Připravte si doma poctivý Club sendvič, který vznikl díky hazardu. Co v něm nesmí chybět?

Rozkrájený Club sendvič na talíři Timolina / Shutterstock.com

Když se řekne sendvič, co si představíte? Doslova cokoliv, co se nachází mezi dvěma plátky tousťáku, nebo bohatě obložený chleba, který hravě poslouží jako vydatný oběd? Jako například ikonický Club sendvič, který se dnes připravuje v hotelech, salóncích i klubech po celé světě a do parády si ho berou i nejznámější šéfkuchaři. Víte ale, jak tento známý druh sendviče vznikl, jaké suroviny do něho patří a jak se správně připravuje?

Přečtěte si také

Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

Jak daly karty vzniknout sendvičům?

Club sendvič je ideálním příkladem pokrmu, který dokáže zasytit i opravdu hladové, zároveň je ale vhodný na cesty, jeho příprava je poměrně snadná a samozřejmě potěší i zmlsané chuťové buňky.

Sendviče jako takové vznikly pravděpodobně v pánských kruzích, aby gentlemanům usnadnily spojení dvou vášní: jídla a hazardu. Za jejich vynálezce je považován hrabě John Montagu ze Sandwiche, který si při jedné partičce karet poručil dát mastný plátek masa mezi dva chleby, aby mohl při hraní nerušeně hodovat a ruce měl čisté.

Nevíte, čím zahnat hlad? Tousty přijdou vždycky vhod

Gentlemanská záležitost

Club sendvič na tom byl se svým vznikem podobně. Říká se, že se poprvé připravil v newyorském kasinu koncem 19. století. Existují ovem i další teorie.

Podle jedné kuchařky z roku 1916 jej náhodou vymyslel jistý Američan, kterého po noci strávené v klubu přepadl hlad a doma doslova splácal dohromady všechny možné studené ingredience, které našel. Svým výtvorem představujícím plnohodnotné jídlo byl natolik nadšen, že o něm následující den pověděl pánům v klubu, ti jej zkusili připravit a všem zachutnal natolik, že se z něj stala legenda.

Příprava Club sendviče s majonézou a zeleninou New Africa / Shutterstock.com

Co patří do tradičního Club sendviče?

Ať už je příběh tohoto sendviče jakýkoliv, jeho unikátním specifikem je třetí plátek toustového chleba, který pomáhá oddělit bohatou náplň. Ta tradičně obsahuje orestované kuřecí nebo krůtí maso, majonézu, ledový salát, rajčata a opečenou slaninu. Často se přidávají také sázená vejce a okurky (salátové i nakládané).

Majonéza mu dodá chuť a šťavnatost. Kupte si ji v akci

Recept: Poctivý Club sendvič

  1. Na pánvi nebo v grilu opečte tenké plátky kuřecích nebo krůtích prsou (osolené, opepřené a dochucené kořením podle vlastní chuti) a stranou dejte opékat také slaninu.
  2. Mezitím si přichystejte tři kousky toustového chleba. Každý potřete majonézou.
  3. Na jeden plátek dejte ledový salát, kolečka rajčat a okurky, část slaniny a případně také vejce.
  4. Na druhý dejte opět salát, rajče, slaninu a maso. Třetím vše přiklopte.
  5. V rozích propíchněte párátkem nebo špejlí a rozřízněte na dva nebo čtyři trojúhelníky.

Podávejte s hranolky, bramborovými lupínky, Coleslawem, případně zeleninovým nebo odlehčeným bramborovým salátem.

Dřevěný tác s Club sendvičem a hranolky Vigen M / Shutterstock.com

Tipy pro přípravu

  • Maso je nejlepší vždy krájet na rovnoměrně tenké plátky, aby výsledný pokrm dobře držel tvar a lépe se kousal.
  • Kromě kuřecího a krůtího můžete sáhnout i po jiných lahůdkách. Připravují se varianty s roastbeefem, šunkou i uzeným lososem.
  • Chleba se obvykle používá bílý, sáhnout ale můžete i po celozrnné variantě.

Club sendvič je také ideálním obědem do školy nebo práce – nevyžaduje ohřívání, snadno se konzumuje a zvládnete si na něm pochutnat i během rušného dne. Pokud vám zachutná natolik, že si jej začnete připravovat pravidelně, koupit se dají speciální svačinové boxy na sendviče, ve kterých se vám bude lépe přenášet. Koupíte je v domácích potřebách nebo na internetu.