Cena dříve nedotknutelného rohlíku stále roste. Jak šetřit navzdory inflaci?

Ruka drží malý nákupní košík plný pečiva Canva

Ceny surovin, pohonných hmot a energií stoupají, což se odráží také na cenách pekařských výrobků. Cena dříve nedotknutelného rohlíku, který v obchodních řetězcích fungoval jako lákadlo, stoupla o 15 %. I přestože to vypadá jako markantní rozdíl, v rámci EU jsme na tom dobře. Ceny pečiva patří v České republice k těm nejnižším.

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Inflace úřaduje, ceny stoupají. Mohou za to zvýšené ceny bydlení, pohonných hmot, surovin i potravin. Právě kvůli inflaci zdražily i základní pekařské výrobky, a to až o 15 %.

„Je třeba si uvědomit, že ceny tohoto sortimentu dlouhodobě stagnovaly, jak vyplývá i z dat Českého statistického úřadu. Proto je musely pekárny uvést do souladu s rostoucími náklady. U dražších výrobků typu jemného a sladkého pečiva byl cenový nárůst o něco vyšší, v rozmezí 10–20 %,“ doplnil Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republice.

„Na základě šetření mezi členskými pekárnami jsme zjistili, že v meziročním porovnání s lednem 2021 činí nárůst vstupních nákladů více než 30 %, bohužel se to zatím nepodařilo promítnout do cen. Nárůst dodavatelských cen z pekáren k prodejcům (řetězce, nadnárodní i místní, nezávislý trh) byl u rohlíku a chleba jen 10 až 15 %. Snižování nákladů (vstupních cen surovin, energií a PHM) je zatím v nedohlednu, proto lze očekávat, že pekárny budou muset na tuto situaci reagovat,“ sdělil Hlavatý.

Regál s různými druhy pečiva Canva

Co konkrétně ovlivnilo nárůst cen pečiva?

Jako i v dalších odvětvích jsou i pekaři nuceni reagovat na zhoršující se situaci s cenami. Které oblasti zvyšování cen pečiva ovlivnily?

  • Energie: pekařství postihl vysoký růst cen energií, protože patří mezi energeticky náročné podnikání. Růst cen elektřiny se zvýšil o 50–120 % a zemního plynu o 50–150 %. Udržet nízké ceny by tedy pro pekaře bylo nemožné.
  • Suroviny: výrazné zvýšení cen se týká základní suroviny pro výrobu pečiva – a sice mouky, která zdražila o 50 %. O 100 % se zvýšily také ceny tuků a olejů. I tyto změny se tak nutně musely podepsat na cenách pečiva.
  • Pohonné hmoty: pekárny jsou nuceny zavážet své zboží do cílových destinací, aby se čerstvé pečivo dostalo k zákazníkům. Pohonné hmoty zdražily o 30 %.
  • Mzdové náklady: s inflací se změnila i situace na trhu práce. Pekařství musely zvýšit sazbu svým zaměstnancům.

Domácí pečivo vás může vyjít levněji

Jak ušetřit? Zapněte si upozornění na akce

Přestože statistiky z října 2021 (Eurostat) jasně říkají, že cena pečiva se u nás za 1 kg pohybovala pod hranicí 1 eura a nižší byla v rámci EU pouze v Litvě, Rumunsku, Maďarsku a Bulharsku, vnímají Češi ceny jako vysoké. Existuje však několik možností, jak ušetřit:

  • Plánujte si své nákupy s nákupním rádcem Kupi.cz. Na našich webových stránkách si můžete prohlížet nejen letáky, ale i zboží – okamžitě tak zjistíte, kde je co v akci a jak dlouho sleva potrvá.
  • Zkuste omezit pečivo. Ani lepek není nutné užívat ve velké míře, naopak.
  • Využívejte mrazák – většinu druhů pečiva je možné pohodlně zamrazit a konzumovat později.

Tip: Na Kupi.cz si nejen u rohlíků či pečiva můžete zapnout upozornění na spuštění akce. Jakmile se zboží objeví v akci, zjistíte, kde jej zakoupit. Neplaťte více, než musíte.

Tak jde čas s rohlíkem

Zatímco v minulosti si jistě dobře pamatujete rohlík k dostání za 1 Kč (nebo dokonce pod tuto částku), dnes se jeho cena pohybuje klidně i okolo 5 Kč – ale v akci. V návaznosti na velké zdražování, které pekárny oddalovaly, se rohlík dokonce zmenšil. Z 50 g se hmotnost pečiva snížila na zhruba 40 g.