Co je to tabouleh a jak ho připravit?

Žena drží tabouleh Viktor Kochetkov / Shutterstock.com

Tabouleh je oblíbenou přílohou všech milovníků bylinek. Tento orientální salát jimi doslova překypuje a je ideálním letním pokrmem. Svůj původ má v libanonské a syrské kuchyni, jako doplněk k masu a rybám se ale velmi často podává také v řeckých tavernách a tureckých či marockých restauracích. Pokud zachutnal i vám, máme pro vás nejen recept a seznam nezbytných surovin, ale i pár užitečných tipů k přípravě a servírování, aby si ho u vás oblíbila celá rodina.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Co je tabouleh?

První výhodou tohoto pokrmu je, že ačkoliv má exotický původ, u jeho přípravy si hravě vystačíte i s našimi běžně dostupnými druhy zeleniny a bylinek.

Tou další je fakt, že se jedná o skvělé lehké letní jídlo, které se konzumuje studené. Jediné, co musíte krátce povařit, je základní surovina – bulgur (lehce stravitelná, předvařená, nasekaná a usušená pšeničná zrna).

Díky němu vás ovšem salát výborně zasytí a je výborný i při hubnutí a zdravém životním stylu, protože bulgur má na rozdíl od řady ostatních obilovin poměrně nižší glykemický index, hodně vlákniny, bílkovin a minerálů, jako je hořčík, fosfor nebo zinek.

Suroviny na tabouleh Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Jaké ingredience potřebujete na jeho přípravu?

Hned po bulguru je klíčovou ingrediencí čerstvá hladkolistá petržel doplněná mátou (obvykle v poměru 3:1) a dostatečná porce nakrájených, krásně vyzrálých rajčat s plnou chutí. To vše se zakápne citronovou šťávou a olivovým olejem, případně trochu osolí a opepří.

  • Množství bylinek se opravdu nebojte. Autentické libanonské taboulehy obsahují dokonce více petržele než bulguru, jehož světlá zrnka se na talíři doslova ztrácí v moři svěží zeleně.
Jarní salát z bulguru
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Jarní salát z bulguru

Lehký jarní salát z bulguru a chřestu je díky velkému množství zeleniny velmi osvěžující a zálivka z citronové šťávy a olivového oleje mu dodává skvělou chuť. Perfektně se hodí jako příloha ke grilovanému masu, případně si jej můžete dopřát i jen tak samotný.

Jarní salát z bulguru

Velmi často se do salátu přidává také najemno nakrájená okurka, jarní cibulka, červená cibule, šalotka a koriandr, někdy dokonce zrníčka granátového jablka. Do zálivky můžete přidat špetku cukru pro vyvážení citrusové kyselosti, případně trochu aromatického mixu mletého koření (skořice, muškátový oříšek, nové koření a kardamom).

  • Tip: Vhodnou kořenicí směsí pro přípravu, která zajistí autentickou chuť, je Baharat. Tu buďto koupíte již hotovou ve specializovaných prodejnách s kořením, nebo si ji můžete namíchat doma. Vhodný poměr: na 1 lžičku sušeného koriandru a skořice dejte po 1/2 lžičky mletého nového koření, hřebíčku, římského kmínu, černého pepře a po 1/4 lžičky mletého kardamomu a muškátového oříšku.

S čím se tabouleh podává?

Vzhledem k tomu, že se jedná o svěží letní kombinaci přílohy z obilnin a salátu, je možností hned několik. Tradičně je výborný s grilovanými a pečenými rybami či mořskými plody, s drůbežím, jehněčím i vepřovým masem, se špízy, steaky i grilovanou zeleninou nebo cizrnovým falafelem. Pochutnávat si na něm můžete i samostatně – jako předkrm nebo hlavní chod ho podávejte na lůžku z listů římského salátu.

Hotový tabouleh na talíři alexzrv / Shutterstock.com

Recept: Tabouleh s petrželí, mátou a rajčaty

Pro základní recept (cca 2–3 porce přílohy) budete potřebovat:

  • 100 g bulguru
  • cca 50 g čerstvé natě hladkolisté petržele
  • cca 20 g lístků máty
  • 3 větší rajčata
  • šťávu z 1/2 menšího citronu
  • 3 líce olivového oleje

Postup:

  1. Bulgur uvařte podle návodu na obale (obvykle propláchněte a vařte asi 10 minut ve dvojnásobném množství mírně osolené vody, dokud nezměkne).
  2. Mezitím si nakrájejte rajčata (případně okurku a cibuli) na menší kostičky a ty dejte do větší mísy i s vyteklou šťávou.
  3. Bylinky zbavte stonků, lístky nasekejte nebo překrájejte na tenké nudličky.
  4. Vše přidejte do mísy a nakonec i vychladlý bulgur, zakápněte šťávou z citronu a olivovým olejem a podle chuti dosolte, opepřete a dochuťte kořením (není to však nutné).

Salát přizpůsobte svým chutím

Protože velká nálož bylinek (zvláště petržele a máty) a koření nemusí všem sednout, klidně s jejich množstvím experimentujte a během přípravy postupně zkoušejte, kolik vám vyhovuje. To stejné platí o dalších surovinách. Časem přijdete na svůj ideální poměr.

V moha světových kuchyních se také namísto bulguru používají jiné přílohy, tradičně se zaměňuje za kuskus či quinou, případně si můžete vyzkoušet připravit tabouleh čočkový, cizrnový nebo květákový. U toho stačí růžičky květáku rozmixovat do zrnek o velikost bulguru a ty buďto syrové, nebo mírně spařené smíchat s ostatními surovinami podle základního receptu.

Zdroje: Apetitonline.cz, Themediterraneandish.com, Kucharkaprodceru.cz