Inflace v maloobchodě stále roste a nutí Čechy šetřit

Rodina dává minci do keramického prasátka Canva

Už v únoru vzrostly spotřebitelské ceny na 11,1 %, což je nejvyšší číslo od roku 1998. Odborníci to ale považují teprve za začátek zdražování, do kterého se sice už promítly vyšší ceny energii nebo pohonných hmot, ale zatím není zohledněná válka na Ukrajině spojená mimo jiné s propadem kurzu koruny, nedostatkem některých surovin apod. Jak se bude situace vyvíjet v následujících měsících?

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Až 14% inflace zpomalí růst maloobchodu

Na růst maloobchodních cen ve velmi krátkých intervalech jsme si za poslední týdny už zvykli. Nyní ale nabírá ještě vyšší rychlost, a tak očekáváme i snižování tržeb maloobchodníků. Zatímco v lednu si ještě o 8,5 % polepšili, v březnu může být všechno jinak.

„Jestli jsme očekávali, že se ceny zastaví na úrovních deseti nebo 11 procent, tak teď se to číslo posouvá. Zda o jeden, dva nebo tři procentní body, nedokážu odhadnout. Strop inflace v měsíčních údajích může být někde kolem 13 a 14 procent," vypočítává guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Válka na Ukrajině a kurz koruny

Na inflaci mají vliv i další faktory. Prohloubil ji například propad kurzu koruny, který přišel okamžitě po vstupu ruských vojsk na Ukrajinu. Pro tyto případy má naštěstí účinné nástroje Česká národní banka. Ta může zvyšovat základní úrokovou sazbu a podnikat měnové intervence, na které má zatím dostatek devizových rezerv. Zjednodušeně řečeno jde o umělé posilování kurzu koruny, které je možné provádět po omezenou dobu.

Muž platí v supermarketu za potraviny Canva

I přes velké zdražování můžete ušetřit

V supermarketech nejvíce zdražila mouka a s ní souvisí i výrazně vyšší ceny pečiva. Podobně jsou na tom ale také mléčné výrobky.

„Ceny se mění doslova každým dnem. Nakupuji stále stejně, ale letos mě jeden nákup stojí o desítky i stovky korun více než loni," říká mladá žena z Prahy, která žije v domácnosti sama. A dodává, že zdražení pečiva ji alespoň přimělo jíst větší množství zeleniny a ovoce.

  • Tip z Kupi.cz: řetězec Lidl nabízí ve svých prodejnách už nějakou dobu bedýnky ovoce a zeleniny, které stojí pouze 25 Kč.

Stagnaci, nebo dokonce mírný pokles cen čekají analytici nejdříve v příštím roce. Zatím se ale jedná pouze o hrubé odhady. Inflace by podle Rusnoka mohla začít klesat ve druhé polovině roku. Letos čeká růst HDP o tři procenta a příští rok o 3,4 procenta. Loni ekonomika stoupla o 3,3 procenta.

Pokud tedy chcete ušetřit, doporučujeme vám sledovat akční nabídky. Přehledně na jednom místě je najdete třeba na Kupi.cz. Slevy zde můžete filtrovat podle jednotlivých výrobků i značek a prodejců, a pokud si vložíte oblíbené produkty do seznamu, přijde vám email, až bude výrobek v některém ze supermarketů v akci.