Jak se zbavit nevzhledných tmavých kruhů pod očima?

Mladá žena si v zrcadle znepokojeně prohlíží tmavé kruhy pod očima Marina Demeshko / Shutterstock.com

Tmavé kruhy pod očima jsou odrazem špatného životního stylu nebo genetických predispozic. Ať už se objeví z jakéhokoliv důvodu, chceme se jich zbavit za každou cenu. Kůže pod očima je velice citlivá a tenká, a tak stačí opravdu málo a kruhy jsou na světě. Jak je vyzmizíkovat a opět rozzářit svůj obličej?

Přečtěte si také

Videorecept: Nádherně křupavé chřestové taštičky z listového těsta

Jaké jsou nejčastější příčiny?

Důvodů může být mnoho a jen některé z nich dokážeme ovlivnit.

  • Nedostatek spánku: Ať už se jedná o probdělou noc, nebo dlouhodobě špatnou kvalitu spánku, tělo se snaží k očím dostat více krve, takže dojde k rozšíření cév, které prosvítají. Na velmi tenké oblasti pod očima se tak kruhy zviditelní.
  • Věk: Čím starší jsme, tím častěji se kruhy pod očima objeví. Jde o přirozenou známku stárnutí.
Žena si nanáší krém na oční okolí Rido / Shutterstock.com
  • Alergická onemocnění
  • Chudokrevnost
  • Poruchy štítné žlázy, oslabení ledvin
  • Nadměrné slunění
  • Dehydratace
  • Časté kouření a konzumace alkoholu
  • Nezdravá a nevyvážená strava s vysokým obsahem soli
  • Nedostatek vitamínů

Jak můžeme kruhy pod očima zmírnit?

Dbejte na dostatek kvalitního spánku. Pokud máte se spánkem problémy, vytvořte si své rituály, které vás zrelaxují a tělo po nějaké době přehodí do „spánkového“ režimu. Očnímu okolí neprospívá ani několikahodinové sezení u počítače, především práce v noci, kdy mají oči odpočívat.

Dalším důležitým krokem k zářivé pleti bez nevzhledných kruhů pod očima je dostatečná hydratace, a to minimálně dva litry čisté vody nebo bylinkových čajů (především ostropestřec mariánský) každý den. Základem je samozřejmě pestrá a zdravá strava, která je bohatá na vitamíny a minerály. Zaměřte se na potraviny obsahující rutin, které dokážou udržet žilky pod očima ve formě. Najdete ho v pohance, jablkách, rajčatech nebo chřestu.

Žena má pod očima zlaté chladivé polštářky Misha Beliy / Shutterstock.com

Kosmetika nebo kosmetický zákrok

Jak jsme psali výše, oční okolí je citlivá oblast, o kterou se musíme každý den starat. Výbornou službu nám poskytnou chladivé gely a krémy, a to především s vitamínem C, retinolem nebo kyselinou hyaluronovou.

Společně s chladivým gelem/krémem vám poslouží i polštářky pod oči, které jsou napuštěné účinnými látkami. Pokud je budete skladovat v ledničce, stačí je kdykoliv vyndat a užít si chladivý efekt. K zakrytí můžeme použít také korektor ve světlejší barvě s teplým podtónem, pod kterým se tmavé kruhy schovají a oči rozzáří.

Korektor na kruhy pod očima pořiďte se slevou

Naštěstí také existují dermatologické zákroky, které kruhy pod očima dokážou eliminovat a oční okolí zpevnit. Vyzkoušet můžete efektivní výplně kyselinou hyaluronovou nebo mezoterapii. Veškeré zákroky mohou ale udělat také neplechu, proto je zapotřebí se vždy svěřit do rukou profesionálů.