Smažené kuřecí stripsy? Domácí budou levnější, chutnější a bez chemie

Domácí stripsy vás vyjdou levněji a mnohem více si na nich pochutnáte. Canva

Populární šťavnaté smažené kuře ze známého fast foodu si získalo srdce mnoha zákazníků. Připravit si ho ale můžete i doma. Bez chemie a mnohem levněji! Máme pro vás jednoduchý recept i tip na „tajnou“ směs koření, která obletěla internet a údajně odpovídá původnímu složení z KFC.

Přečtěte si také

Syrové mléko: Zázrak nebo risk? Pravda, kterou musíte znát a líbit se vám nebude

Jaké ingredience obsahují kupované stripsy?

Základ receptu tvoří kuřecí prsa, mouka a směs koření. Žádné kukuřičné lupínky nebo strouhanka, jak si lidé často mylně myslí.

Svou autentickou křupavost a chuť získávají stripsy díky naložení do tekuté marinády a obalování v kořeněné mouce. A v restauracích samozřejmě také díky glutamátu sodnému a dalším látkám zvýrazňujícím chuť. Těm se ale při domácí přípravě vyhneme. Chuť proto samozřejmě nebude nikdy úplně přesná, rozhodně ale bude alespoň o kapku lepší pro naše zdraví.

Tajemství úspěchu? Dokonale vyladěná směs koření!

Tajná receptura směsi koření, která stojí za jedinečnou chutí kuřecích stripsů z KFC, unikla na internet před několika lety. Skládá se z 11 ingrediencí. Uvedené množství vystačí asi na 1 kilo kuřecích prsou při použití 300 až 350 g hladké mouky:

  • 2/3 lžíce soli
  • 1/2 lžíce tymiánu
  • 1/2 lžíce bazalky
  • 1/3 lžíce oregana
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce sušené hořčice
  • 4 lžíce červené papriky
  • 3 lžíce bílého pepře
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžíce celerové soli (sušený celer)
  • 2 lžíce česnekové soli (sušený česnek)

Pokud všechno koření neseženete, lze použít i alternativní složení, nebo některou z hotových kořenících grilovacích směsí. Ideálně takovou, která obsahuje např. červenou mletou papriku, rozmarýn, bazalku, cibuli, česnek, hořčičné semínko, římský kmín, pažitku atd. Pokud máte rádi kuře pikantnější, přidejte i špetku kajenského pepře nebo jiného chilli.

2 recepty na domácí stripsy jako z KFC

Domácích variant stripsů z KFC existuje mnoho a recepty se různě liší. My jsme si pro vás připravili k ochutnání dva způsoby, které najdete podrobněji rozepsané ve dvou receptech níže. Sami si tak můžete vyzkoušet, který vám chutná více a který je podobnější originálu.

Smažené kuřecí stripsy s podmáslím

Budete potřebovat: 1 kg kuřecích prsou, 350 g hladké mouky, směs koření (viz výše), podmáslí, sůl, pepř a olej na smažení.

Postup:

  1. Každé kuřecí prso podélně rozřízněte na půlku a poté nakrájejte na tenčí proužky.
  2. Maso vložte do větší mísy a zalijte podmáslím, přidejte sůl a pepř a takto nechte v lednici několik hodin odležet, ideálně přes noc.
  3. Mouku smíchejte s veškerým kořením. Naložené mokré kousky kuřete obalujte v moučné směsi (maso do mouky vždy vmáčkněte a důkladně obalte ze všech stran).
  4. Smažte ve vysokém hrnci s dostatečným množstvím rozpáleného oleje, aby kousky plavaly. Podle velikosti smažte každý kousek cca 4 až 5 minut.

Smažené kuřecí stripsy s kořeněnou marinádou

Postup je velice podobný, mění se pouze způsob nakládání masa a složení směsi k obalování stripsů.

Budete potřebovat: 1 kg kuřecích prsou, 350 g hladké mouky, směs koření (viz výše), vodu, kukuřičný nebo bramborový škrob a olej na smažení.

Postup:

  1. Každé kuřecí prso podélně rozřízněte na půlku a poté nakrájejte na tenčí proužky.
  2. Maso vložte do větší mísy a zalijte vodou tak, aby byly všechny kousky ponořené. Poté do mísy přisypte většinu namíchané směsi koření a soli a dobře promíchejte. Kuřecí kousky nechte v lednici marinovat alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc.
  3. Přichystejte si směs k obalování: smíchejte mouku, 2 lžičky škrobu a trochu odložené směsi koření. Navíc můžete přisypat více mleté papriky a dalšího koření podle chuti, aby měla mouka pěknou barvu.
  4. Odleželé stripsy ve vodní marinádě dobře promíchejte, aby byly kousky dostatečně mokré, a důkladně ze všech stran obalte v mouce s kořením (stripsy do mouky vždy vmáčkněte).
  5. Smažte ve vysokém hrnci s dostatečným množstvím rozpáleného oleje, aby kousky plavaly. Podle velikosti smažte každý kousek cca 4–5 minut.

Na závěr pro vás máme ještě jeden tip: Každý strips můžete pro dosažení intenzivnější chuti a větší křupavosti obalit dvakrát. Tedy z marinády do mouky, poté zpět namočit do tekutiny a zase obalit v mouce. V takovém případě použijte v receptu dvojitou dávku mouky i koření. Ze začátku to však možná bude chtít trochu více zručnosti a cviku, aby vám těstíčko pěkně drželo.