Burger šneky dokáží překvapit každého, kdo miluje burgery, ale nemá čas strávit půl dne u plotny. Stačí tortilla, trocha masa, cheddar a pár vychytávek, které vykouzlí jídlo vhodné na rodinnou večeři i na party s přáteli. A bonus navíc? K nim upečené americké brambory, které provoní kuchyň tak, že nikdo nezůstane jen u jedné porce.
Tento recept se u nás doma stal okamžitým hitem. Původně vznikl ve chvíli, kdy jsme měli chuť na burger, ale žádné bulky po ruce. Tortilla byla po ruce a výsledek nás překvapil natolik, že jsme ji od té doby povýšili na plnohodnotný burgerový základ.
Šneky mají skvělou výhodu – snadno se porcují, každý dostane svůj kousek a vypadají efektně i na stole pro návštěvu. A když je vytáhnete z trouby nebo horkovzdušné fritézy ještě horké, voní po slanině, sýru a cibulce tak lákavě, že mizí z plechu rychleji, než stihnete nandat přílohu.
Tortilla je mnohem víc než jen základ pro quesadilly nebo wrapy. Původně pochází z Mexika, kde se připravuje buď z kukuřičné mouky, nebo z pšeničné. Do Evropy se dostala díky španělským dobyvatelům a postupně si našla místo v mnoha evropských kuchyních.
V Česku jsme si ji oblíbili právě pro její univerzálnost – poslouží jako rychlý obal na cokoliv, nahradí těsto při pečení a v kombinaci s masem a sýrem dokáže vytvořit nečekaně syté jídlo. Podle šéfkuchaře Jiřího Krále se tortilla stala symbolem „zachránce hladových večerů“, protože s ní vždycky vymyslíte něco, co potěší celou rodinu.
Guajillo studio / Shutterstock.com
Burger šneky s americkými brambory – recept
- Počet porcí: 3–4
- Délka přípravy: 40 minut
Ingredience
- 2 tortilly
- 400 g mletého hovězího masa
- sůl a pepř
- 2 lžíce nasekaných papriček jalapeňo
- 4 plátky opečené anglické slaniny
- 1 menší karamelizovaná cibulka
- 80 g strouhaného cheddaru
- 3 lžíce barbecue omáčky
- 4 střední brambory
- 2 lžíce oleje
- koření na brambory podle chuti
Hovězí burger s kozím sýrem
Připravte si dokonale vyladěný hovězí burger s kozím sýrem, podávaný s hruškovou omáčkou. Tato skvělá kombinace chutí vás zajisté mile překvapí a příjemně pohladí vaše chuťové pohárky. Příprava je navíc snadnější, než by se na první pohled mohlo zdát.
Hovězí burger s kozím sýrem
Postup přípravy
- Mleté hovězí maso dejte do mísy, přidejte sůl, pepř a rukou dobře propracujte, aby se spojilo.
- Na prkénko položte první tortillu, po stranách ji lehce zahněte dovnitř, aby se později nerozjela.
- Masovou směs rovnoměrně rozetřete po celé ploše tortilly.
- Povrch posypte nasekanými papričkami jalapeňo, přidejte kousky opečené slaniny, nasypte strouhaný cheddar a nakonec rozprostřete karamelizovanou cibulku.
- Tortillu pevně srolujte do válečku a nožem nakrájejte na širší plátky.
- Každý plátek propíchněte špejlí, aby držel tvar.
- Jednotlivé šneky potřete barbecue omáčkou a vyskládejte je na plech s pečicím papírem.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 16 minut. Po 8 minutách je obraťte, znovu potřete barbecue omáčkou a dopečte dalších 8 minut.
- Mezitím si připravte brambory – omyjte je, rozkrájejte na čtvrtiny, dejte do mísy, zakápněte olejem, posypte kořením na brambory a promíchejte.
- Brambory vyskládejte na plech vedle šneků nebo je dejte do samostatného koše horkovzdušné fritézy. Pečte při 200 °C asi 15 minut, dokud nebudou krásně zlatavé.
- Upečené burger šneky podávejte s křupavými brambory a miskou oblíbeného dipu.
Tipy pro vylepšení receptu
- Z vlastní zkušenosti doporučuji nepodcenit kvalitu masa – když použijete čerstvé hovězí od řezníka, šneky budou šťavnatější a pevnější.
- Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do masa ještě trochu česneku nebo uzené papriky.
- Brambory se dají ozvláštnit bylinkami, já nejraději přidávám rozmarýn nebo tymián, které provoní celou kuchyň.
- A jestli chcete, aby šneky působily ještě efektněji, podávejte je napíchané na dlouhých špejlích s miskou domácí tatarky uprostřed stolu – hosté si je sami berou a zábava je zaručena.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková