Kde se vzala pizza? Historie tohoto oblíbeného pokrmu je delší, než byste čekali

Pizza Canva

Pizza patří dlouhodobě k jednomu z nejoblíbenějších pokrmů. Existuje v nepřeberném množství variant, které si můžeme dopřát v restauracích, doma nebo u stánku s rychlým občerstvením. Odkud se ale vzala, kdo ji proslavil a jak se dostala do celého světa?

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Chlebové placky existovaly už v době kamenné

Za kolébku pizzy bývá tradičně označována Itálie. Historie tohoto kulatého koláče však sahá hluboko do minulosti a jeho původní domovinu není tak snadné vypátrat.

Podobný pokrm si totiž naši předkové připravovali už v neolitu, tedy v mladší době kamenné – zhruba osm až pět tisíc let před naším letopočtem. Placatý chléb doplněný o nejrůznější bylinky, omáčky a další přísady později připravovali Egypťané, Římané i Řekové. Často sloužil jako jednoduché jídlo, zejména na cestách, protože koláč samotný nahrazoval chybějící talíř.

Podoba s dnešním rychlým občerstvením je tedy více než zřejmá. Starověký pokrm se ovšem svým vzhledem podobal spíše dnešnímu italskému pečivu zvanému focaccia. Moderní pizzu začal připomínat až o mnoho let později.

Salámová pizza Canva

Moderní pizza se zrodila v Neapoli

Pizza tak, jak ji známe dnes, se začala připravovat na konci 18. století – a tentokrát už můžeme směle říct, že její domovinou byla skutečně Itálie, konkrétně Neapol. Prosperující město se potýkalo s výrazným nárůstem obyvatel a ty bylo potřeba nakrmit. Placatý koláč s větším či menším množstvím ingrediencí se jevil jako ideální volba – byl totiž jednoduchý, a hlavně levný. Původně ho prodávali pouliční prodejci, kteří z něj ukrajovali jen určitou část podle chuti a finančních možností zákazníka. Později ale začali vznikat i první pizzerie.

Málo času či surovin? Pizza v mrazáku je jistota

Pizza měla nicméně neblahou pověst jídla pro chudé. Ta nejobyčejnější varianta byla ochucená pouze česnekem a solí. Lepší a o něco dražší verze obsahovala třeba sýr, kousky ryb, rajčata nebo nejrůznější bylinky. Bohatší měšťané jí však okázale pohrdali – ovšem jen do doby, kdy tento pokrm posvětila samotná královna.

Všeobecnou popularitu odstartovala královská návštěva

V roce 1889 navštívil Neapol italský král Umberto I. a jeho manželka Margherita (Markéta Savojská). Vyslovili přání ochutnat něco z místní kuchyně, a proto jim pizzař Raffaele Esposito připravil svoji specialitu. Pizzu záměrně stylizoval do barev italské vlajky – zelené, bílé a červené. Proto obsahovala bazalku, mozzarellu a rajčata. Královně náramně zachutnala a tak po ní tato varianta dostala své jméno.

Pizza Margherita je dnes neodmyslitelným základem menu snad v každé pizzerii. Díky úspěchu, který slavila u královského páru, se tento pokrm zbavil pověsti obyčejného jídla a vzali jej na milost bohatší vrstvy i uznávaní kuchaři. Odtud byl už jen krůček k tomu, aby se pizza dostala i do dalších zemí a potažmo do celého světa.

Sýrová pizza Canva

Nejen v Americe jako doma

Pizza se postupně rozšířila z Neapole do zbytku Itálie a stala se prakticky národním jídlem. Není divu, že se jí obyvatelé Apeninského poloostrova nechtěli vzdát, ani když svoji domovinu opustili. S jejich migrací se pokrm šířil i do dalších zemí, kde si Italové často otevírali restaurace, v nichž nabízeli právě jídla ze svojí tradiční kuchyně. Obzvláště velkou oblibu si pizza získala v Americe. První pizzerie tam byla otevřená v New Yorku v roce 1905.

Připravte si svoji vlastní

Od té doby prošla pizza dlouhým vývojem, a to jak v Evropě, tak i za oceánem. Kuchaři hojně experimentují nejen s ingrediencemi, které pizzu zdobí, ale i se samotným těstem. Můžete tak narazit na sladké i slané varianty, zdravější těsto z cizrny či ovesných vloček nebo třeba na nepečenou raw pizzu.