Teploty klesají, ale zájem o termoprádlo a krbová kamna rekordně roste

Žena zabalená v dece na gauči trpící zimou fizkes / Shutterstock.com

Lidé si velmi dobře uvědomují, že se každé otočení kolečkem radiátoru výrazně projeví na jejich vyúčtování. Podnebí v Česku je poměrně chladné a s průměrnou roční teplotou mezi 5-10 °C jsou Češi odsouzeni k tomu, aby se naučili zahřívat. Někteří se rozhodli pro změnu způsobu vytápění, jiní tuto možnost nemají a snaží se nedostatek tepla kompenzovat nákupem teplého oblečení, které se však paradoxně začalo velmi zdražovat.

Přečtěte si také

Děti koupání milují, ale příliš mýdla dráždí jejich pokožku. Připravujete jim koupel správně?

Rekordní zájem o teplé oblečení

Už žádné vyvalování se na pohovce ve spodním prádle. Mnoha lidem inflace ohlodala rozpočet již v létě natolik, že s vytápěním ani nepočítají. Teplo domova si proto budou kompenzovat několika vrstvami oblečení.

Nejvíce tepla a pohodlí dokáže dopřát termoprádlo, které je možné nosit prakticky po celý den a také v něm usínat. Je o něj vysoký zájem, který potvrzuje například značka Moira, známý český výrobce textilu ze Strakonic. Výrazně se zvýšil zájem především o vlněné prádlo, jako jsou trika s krátkým i dlouhým rukávem a mikiny.

Detail termo-ponožky na noze ženy držící hrnek Voyagerix / Shutterstock.com

Moira bude dražší – a nejen tato značka

Firma musí svůj sortiment bohužel zdražit, ne však kvůli vysokému zájmu spotřebitelů, ale kvůli rostoucím nákladům. Zdražily se všechny základní materiály, od vláken až po přízi, hedvábí nebo zipy. Ceny jsou na vysokých číslech a co se týče hojně používané merino vlny, ta je zatím nejdražší za celou dobu.

Horký čaj přijde v zimě vhod

V rámci úspor už musela firma uzavřít prodejny v Trutnově, Znojmě a Frýdku-Místku. Kromě vysokých cen materiálu se jí zvýšily i náklady na energie, a to trojnásobně. Navzdory těmto útrapám by zdražení nemělo být větší než o 10 %. Je pravděpodobné, že to samé čeká i další podobné značky, které budou muset zvýšit ceny, aby vyrovnaly rostoucí náklady.

„V posledních týdnech se zvýšil zájem o naše výrobky z teplé řady. Lidé, s nimiž mluvíme v prodejnách, zareagovali na zvýšení cen energií, připravují se na zimu. Je to teplé prádlo, které se může používat jako první vrstva, a vytápění v domě lze snížit o dva tři stupně, aniž by člověk pocítil změnu teplotního komfortu. Začalo to poslední týdny: Jakmile se ochladilo, tak lidé začali chodit a my jsme zaznamenali velký nárůst tržeb,“ řekla ČTK výkonná ředitelka firmy Marcela Vlčková.

Detail noh v ponožkách před hořícím krbem AlexMaster / Shutterstock.com

Krbová kamna jdou na dračku

S elektrickým topením musíte topit elektřinou, s plynovým zase plynem. Když ale máte krbová kamna, můžete topit téměř čímkoliv. Někteří si objednají palivové dřevo nebo brikety, jiní si udělají výlet do lesa a topí dřevem ze spadaných stromů, suchými větvemi nebo i šiškami. Stejně jako o teplé oblečení, i o krbová kamna je neobvyklý zájem – podle analýzy společnosti Upgates je meziroční nárůst poptávky až desetinásobný. A o některé modely je takový zájem, že si na ně musíte počkat i několik měsíců.

Pořádně se zachumlejte

Kupte se slevou Deka.

Porovnat slevy

Ještě před rokem byl krb spíše jen dekorací nebo doplňkovým vytápěním, dnes se stává hlavním zdrojem tepla. Kamenné i internetové obchody nabízející tento sortiment jsou v sedmém nebi, těší se až z trojnásobných tržeb. Zvýšila se i průměrná hodnota objednávek, podle zmíněné analýzy je to o 123 %.

Tip: Pro krbová kamna nemusíte chodit daleko – prohlédněte si letáky hobbymarketů, jako je Uni Hobby nebo bauMax, a vyberte si ta přesně pro vás.

„Je to zčásti dáno zdražením zboží a zčásti tím, že lidé už tolik neobjednávají pouze příslušenství, ale rovnou celá krbová kamna,“ řekl Martin Pech ze společnosti Upgates.

Krbová kamna a křeslo s dekou Ingrid Maasik / Shutterstock.com

Zvýšil se zájem o dřevo

S vyšším zájmem o topení v krbu se pochopitelně zvýšil i zájem o dřevo. Jde o nejlevnější zdroj vytápění, a to i přesto, že si lidé, podle údajů ČSÚ, meziročně zaplatí za metr krychlový o 1 000 Kč více.

Otázkou tedy je, co budou dělat ti, kterým nestačí peníze na dřevo? Dokonce i mladý Pablo Picasso čelil na začátku kariéry chudobě a musel ve svém pařížském bytě spálit mnoho svých uměleckých děl jen proto, aby se zahřál. Snad se podobné příběhy nebudou odehrávat i v českých domácnostech.