Slováci od začátku zálohování vysbírali 1 milion PET flašek a plechovek

Hromada PET lahví Canva

Slováci se od nového roku těší ze zálohovacího systému plastových obalů na nápoje, který sklízí mimořádný úspěch. Jaké jsou cíle Slovenska v zálohování a jak celý systém funguje? A můžeme očekávat zálohování PET lahví i v Česku?

Přečtěte si také

Lebedu nebudete ze záhonu už nikdy vytrhávat! Poslouží jako výborná náhrada špenátu i lék proti kašli

Populární zálohování plastových obalů a plechovek dorazilo do sousedního Slovenska teprve nedávno. Od spuštění systému však stihli Slováci na odběrných místech odevzdat už více než 1 milion zálohovaných plastových lahví a plechovek. Počet odevzdaných kusů obalů je skvělým ukazatelem, že se tato změna potkala s pozitivním přijetím celého systému.

Jaké jsou cíle zálohového systému?

Slováci od zavedení zálohového systému očekávají snížení počtu zbytečného odpadu a zároveň zvýšení sběru nápojových obalů z 60 % na 90 % už v roce 2025. Nový systém má za cíl spojit úsilí obchodníků, výrobců, spotřebitelů a státu v zastoupení Ministerstva životního prostředí Slovenské republiky.

Hromada prázdných plechovek Canva

Které obaly se na Slovensku zálohují?

Zálohované budou postupně všechny jednorázové plastové lahve a plechovky s obsahem 0,1 l až 3 l. Vybírají se lahve od alkoholických i nealkoholických nápojů, tedy obaly od minerálních vod, ovocných šťáv, ledových čajů, slazených a energetických nápojů, piva, vína a míchaných alkoholických nápojů. V prodejnách jsou tyto obaly označené písmenem „Z“ nebo nápisem „zálohované“.

Jak systém funguje?

Celý systém byl na Slovensku oficiálně spuštěný 1. 1. 2022. Za každou plastovou lahev a plechovku, která je označená písmenem „Z“ a „zálohovaná“, zaplatí Slováci při koupi zálohu 0,15 eura.

Plechovky a PET lahve musí být odevzdané na odběrovém místě nepomačkané – následně se z nich nahraje jejich EAN kód, na základě kterého je vyplacena zaplacená záloha zpět zákazníkovi.

Člověk drží PET lahev s vodou Canva

Kdy se dočkáme zálohového systému na plechovky a PET lahve u nás?

V Česku se o zálohovém systému zatím jen diskutuje. Z průzkumů kampaní Zálohujeme.cz a Greenpeace ČR vyjádřilo podporu zálohování obalů z nápojů až 250 tisíc občanů, v dlouhodobých průzkumech pak tento krok podporuje více než 80 % dotázaných.

Iniciativa Zálohujeme.cz odevzdala 14. 2. Parlamentu petici s více než 35 000 podpisy. Funkční zálohový systém má zatím úspěch ve 12 zemích v Evropě. Nám tedy jen zůstává doufat, že se staneme tou další, která se k systému zálohování brzy připojí.