Smažené kuřecí stripsy? Domácí budou levnější, chutnější a bez chemie

Domácí stripsy vás vyjdou levněji a mnohem více si na nich pochutnáte. Canva

Populární šťavnaté smažené kuře ze známého fast foodu si získalo srdce mnoha zákazníků. Připravit si ho ale můžete i doma. Bez chemie a mnohem levněji! Máme pro vás jednoduchý recept i tip na „tajnou“ směs koření, která obletěla internet a údajně odpovídá původnímu složení z KFC.

Přečtěte si také

Lidé našli další způsob, jak obelstít pokladny. Případem se zabývá policie
Lidé našli další způsob, jak obelstít pokladny. Případem se zabývá policie

Jaké ingredience obsahují kupované stripsy?

Základ receptu tvoří kuřecí prsa, mouka a směs koření. Žádné kukuřičné lupínky nebo strouhanka, jak si lidé často mylně myslí.

Svou autentickou křupavost a chuť získávají stripsy díky naložení do tekuté marinády a obalování v kořeněné mouce. A v restauracích samozřejmě také díky glutamátu sodnému a dalším látkám zvýrazňujícím chuť. Těm se ale při domácí přípravě vyhneme. Chuť proto samozřejmě nebude nikdy úplně přesná, rozhodně ale bude alespoň o kapku lepší pro naše zdraví.

Tajemství úspěchu? Dokonale vyladěná směs koření!

Tajná receptura směsi koření, která stojí za jedinečnou chutí kuřecích stripsů z KFC, unikla na internet před několika lety. Skládá se z 11 ingrediencí. Uvedené množství vystačí asi na 1 kilo kuřecích prsou při použití 300 až 350 g hladké mouky:

  • 2/3 lžíce soli
  • 1/2 lžíce tymiánu
  • 1/2 lžíce bazalky
  • 1/3 lžíce oregana
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce sušené hořčice
  • 4 lžíce červené papriky
  • 3 lžíce bílého pepře
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžíce celerové soli (sušený celer)
  • 2 lžíce česnekové soli (sušený česnek)

Pokud všechno koření neseženete, lze použít i alternativní složení, nebo některou z hotových kořenících grilovacích směsí. Ideálně takovou, která obsahuje např. červenou mletou papriku, rozmarýn, bazalku, cibuli, česnek, hořčičné semínko, římský kmín, pažitku atd. Pokud máte rádi kuře pikantnější, přidejte i špetku kajenského pepře nebo jiného chilli.

2 recepty na domácí stripsy jako z KFC

Domácích variant stripsů z KFC existuje mnoho a recepty se různě liší. My jsme si pro vás připravili k ochutnání dva způsoby, které najdete podrobněji rozepsané ve dvou receptech níže. Sami si tak můžete vyzkoušet, který vám chutná více a který je podobnější originálu.

Smažené kuřecí stripsy s podmáslím

Budete potřebovat: 1 kg kuřecích prsou, 350 g hladké mouky, směs koření (viz výše), podmáslí, sůl, pepř a olej na smažení.

Postup:

  1. Každé kuřecí prso podélně rozřízněte na půlku a poté nakrájejte na tenčí proužky.
  2. Maso vložte do větší mísy a zalijte podmáslím, přidejte sůl a pepř a takto nechte v lednici několik hodin odležet, ideálně přes noc.
  3. Mouku smíchejte s veškerým kořením. Naložené mokré kousky kuřete obalujte v moučné směsi (maso do mouky vždy vmáčkněte a důkladně obalte ze všech stran).
  4. Smažte ve vysokém hrnci s dostatečným množstvím rozpáleného oleje, aby kousky plavaly. Podle velikosti smažte každý kousek cca 4 až 5 minut.

Smažené kuřecí stripsy s kořeněnou marinádou

Postup je velice podobný, mění se pouze způsob nakládání masa a složení směsi k obalování stripsů.

Budete potřebovat: 1 kg kuřecích prsou, 350 g hladké mouky, směs koření (viz výše), vodu, kukuřičný nebo bramborový škrob a olej na smažení.

Postup:

  1. Každé kuřecí prso podélně rozřízněte na půlku a poté nakrájejte na tenčí proužky.
  2. Maso vložte do větší mísy a zalijte vodou tak, aby byly všechny kousky ponořené. Poté do mísy přisypte většinu namíchané směsi koření a soli a dobře promíchejte. Kuřecí kousky nechte v lednici marinovat alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc.
  3. Přichystejte si směs k obalování: smíchejte mouku, 2 lžičky škrobu a trochu odložené směsi koření. Navíc můžete přisypat více mleté papriky a dalšího koření podle chuti, aby měla mouka pěknou barvu.
  4. Odleželé stripsy ve vodní marinádě dobře promíchejte, aby byly kousky dostatečně mokré, a důkladně ze všech stran obalte v mouce s kořením (stripsy do mouky vždy vmáčkněte).
  5. Smažte ve vysokém hrnci s dostatečným množstvím rozpáleného oleje, aby kousky plavaly. Podle velikosti smažte každý kousek cca 4–5 minut.

Na závěr pro vás máme ještě jeden tip: Každý strips můžete pro dosažení intenzivnější chuti a větší křupavosti obalit dvakrát. Tedy z marinády do mouky, poté zpět namočit do tekutiny a zase obalit v mouce. V takovém případě použijte v receptu dvojitou dávku mouky i koření. Ze začátku to však možná bude chtít trochu více zručnosti a cviku, aby vám těstíčko pěkně drželo.