Opilý Izidor

Čas přípravy: 1 hod 15 min
Obtížnost: Střední
Cena: 360 Kč
Redakce Kupi.cz
21. listopadu 2023
Dva kusy cukroví opilý Izidor na šedém talířku, pod talířkem šedá utěrka na servírovacím tácu, vedle talířku miska oloupaných vlašských ořechů a sklenička s celými ořechy Ilustrační foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Opilý Izidor, opilý František nebo také opilé řezy je vynikající vánoční cukroví s vlašskými ořechy, které ovšem rozhodně není pro děti. Jak už název této dobroty napovídá, obsahuje totiž ne zrovna zanedbatelné množství alkoholu. Chutná však přímo božsky, rozhodně tedy stojí za vyzkoušení.

Recept opilý izidor vás vyjde na 9 Kč za 1 porci. 40 porcí připravíte za 360 Kč.

Ingredience

Těsto

Ořechová vrstva

Krém

Poleva

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 360 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

Těsto

  • 1

    Čtyři žloutky s cukrem a máslem vyšlehejte do pěny. Přidejte ořechy, mouku s práškem do pečiva a kakao.

  • 2

    Čtyři bílky vyšlehejte na tuhý sníh a opatrně je přimíchejte k vzniklému těstu. Připravené těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 30 minut.

  • 3

    Vychladlé těsto potřete džemem.

Ořechová vrstva

  • 1

    Ořechy smíchejte s cukrem moučkou, rumem a vanilkovým cukrem. Rovnoměrně rozetřete na vychladlé těsto s džemem.

Krém

  • 1

    V mléce rozpusťte cukr, přidejte vanilkový pudink, žloutek a kakao. Uvařte hustý pudink, který za občasného míchání nechte vychladnout. Potom pudink po lžících přidejte k máslu, které jste předtím vyšlehali.

  • 2

    Krém natřete na ořechovou vrstvu.

Poleva

  • 1

    Čokoládu rozpusťte společně s máslem nad vodní lázní, důkladně promíchejte a poté dezert polijte.

  • 2

    Vychladlý dezert nakrájejte na malé obdélníky.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Opilý Izidor? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.