Platba skenováním obličeje nebo očí? V Polsku to umožní platební služba PayEye

Žena si na terminálu skenuje oči před platbou PayEye

Považujete placení kartou nebo telefonem za moderní? V některých částech světa jde už o zastaralou techniku, která je nahrazená mnohem sofistikovanější technologií, a sice biometrickým placením. Nepotřebujete mít u sebe žádné karty nebo chytré přístroje, terminál vás rozpozná a máte zaplaceno. V některých zemích světa se tato technologie využívá k placení už roky, ale v Evropě je to novinka a setkáme se s ní nově v Polsku.

Přečtěte si také

Není buřt jako špekáček. Zákon určuje, co musí špekáček obsahovat, kvalitu ale neohlídá

Jak PayEye v Polsku funguje?

Tato platební služba byla v Polsku spuštěna po dvou letech testování. Nabízí mobilní ovládání přes speciální terminál a zabezpečení za pomoci snímání očí a obličeje. Společně se službou jsou k dispozici biometrické terminály eyePOS 2.0 a mobilní aplikace PayEye 2.0.

Aby mohli lidé tuto službu využívat, stačí si stáhnout mobilní aplikaci, vytvořit si zdarma účet a pořídit selfie. Uživatelé si mohou vybrat, jestli si ke svému účtu připojí platební kartu, nebo jestli si na něm budou peníze dobíjet. Jelikož jde o novinku, bude trvat, než si na ni prodejci i zákazníci zvyknou. Někteří budou pochopitelně skeptičtí, ale řada lidí tuto technologii uvítá. Seznámit se s ní mohli například i účastníci festivalu Wroclaw Pasibrzuch.

Skenování očí na terminálu PayEye PayEye

V Číně je biometrické placení samozřejmost

Ačkoliv může biometrické placení vypadat jako hudba budoucnosti, v Číně už se roky používá. Je zde běžné jít do obchodu nebo restaurace bez peněz, telefonu nebo platebních karet. Tato technologie je tu pokročilejší než kdekoliv ve světě a někteří prodejci v Číně už ani hotovost nepřijímají.

Biometrické placení zde funguje už od roku 2017. Nejpoužívanější je zde platební služba Smile to Pay, kterou vyvinula společnost Alipay spadající pod gigant Alibaba. Dále se zde používá biometrický systém Frog Pro, který provozuje hlavní konkurent Alibaby společnost Tencent.

Budoucnost placení?

Veškeré automaty nebo terminály využívající biometrickou technologii pochopitelně disponují optickým zařízením, které snímá váš obličej a také musí mít přístup k databázi obličejů. Zařízení naskenuje váš obličej a vy následně potvrdíte platbu na obrazovce.

V Číně mohou tuto službu využívat jen její obyvatelé, protože je k ní potřeba čínské ID. Myslíte si, že je tato služba populární jen u mladých lidí? Ku podivu má vysokou oblibu zejména u seniorů, protože díky ní mohou rychle a snadno zaplatit.

Žena si skenuje obličej na obrazovce helloabc / Shutterstock.com

Existují etické problémy

Vše se dá zneužít a výjimkou není ani biometrické ověřování. Společnost Alibaba byla obviněna z toho, že pomocí svého programu rozpoznávání obličejů pomáhala čínské vládě identifikovat Ujgury. Děsí vás možnost, že by se rozpoznávání obličejů mohlo zneužít ke sledování lidí? Otázka ochrany osobních údajů je důležitá a vždy existuje riziko, že se mohou údaje zneužít.

Biometrické ověřování je na vzestupu a je pravděpodobné, že se v následujících letech bude rozšiřovat i do mnoha dalších zemí. Uvítali byste takovou možnost placení, nebo raději zůstanete u kreditních karet a chytrých zařízení?