Pokuty za 110 milionů. Kontroly potravinářské inspekce loni odhalily řadu přestupků

Dvě ženy kontrolují nápoje v továrně Sarawut Kh / Shutterstock.com

V loňském roce provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) téměř 50 000 kontrolních vstupů v různých zařízeních, od obchodů a prodejen přes restaurační zařízení až po sklady a další místa. Kolik přestupků odhalila a v čem prodejci chybují nejčastěji?

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Kontroly SZPI v roce 2022

V průběhu loňského roku 2022 provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) celkem 48 809 vstupů do kontrolovaných provozoven.

Inspektoři navštěvovali jak potravinářské podniky, typicky obchody a prodejny, tak i restaurační zařízení jako restaurace, bary, pivnice, ale i cukrárny. Zaměřili se také na velkosklady a celní sklady, ale i na online prodejce potravin.

Vyberte si potraviny, kterým důvěřujete

U kterých potravin chybují prodejci nejvíce?

Z celkových téměř 50 tisíc kontrol směřovaly kroky inspektorů nejvíce do maloobchodních prodejen – konkrétně šlo o 29 875 kontrolních vstupů. A pochybení na sebe nenechala dlouho čekat. V obchodech a prodejnách odhalili inspektoři 2 645 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků, ve výrobě, skladech a na dalších místech jich pak našli dalších 706. Celkem šlo tedy o 3 351 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků.

  • Nejvyšší míru pochybení našli inspektoři u potravin dovážených z tzv. třetích zemí – až 39,2 % z nich nevyhovělo národním nebo evropským standardům.
  • Nejmenší míru pochybení naopak vykázaly potraviny domácí, u kterých šlo o zhruba 18 % případů. Potraviny ze zemí EU nevyhověly ve 21,9 % případů.

Pochybení inspektoři nejčastěji našli u dehydrovaných výrobků, ochucovadel a dresinků (72,7 %), čokolád a cukrovinek (60,8 %), nealkoholických nápojů (51,2 %), mléčných výrobků (40,2 %) nebo ryb a vodních živočichů (27,8 %).

Lupa zaměřená na kukuřici New Africa / Shutterstock.com

Čtvrtina restaurací kontrolou neprošla

Inspektoři se vedle maloobchodního prodeje, výroby a skladů zaměřili také na zařízení společného stravování. V restauracích, jídelnách, bistrech, barech, pivnicích či cukrárnách provedli celkem 14 988 kontrol.

Jejich výsledky jsou znepokojivé – podle údajů SZPI došlo k porušení právních předpisů u téměř každé 4. kontroly, kontrolám zaměřeným na dodržování hygienických předpisů pak nevyhověla téměř třetina kontrolovaných provozoven. 48 provozoven bylo na základě kontroly uzavřeno.

Nedostatky mají i online prodejci potravin

V 877 kontrolách se inspektoři zaměřili také na online prodejce potravin, a to jak ty s vlastním e-shopem či skladem, tak i ty, kteří prodej zajišťují skrze inzerci na bazarech či sociálních sítích. Většina kontrol vyplývala z podnětů spotřebitelů, což se mohlo projevit i na jejich výsledku – coby nevyhovující označili inspektoři 46 % kontrol.

Odborník na kontrolu jakosti potravin, který kontroluje vzorky potravin v laboratoři Alexander Raths / Shutterstock.com

Nejčastěji došlo k pochybení u prodejců potravinových doplňků a doplňků stravy, např. na hubnutí, růst svalů, klouby, posílení imunity nebo proti alkoholismu. Právě před těmi SZPI obzvlášť varuje a průběžně aktualizuje seznam jejich rizikových prodejců na svých webových stránkách.