Do jídelen a restaurací se dostalo kuřecí maso se salmonelou! Inspekce varuje před jeho konzumací

Člověk krájí syrové kuřecí maso na prkénku Sergey Hramov / Shutterstock.com

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu dvě zásilky drůbežího masa původem z Brazílie kvůli obsahu salmonel, jednu ve Středočeském kraji, druhou v Kraji Vysočina. V současné době probíhá stahování obou zásilek z trhu.

Přečtěte si také

Proč sekačka na trávu po zimě nefunguje? Závadu hledejte v nádrži

SVS stahuje dvě zásilky drůbežího z Brazílie kvůli salmonelám

Výrobek č. 1 (zachycen ve Středočeském kraji)

  • Název: kuřecí mražené půlky prsou bez kosti, bez kůže a bez vnitřního řízku
  • Země původu: Brazílie, BRASIL BR 664
  • Celkové množství: 5 040 kg
  • Datum minimální trvanlivosti: 4. 1. 2025

Při kontrole ve skladu veterinární inspektoři pozastavili větší část zásilky, a to téměř 3 000 kg. Přes 2 000 kg bylo již distribuováno. Bylo zahájeno informování odběratelů, mezi nimiž jsou především restaurace a jídelny, a v současné době se výrobek stahuje z trhu. Stažený výrobek bude odděleně uskladněn a označen a následně bude buď neškodně zlikvidován ve schváleném zařízení, nebo vrácen dodavateli.

Výrobek č. 2 (zachycen v Kraji Vysočina)

  • Název: kuřecí prsní řízek hluboce mražený 6× 2 kg
  • Země původu: Brazílie, Brasil BR 3571
  • Celkové množství: 1 320 kg
  • Datum minimální trvanlivosti: 16. 1. 2025

Podobně jako u první zásilky směřovala distribuce hlavně do jídelen a restaurací. Také u tohoto výrobku bylo po detekci salmonel nařízeno jeho stahování z trhu. Po stažení z trhu bude podobně jako u prvního výrobku produkt neškodně zlikvidován, nebo vrácen dodavateli.

Mikrobiolog odebírá vzorky z kuřecího masa Microgen / Shutterstock.com

Co způsobuje salmonela?

Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají požitím kontaminované potraviny, ale rovněž z kontaminovaného prostředí (nádobí, ale také špinavých rukou), způsobují onemocnění salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohrožení mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

Celkově bylo od 3. dubna, kdy byla mimořádná kontrolní akce zahájena, provedeno 21 kontrol (18 na drůbeží maso a tři na vejce). Při nich se odebralo celkem 43 vzorků (34 drůbežího masa, čtyři vzorky drůbežích polotovarů a pět vzorků vajec). K dnešnímu datu jsou k dispozici výsledky vyšetření 29 vzorků. Ve čtyřech vzorcích drůbežího masa, jednom z Ukrajiny a třech z Brazílie, byla potvrzena přítomnost salmonel.

Zdroj: Státní veterinární správa