Zahradní kalendář: Září na zahradě – co všechno musíme udělat

Muž seká trávu zahradní sekačkou značky Fieldmann Fieldmann

Léto je pomalu za námi a nastává podzim – pro zahrádkáře důležité období sklizně a postupného zazimování zahrady. Jaké konkrétní povinnosti na nás čekají v září a jak se s nimi nejlépe popasovat?

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Radujte se z úrody

Září je měsícem sklizně. Sbírají se především jablka a hrušky. Pokud je nesníte rovnou, můžete je nasušit, kompotovat nebo z nich připravit třeba mošt. Samozřejmě je lze také uskladnit. V tomto případě je dejte do bedýnek do chladné a tmavé místnosti, ideálně do sklepa.

Dalším tradičním ovocem tohoto období jsou švestky, ale otrhat byste měli také pozdní odrůdy malin a ostružin. Jestliže je nezvládnete zpracovat, můžete si je mimo jiné i zamrazit.

Na řadu přichází také úroda vlašských ořechů. Ty můžete skladovat v jutovém pytli, kde vám vydrží celou zimu. Zrovna tak se ale dají i vyloupat – takto vydrží v lednici zhruba dva tři měsíce. Pokud je chcete skladovat déle, je potřeba je zmrazit.

Silou orkánu dokáže sfoukat na hromadu nejen listí

Jak nejlépe uklidit listí na zahradě?

Vysavač Fieldmann FZF 4030-E si díky ocelovému drtiči poradí i s tuhým listím ořešáku. Že je obtížné vysát spadané listy ořešáku s běžným zahradním vysavačem, to ví všichni, kdo zahradní vysavače vyzkoušeli. Máte-li na zahradě ořešák, zvolte výkonnější model zahradního vysavače/fukaru s ocelovým drtičem (u značky Fieldmann jde o modely FZF 4030-E a FZF 4050-E). Modely s účinným ocelovým drtičem zároveň brání v ucpávání přístroje při nasání klacíků, mulčovací kůry nebo štěpky. Fukary Fieldmann koupíte v síti Planeo Elektro.

Fukar listí na zahradě Julija Kumpinovica / Shutterstock.com

Sklizeň ovoce nemusí nutně představovat námahu

Se správnými nástroji je sklizeň hračka. U vysokých stromů se samozřejmě vyplatí žebřík, ale jde to i bez něj. Využít můžete třeba speciální teleskopický trháček na ovoce, díky kterému dosáhnete více než do dvou metrů. Momentálně ho koupíte například v UNI HOBBY, a to za necelé dvě stovky.

Co se týče zeleniny, sklízejí se v září především dýně, fazolky, cukety, lilky, červená řepa, cibule, případně pozdní papriky a rajčata a mnohé další druhy. Při sklizni jakýchkoli plodů vám jistě přijdou vhod plastové přepravky. Ty obyčejné koupíte i pod sto korun. Dražší kousky jsou skládací, takže šetří místo a jednoduše se uskladňují.

Připravte zahradu na zimu

Po sklizni nezapomeňte věnovat záhonkům patřičnou péči. Budou potřebovat okopat a zbavit plevele, porýt a pohnojit. Spoustu substrátů různých druhů koupíte momentálně za akční ceny – například v nabídce Baumaxu. Najdete tu také různé ruční zahradní nářadí.

Člověk zastřihává větev stromu zahradnickými nůžkami Peter Kniez / Shutterstock.com

Stromy a ovocné keře je pro změnu potřeba ochránit před nadcházejícími mrazy – ke kořenům jim proto nasypte spadané listí, případně použijte ochrannou fólii. Na začátku podzimu také nastává čas prořezu některých stromů – sem patří třeba švestky, broskve nebo meruňky. Jabloně a hrušně se naopak prořezávají spíše až na jaře. Při prořezu jsou velkým pomocníkem teleskopické nůžky a teleskopický žebřík, s nimiž hravě dosáhnete až do nejvyšších větví.

Až do nebes!

Vysaďte zeleninu, květiny i stromky

Ačkoli máme září spojené hlavně se sklizní, můžeme v tomto měsíci některé plodiny i vysadit. Týká se to třeba ředkviček, česneku, špenátu, kopru nebo květáku. Podzimní pěstování má samozřejmě svá úskalí v podobě chladu i lehkých mrazíků. Proto se vyplatí pořídit netkanou textilii, kterou klubající se rostlinky přikryjete alespoň přes noc. Ideální je ale skleník, případně fóliovník.

Nejde ale jen o zeleninu. Pokud si potrpíte i na okrasné květiny, můžete si v září zasadit třeba hyacinty, tulipány nebo lilie. Zároveň je vhodné období na výsadbu jehličnatých stromků. Ty ovocné nechte raději až na říjen.

Dopřejte svému trávníku vše potřebné

I trávník potřebuje péči

Jestliže si zakládáte na hustém anglickém trávníku, budete se muset postarat i o něj. V září ho ještě posekejte, ale už jej nepolévejte. Pokud jsou v něm holá místa, je nejlepší čas je dosít. Nezapomeňte ani na provzdušnění vertikutátorem. Na menší plochu můžete zvolit ruční, i když to bude chtít trochu síly. Pokud se nechcete namáhat, sáhněte po elektrické verzi. Zaplatíte za ni sice několik tisíc korun, odměnou vám ale bude dobře ošetřený trávník, který vám bude na jaře dělat jen radost.

Z trávníku každopádně nezapomeňte pravidelně vyhrabávat spadané listí a jiné nečistoty. Můžete jej ošetřit substrátem určeným přímo pro podzimní období. Ten seženete například v UNI HOBBY, momentálně za akční cenu 519 Kč za 10kilové balení.