělým zdrojem sacharidů, vlákniny a vitamínu B. Kukuřice patří již dlouhá tisíciletí na naše talíře nebo misky. Její kořeny sahají až do Mexika, odkud ji španělští dobyvatelé přivezli do Evropy. Pro většinu středoamerických a karibských kultur je jednou ze základních surovin pro přípravu téměř všech pokrmů dodnes. Může se připravovat na slano i sladko. K tomu nejlepšímu, co můžete ochutnat, ovšem patří elotes a esquites.

Přečtěte si také

Barborky už zítra! Co tato tradice znamená a jak na to, aby vám větvičky barborek do Vánoc rozkvetly?
Barborky už zítra! Co tato tradice znamená a jak na to, aby vám větvičky barborek do Vánoc rozkvetly?

Co se vám vybaví, když v létě projíždíte okolo kukuřičného pole? Většině asi ta typicky sladká chuť žlutých zrníček a možná i panenky či ozdoby, které se vyrábí z kukuřičného šustí, jež nám zůstane po oloupání klasu. Někomu snad i to, že vařená nebo grilovaná kukuřice s máslem už je vlastně nuda a že by měl chuť si ji připravit trochu jinak.

Co třeba inspirovat se Mexikem? Přidat trochu majonézy, chilli a sýru? Za zkoušku to určitě stojí. Zde jsou recepty na typický mexický street food.

Vyhlédněte si kukuřice v akci

Elotes

Není snad nic více mexického než elote. Kukuřičný klas uvařený ve vodě s kořením, bylinkami a solí, potřený citronovou šťávou, majonézou a hojně posypaný sýrem a chilli si v Mexiku můžete dát v podstatě kdekoli a v kteroukoli noční i denní hodinu. Třeba i na projížďce lodí po řece Xochimilco v hlavním městě Ciudad de México.

Příprava elotes je tak jednoduchá, že to zvládne opravdu každý. A to dokonce i děti, které se tím také zabaví. Pro malé Mexičany nebývá žádnou překážkou ani pálivá chuť chilli. To však lze z receptu vynechat, aniž byste své ratolesti ochudili o dokonalou kombinaci.

Dva kusy elotes na ozdobném talíři, sýr, limetka, chilli Guajillo studio / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • kukuřičné klasy
  • bylinky
  • sůl
  • citronovou šťávu a kůru z citronu
  • majonézu
  • strouhaný mexický sýr cotija (lze ho koupit ve specializovaných obchodech nebo nahradit sýrem typu feta, balkánským sýrem či čerstvým kravským tvrdým sýrem)
  • chilli vločky, mleté chilli nebo chilli salsu

Jak na to?

  • Nejprve je nutné uvařit celé kukuřičné klasy ve vodě s bylinkami (koriandr, petržel, merlík mexický – lze koupit sušený), nastrouhanou citronovou kůrou a solí. Pro správnou konzistenci se doporučuje klasy vařit zhruba 30 minut. Sůl ideálně přidávejte až na posledních pět minut varu, aby zrníčka kukuřice příliš neztvrdla.
  • Pro dokonalou chuť je dobré pracovat s kukuřicí hned po vytažení z vody. Proto se v mnoha případech používají tlusté dřevěné špejle, na které se klas napíchne. Uvařenou kukuřici ihned potřete citronovou šťávou a dle chuti osolte.
  • Celou kukuřici pomažte majonézou a obalte v nastrouhaném čerstvém sýru. Následně posypte chilli vločkami nebo mletým chilli. Množství si určuje každý sám podle toho, jak pikantní zvládne.
  • Elotes si nejlépe vychutnáte teplá. Pravou mexickou atmosféru doladí ještě to, když si k nim otevřete mexické pivo – Corona nebo třeba Sol.

Tip: Pokud se vám majonéza v kombinaci se sýrem zdá příliš vydatná, můžete část nahradit například zakysanou smetanou či ricottou.

Dvě skleničky s esquites, limetka Brent Hofacker / Shutterstock.com

Esquites

Dalším typickým street foodem v Mexiku jsou esquites. Tentokrát se jedná pouze o zrníčka kukuřice, která dostanete v kelímku s lžící nebo vidličkou, takže konzumace bývá podstatně snadnější. Ale nebojte, o typickou chuť bylinek, majonézy, citronu a chilli rozhodně nepřijdete ani u této přípravy.

Budete potřebovat:

  • 500 g zrníček kukuřice (klidně mražených)
  • ½ najemno nakrájené menší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • sůl, pepř
  • nadrobno nasekaný čerstvý merlík vonný (V Česku není k sehnání, takže ho směle nahradí ten sušený/drcený, který lze koupit ve specializovaných obchodech.)
  • majonézu
  • sýr cotija nebo alternativu k němu (viz výše)
  • chilli vločky nebo prášek
  • šťávu z citronu

Majonézu využijete na oba recepty z Mexika

Jak na to?

  • Najemno nakrájenou cibuli zakápněte citronovou šťávou a v hrnci smíchejte s kukuřicí a máslem. Na mírném plameni zahřívejte asi pět minut a poté přimíchejte merlík a zalijte vývarem. Vše osolte a opepřete a přiveďte k varu.
  • Vařte asi 15 minut, dokud kukuřice nezměkne a většina vývaru se do zrníček nevsákne (nebo neodpaří).
  • Připravenou kukuřici rozdělte do misek a navrch přidejte lžíci majonézy, posypte nastrouhaným sýrem a chilli.
  • V misce vše promíchejte a vychutnejte.