Slavnou chilli omáčku s kohoutem teď v regálech nenajdete! Srirachu si ale vyrobíte i doma

Lahve omáčky Sriracha v regálu v supermarketu calimedia / Shutterstock.com

Pálivá omáčka sriracha je mezi ostatními ikonickou legendou. Zářivě červená lahev se zeleným vrškem a logem kohouta má své stálé místo v mnoha kuchyních i restauracích. Nebo spíše měla. Výrobce se totiž potýká s dlouhodobým výpadkem a není jisté, kdy se originální sriracha na pultech zase objeví. Přečtěte si příběh této slavné omáčky i tipy na její alternativy, které se aktuálně dají koupit. Nebo si zkuste podle našeho receptu vyrobit tuto fermentovanou chilli omáčku doma.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Nejslavnější pálivá omáčka je jen jedna

Receptura slavné omáčky pochází z Thajska, konkrétně z města Si Racha, po kterém získala i svůj název. K její výrobě se používají prvotřídní červené papričky Jalapeño, česnek, sůl, pepř a ocet.

O celosvětovou popularitu srirachy se zasadil David Tran, který ji začal prodávat v Los Angeles poté, co v roce 1978 uprchl z Jižního Vietnamu. Pálivá omáčka, kterou nejprve po pár kusech prodával ve své dodávce, si během 80. let rychle získala popularitu a dnes má společnost Huy Fong Foods hodnotu kolem 150 milionů dolarů (3,2 miliardy korun). A to i přesto, že Tran za celou dobu nikdy neinvestoval do žádné reklamy, ani si nenechal název „Sriracha“ patentovat. Jeho cílem zkrátka bylo vždy pouze vyrábět kvalitní a čerstvou pálivou chilli omáčku.

Kupte si ji hned, jak se objeví
  • Originální Srirachu poznáte podle loga kohouta. Tran si ho jako symbol vybral na základě svého narození – rok 1945 byl podle vietnamského zvěrokruhu rokem kohouta. Název společnosti Huy Fong je zase podle jména lodi, na které zakladatel značky připlul do Ameriky.
  • Největší popularitě se omáčka dodnes těší v USA. V roce 2009 ji časopis Bon Appetit prohlásil za ingredienci roku.
Miska thajské nudlové polévky se zeleninou a chilli omáčkou Joshua Resnick / Shutterstock.com

Sriracha není! Výrobce zradilo počasí

I přes svou slávu se ovšem společnost potýká v současné době s velkými potížemi. Regály, kde běžně září záplava červeno-zelených lahví s kohoutem, zejí prázdnotou.

O možném výpadku svých produktů informovala společnost Huy Fong Foods již před dvěma lety, nyní se problémy vlivem nepříznivého počasí, které zmařilo jarní úrodu papriček, prohloubily. Nedostatek originálních omáček pociťují zákazníci i restaurace po celém světě.

„Momentální povětrnostní podmínky ohrožují kvalitu papriček, kvůli čemuž nyní čelíme ještě závažnějšímu výpadku chilli. Bohužel, vzniklou situaci není v našich silách nijak ovlivnit a bez této esenciální ingredience nejsme schopni naše produkty vyrábět,“ omluvil se výrobce ve své oficiální zprávě pro odběratele z dubna 2022. Další objednávky na novou várku omáček by měla firma začít přijímat nejdříve v září, záležet bude na stavu podzimní sklizně.

Dochucovadla v kuchyni nesmí chybět

Místo kohouta orel nebo husa

Na trhu dnes existuje celá řada jiných sriracha omáček, většina z nich je díky podobnému vizuálu od originálu téměř k nerozeznání. Nejčastěji narazíte na omáčky s kulatým logem orla (Sriracha UNI Eagle), husy (Sriracha Flying Goose) nebo křídel (Sriracha Tuong Ot).

  • Originální omáčku s logem kohouta nyní kvůli celosvětovému výpadku koupíte jen výjimečně. Pozor na různé podezřelé a předražené předprodeje ze zahraničních webů.

Další výrobky hledejte v obchodech a na internetu pod značkami Real Thai, Asia World či Exotic Food. Vyzkoušet můžete i různé varianty, jako je například sriracha ze zelených papriček nebo chilli-mayo (oranžová majonézová).

Miska domácí Sriracha omáčky s česnekem, solí a červenými chilli papričkami Sergii Koval / Shutterstock.com

Recept: Domácí sriracha omáčka

Pokud si chcete vyzkoušet vyrobit svou vlastní, inspirujte se naším receptem. Samozřejmě, nikdy nebude chutnat jako kupovaný originál, a to především kvůli použitým papričkám. Do pravé se dávají červená (tedy plně zralá) Jalapeña, která – pokud si je doma nepěstujete sami – jsou u nás v čerstvé podobě velmi těžko k sehnání. Častěji narazíte na Jalapeña zelená, nebo červené pálivé papričky jiných odrůd.

Budete potřebovat:

  • 300 g červených Jalapeño (nebo jiných středně pálivých červených chilli papriček)
  • 2 stroužky česneku
  • 75 g třtinového cukru
  • 50 ml rýžového nebo jablečného octa
  • sůl a pepř
Skvěle vynikne v asijských pokrmech

Postup:

  1. Chilli papričky zbavte stopky a rozmixujte spolu s česnekem, solí, cukrem a několika lžícemi vody na hrubší pyré.
  2. Pyré dejte do čisté sterilované skleněné nádoby, zakryjte potravinovou fólií a nechte na teplém a temném místě fermentovat cca 5–6 dní (první bublinky by se měly objevit po dvou až třech dnech). Každý den alespoň jednou promíchejte plastovou nebo dřevěnou vařečkou a opět zakryjte.
  3. Fermentovanou směs poté rozmixujte dohladka a propasírujte přes husté sítko. Vlijte do pánve, přidejte ocet, přiveďte k varu a nechte zhoustnout.
  4. Počkejte, až hotová omáčka trochu zchladne a podle vlastních preferencí ještě dochuťte cukrem, solí, pepřem nebo octem. Skladujte v uzavřené nádobě v lednici.