Vitamínová bomba na posílení imunity v jednom „panáku“. To jsou tzv. ginger shoty neboli zázvorové šťávy. Spousta lidí je preventivně pije každé ráno nebo s nastupujícími příznaky nachlazení pro urychlení léčby. Zázvorové shoty snadno koupíte i v obchodech, mnohem levněji vás ale vyjdou doma. Doslova za pár korun si připravíte dávky klidně na celý podzim. Inspirujte se našimi třemi recepty na koncentrované zázvorové shoty s medem, kurkumou nebo špenátem.
Čerstvé, zastudena lisované šťávy se zázvorem jsou v poslední době populárním trendem. V jedné dávce, kterou do sebe můžeme hodit hned po ránu, nám dodají pořádné nakopnutí i porci vitamínu C, protizánětlivých antioxidantů a dalších cenných látek podporujících imunitu, trávení, regeneraci organismu a během nachlazení i vykašlávání a uvolnění dýchacích cest.
Zázvorové shoty dnes snadno koupíte v drogeriích, lékárnách i běžně v supermarketech – mnohé řetězce je dokonce nabízí pod svými privátními značkami, mrkněte třeba na naše tipy ve fotogalerii níže.
Rozdíl v ceně oproti kupované je obrovský. V obchodech dáte za porci běžně 40 až 50 korun, během jednoho týdne se tak můžete dostat na částku přesahující tři stovky. A klidně i více.
Výchozí surovina je přitom poměrně levná. Zejména nyní na podzim, kdy se čerstvý zázvor často objevuje v letákových akcích a ve slevě ho můžete ulovit už od 5,90 Kč / 100 g (namísto běžných cca 13,90 Kč). Takové množství vám bez problému vystačí na přípravu týdenní dávky pro jednoho. Navíc s jistotou poctivého složení bez nesmyslů.
U jednodušších doma připravených shotů (např. jen s citrony, medem nebo kurkumou) se tak dostanete na částku i pod 5 Kč za denní porci. O něco dráž (stále ale v řádech korun) vás vyjdou šťávy doplněné o pomeranče, mandarinky, bobulové ovoce apod.
Příprava silných zázvorových šťáv je velmi jednoduchá a zvládnete ji během pár minut. Množství doporučujeme připravovat vždy na půlku týdne dopředu, v lednici vám nápoj bez problému vydrží. Skladovat ho můžete ve sklenici a každý den si odlít dávku (cca 60 ml), nebo si ho pro rychlejší konzumaci rovnou naporcovat do malých lahviček.
Na 240 ml (na cca 4 dny, 1 dávka 60 ml) budete potřebovat:
Postup: Zázvor oloupejte a dejte do odšťavňovače nebo mixéru (poté přeceďte). Přidejte vodu a citronovou šťávu, doslaďte medem a domixujte dohladka.
Na 240 ml (na cca 4 dny, 1 dávka 60 ml) budete potřebovat:
Postup: Zázvor oloupejte a dejte do odšťavňovače nebo mixéru (poté přeceďte). Přidejte vodu, vymačkanou pomerančovou a citronovou šťávu, přisypte kurkumu a domixujte dohladka. Podle chuti můžete dosladit medem, pro větší efekt prohřátí zase doladit špetkou černého pepře.
Na 240 ml (na cca 4 dny, 1 dávka 60 ml) budete potřebovat:
Postup: Zázvor oloupejte a dejte do odšťavňovače nebo mixéru (poté přeceďte). Přidejte vodu, vylisovanou jablečnou a citronovou šťávu. Podle chuti můžete dosladit medem a pro svěží chuť přidat i pár lístků máty. V takovém případě ale doporučujeme připravovat menší množství (např. jen poloviční dávku), protože bylinka se může v tekutině rychleji kazit.
Množství zázvoru v receptech si můžete libovolně upravovat. Pro někoho totiž mohou být ze začátku trochu silnější, pro milovníky tohoto kořene zase slabší. Nezapomeňte také, že po nějaké době se chuť šťávy o trochu zjemní, první ranní dávku si proto můžete připravit den předem a nechat v lednici odležet přes noc.
Nebojte se také experimentovat s přísadami (zvlášť, pokud zázvor sám o sobě příliš nemusíte). Zázrak dokáže udělat špetka skořice nebo kardamomu, skvěle nakopne i trocha chilli. Chuťově nás příjemně překvapila i kokosová voda, která se dá použít namísto té obyčejné. Výslednou šťávu příjemně zjemní a lehce osladí.
A pokud doma nemáte ani odšťavňovač nebo plátýnko, tekutinu se nám osvědčilo cedit také přes kávové filtry.
Zdroje: Healthline, Kupi.cz, autorský text