Prudké zdražování potravin v Česku: Za nákup dáme o desítky procent více než loni

Zděšená žena si prohlíží účtenku v obchodě lunopark / Shutterstock.com

Inflace sice v srpnu mírně zpomalila, ale potraviny se zdražují stále rychleji. Nejvíce během léta rostly ceny mouky, másla nebo vajec. Jedná se o běžné položky, které má na nákupním seznamu většina Čechů. Stále častěji tedy využíváme slevové akce a také více nakupujeme privátní značky řetězců.

Přečtěte si také

Internetový obchod Košík.cz míří na Slovensko. Očekává nárůst klientů a velkou poptávku. Slováci rozvoz potravin milují

Základní potraviny

Na běžných nákupech jídla nyní musí šetřit dvě třetiny Čechů. Nejhůře jsou na tom standardně samoživitelé a důchodci. Většina z nich se shoduje, že nyní zaplatí za stejné položky přibližně o 70 % více, což jim může způsobovat existenciální problémy.

„Největší zájem mají zákazníci o akční zboží v podobě základních potravin, jako jsou vejce, máslo nebo mléko, poptávka je ale například i po lososovi a kuřecích řízcích. A na odbyt jsou také naše bedýnky s ovocem a zeleninou za 25 korun,“ popisuje mluvčí řetězce Lidl Tomáš Myler.

Nakupte si olej ve slevě

Dražší mouka a pečivo

Za oleje, trvanlivé mléko či cukr si oproti loňsku připlatíte zhruba o polovinu více. A u mouky je to dokonce 64 %. To vše ovlivňuje růst cen rohlíků a chleba i sladkého pečiva. O svoje zákazníky přicházejí hlavně menší pekárny, které se potýkají se zvyšováním cen za energie a nemohou poskytovat výrazné slevy. Lidé tam navíc často chodili pro buchty a koláče, které se teď snaží omezit.

Tip:

Žena si bere olej z regálu v supermarketu Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Jak skutečně ušetřit?

Vyplatí se sledovat akční nabídky, které najdete v letácích i online. Jednotně si je můžete prohlédnout na Kupi.cz, kde si taktéž můžete nastavit upozornění na produkty, které kupujete nejčastěji – a výhodné slevy vám už neutečou.

Nízká cena je samozřejmě lákavá, přesto byste měli kupovat jen to, co stihnete spotřebovat. Doporučujeme proto nákupy více plánovat, chodit do obchodu měně často a vždy jedině s nákupním seznamem. Přehledně si do něj rozplánujete vše, co potřebujete vzít – a to klidně i ve více obchodech podle výše ceny. Skvěle vám s tím pomůže třeba tato aplikace.

A tím, že hledáme nejlevnější variantu daného produktu, roste i obliba privátních značek, které dnes už najdeme v každém supermarketu. Nebojte se po nich sáhnout, často jsou stejně kvalitní jako ostatní produkty.