3 rychlá jídla, která zvládne připravit úplně každý

Z listového těsta lze vykouzlit nejrůznější dobroty TheUjulala / Pixabay

Honí vás mlsná? Nebo toužíte po neotřelých a nápaditých pokrmech, kterými pohostíte rodinu? Přinášíme hned několik chutných inspirací, které vyřeší vaše věčné dilema, co připravit jako odpolední svačinku nebo rychlou večeři. Co si dáte?

Přečtěte si také

Hračky, které baví a rozvíjejí myšlení. Tipy na vánoční dárky pro děti podle věku
Hračky, které baví a rozvíjejí myšlení. Tipy na vánoční dárky pro děti podle věku

Něco na zub

Znáte „klobásníky“? Jde o možnost, jak něco zakousnout kdykoli během dne. Připravují se z listového těsta a klobásky, nicméně recept lze obměnit a použít směs mletého masa. Připravte si:

  • 2 listová těsta
  • 2 výrazné klobásky dle chuti
  • cibuli
  • sůl a pepř
  • mleté maso
  • majoránku
  • vejce

Usnadněte si práci rozváleným těstem

Díky možnosti koupit lahodné listové těsto už hotové vám odpadá kus práce – najdete ho třeba v Lidlu nebo v prodejnách Penny. Začněte přípravou masové směsi. Osmahněte cibuli, mleté maso, okořeňte a nechte vychladnout. Listové těsto rozdělte na větší kolečka, na která pokladete klobásku, na zbylou část pak hroudy mletého masa. Listové těsto opatrně zaviňte do kuličky a pomažte vejcem. Připravené kuličky pečte v troubě rozpálené na 190 stupňů zhruba 20 až 30 minut – dokud krásně nezezlátnou... a neprovoní celou kuchyň.

Tip: Pohrát si můžete i s tvary. Nakrájejte listové těsto na obdélníky a nařízněte je od krajů ke středu po obou delších stranách (jako oboustranný hřeben), na plátky dejte párek a zabalte ho do těsta. Vzniknou vám zabalené „mumie“, kterým stačí jen vyrobit z kousku tvrdého sýra očička, na zorničky můžete použít pepř nebo kousek odkrojené olivy.

Pórkový koláč z listového těsta Canva

Bramborový koláč

Milovníci brambor zajásají, tento koláč je dokonalý. A opět tak sympaticky jednoduchý – pustíte se do něj? Nakupte:

  • 600 g brambor
  • 1 cibuli
  • 3 pórky
  • listové těsto
  • 100 g slaniny
  • máslo
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 g sýra raclette
  • 100 g strouhaného ementálu
  • 2 vejce
  • mletou sladkou papriku
  • 125 ml smetany ke šlehání

Všechno máte, je čas tvořit. Předehřejte troubu na 190 stupňů. Nízkou pečicí formu vystelte listovým těstem, odkrojte kraje těsta, dno propíchejte vidličkou a pečte po dobu 10 minut. Mezitím nakrájejte omyté a oloupané brambory s pórkem na plátky, slaninu a cibuli na kostičky. Cibuli s brambory a slaninou orestujte, nakonec přidejte pórek. Máslovou voňavou směs nezapomeňte okořenit. Následně ji můžete poklást na listové těsto. Sýry smíchejte s vejcem a smetanou – připravenou zálivkou ozdobte pokrm, poklaďte zbytky listového těsta a pečte ještě zhruba necelých 30 minut. Už na něj máte zálusk? Chápeme, máme to totiž úplně stejně. 

Tip: Krásné formy na tradiční koláč – ať už ten sladký či slaný – najdete od 119 Kč v prodejnách Kitos nebo od 179 Kč v obchodech Tescoma.

Vařené vejce se skvěle hodí do polévky Canva

Polévka na stůl

Polévka, kterou si zamiluje celá rodina. Obsahuje vařená vejce a nejen to – působí také jako zázračný lék na kocovinu, kterou si někteří mohou přinést domů z víkendové párty. Lahodná hutná polévka vás zaručeně překvapí chutí i vzhledem. K její přípravě potřebujete:

  • 1 l vývaru z uzeného masa
  • uzené maso vařené
  • 1 paprikovou klobásu
  • smetanu ke šlehání
  • 1 až 2 lžíce hladké mouky
  • 4 vejce natvrdo
  • strouhaný křen
  • pažitku
  • sůl a pepř

Papriková klobása v akci

Ve vývaru povařte cibuli a klobásku, které předtím můžete krátce orestovat. Hladkou mouku rozmíchejte ve smetaně a přidejte do polévky, povařte. Okořeňte dle chuti. Hotovou polévku podávejte s uzeným masem, vejcem, křenem a pažitkou. Nechte si chutnat, polévka je naprosto dokonalá!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz