Rajčatový tatarák

Čas přípravy: 1 hod 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
2. září
Rajčatový tatarák zdobený ředkvičkou, čerstvými bylinkami a zelenou omáčkou na bílém talíři. Ilustrační foto: ismishko / Shutterstock.com

Rajčatový tatarák není jen jedna z mnoha vegetariánských alternativ, ale skutečný zážitek pro vaše chuťové pohárky. Kombinace sladkých pečených rajčat s pikantností kaparů, nakládaných okurek a worcesterské omáčky dává tomuto pokrmu neodolatelný šmrnc.

Recept

  • 1

    Prořízněte lehce rajčata na špičce křížem a vložte je na minutu do vroucí vody. Poté je rychle zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.

  • 2

    Nakrájejte oloupaná rajčata na půlky nebo čtvrtky, odstraňte semínka a umístěte je na plech. Přidejte česnek, rozmarýn, sůl, cukr a zakápněte olivovým olejem.

  • 3

    Zahřejte troubu na 150 °C a pečte rajčata 20 až 30 minut, poté otočte a pokračujte v pečení dalších 40 minut, dokud neztratí většinu vody.

  • 4

    Mezitím nakrájejte okurky, šalotky a kapary na drobno.

  • 5

    Po upečení nechte rajčata vychladnout, nakrájejte je nahrubo a smíchejte s pečeným česnekem.

  • 6

    Přidejte nakrájené okurky, šalotky a kapary k rajčatům a dochuťte dijonskou hořčicí a worcesterskou omáčkou. Nechte odležet v lednici.

  • 7

    Plátky bagety potřete olejem z pekáče a opečte je dozlatova.

  • 8

    Podávejte tatarák s pažitkou na pečivu.

Zajímavé tipy
  • Pokud tatarák vypadá příliš vodnatě, nechte rajčata lehce odkapat.
  • Pro zajímavější vzhled použijte směs červených a žlutých rajčat.
  • Domácí nakládané okurky dodají intenzivnější chuť než ty kupované.
  • Druhý den chutná tatarák ještě lépe díky propojení chutí jednotlivých ingrediencí.
  • Vyzkoušejte také tatarák z cukety podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Rajčatový tatarák? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.