Jak vybrat ruční napařovač oděvů? Zaměřte se na výkon, hmotnost i cenu

Žena si napařuje tričko Estrada Anton / Shutterstock.com

Na klasické žehlení mnohdy nemáme čas ani prostor. Rychlým řešením je proto ruční napařovač, který oděvy krásně vyhladí během pár minut. Stále jde mezi domácími spotřebiči o novinku. Už nyní je ale na trhu spousta typů od různých značek. Liší se cenou, výkonem, velikostí nádržky i celkovým vzhledem. Na co se při výběru napařovače zaměřit?

Přečtěte si také

Rychlý oběd: Vydatná bramboračka podle Cuketky zasytí a uvaříte ji za pár korun

Příkon a množství páry

Čím vyšší příkon napařovač má, tím hrubší látky s ním vyžehlíte. U nejlevnějších variant počítejte maximálně s 1 400 W. Průměr se pak pohybuje okolo 1 400 až 1 600 W. U špičkových přístrojů je to pak více než 2 000 W, což bez problému stačí na více vrstev oblečení najednou nebo i na bytový textil.

Zároveň ale sledujte i výstup páry. U ručních napařovací by neměl být nižší než 20 g/min. Zatímco u stojanových variant se setkáte i s hodnotami okolo 45 g/min.

Potřebujete rychle něco očistit? Sáhněte po válečku v akci

Objem nádržky na vodu

Ruční napařovače jsou poměrně malé, aby se s nimi snadno manipulovalo. Jejich nádržka tedy bývá součástí rukojeti a většinou se do ní vejde 200 až 250 ml vody, což stačí zhruba na 10 až 15 minut provozu. Výkonnější napařovač spotřebuje vodu rychleji, proto u nich volte raději větší objem.

Žena drží napařovač oděvů v ruce Maya Kruchankova / Shutterstock.com

Hmotnost a délka kabelu

Důležitá je i velikost nebo spíše celková hmotnost přístroje. Aby se vám s ním snadno pracovalo, neměl by vážit více než dva kilogramy. Na druhou stranu lehčí napařovače oděvů nejsou tak výkonné a jeden kousek s nimi budete upravovat delší dobu. Hodí se tedy spíše na cestování.

Cenové rozpětí

Ruční napařovače pořídíte za cenu od 1 000 Kč. Pokud ale hledáte kvalitní model pro časté používání, doporučujeme investovat minimálně 2 000 Kč. Záleží samozřejmě také na značce, materiálu a designovém provedení.

Další funkce

Některé napařovače zvládnou více než jen úpravu oblečení. Samy se čistí, díky systému Anti Calc jsou odolné vůči vodnímu kameni, případně do nich můžete přidat vonný olej. Je tedy jen na vás, jestli vám stačí základní varianta, nebo si pořídíte dražší přístroj s nadstandardními funkcemi.