Jak vyčistit zlaté a stříbrné šperky? Celou řadu prostředků najdete ve vlastní kuchyni

Čištění prstýnku modrým hadříkem Canva

Ztratily vaše zlaté a stříbrné šperky lesk, nebo je „zdobí“ nevzhledné černé či nazelenalé skvrny? Pusťte se do jejich čištění. Způsobů existuje opravdu mnoho. Od babských rad a levných běžných surovin až po profesionální čističe, které se dají koupit. V našem článku vám poradíme, jak zlato a stříbro vyčistit a naleštit i podle čeho vybírat přípravky v obchodech.

Přečtěte si také

Přesolené jídlo ještě můžete zachránit! Ředění si nechte jako poslední možnost a zkuste fígle našich babiček

Ještě než začnete

Domácího čištění šperků se nemusíte vůbec bát. Základní pomůckou by měl být vždy měkký hadřík z jemného materiálu, který nepouští vlákna. Pro důkladnější čištění můžete sáhnout i po starém zubním kartáčku, ale pouze po tom s nejjemnějšími vlákny.

Pozor si dávejte především v případě lepených kamenů, které by se vlivem některých agresivních, zásaditých či kyselých čističů (alkohol, pivo, ocet, kyselina citronová, Cola apod.) mohly odloupnout.

Jak vyčistit zlato?

Zlaté šperky nejsou na údržbu tak náročné, protože na rozdíl od stříbra nečernají. I tak si ovšem pravidelnou péči zaslouží. Odmění se vám vysokým leskem.

Žluté, bílé i růžové zlato můžete čistit stejným způsobem. Ideálně vám k tomu postačí roztok vody s octem nebo kapkou saponátu. Použít lze také kyselinu citronovou, která navíc šperky zbaví případných zelených skvrn. Klenoty otírejte hadříkem namočeným do některé z uvedených tekutin, poté opláchněte čistou vodou a osušte. Někdo také doporučuje vhodit zašlé zlaté šperky přes noc do sklenice s pivem.

Dva zlaté prsteny Canva

Jak vyčistit stříbro?

Nejčastější příčinou znečištění stříbrných šperků je již zmíněná oxidace čili zčernání. Tomu lze předcházet správnou péčí a ochranou před vlhkem, nicméně i dobře uskladněné klenoty mohou po čase začít oxidovat. K vyčištění jim můžete připravit účinnou lázeň: misku vystelte alobalem, přilijte horkou vodu (80 °C) a rozmíchejte v ní několik lžic jedlé sody se solí. Šperky nechte odmáčet 10–20 minut, poté opláchněte čistou vodou a dobře osušte.

Vsadit můžete i na některé další osvědčené způsoby:

  • Jedlá soda: Smíchejte ji s trochou vody (v poměru 3 : 1) a vytvořte hustou kašičku. Podobně funguje i prášek do pečiva obsahující sodu.
  • Zubní pasta: Nejlepší je ta s fluoridem, postačí ale i úplně obyčejná. Vyhněte se pouze těm bělícím a s mikročásticemi.
Mějte po ruce i jednu na úklid
  • Citronová šťáva: Stříbrný předmět potírejte rozkrojeným citronem, nebo ho na 5 minut ponořte do roztoku vody a citronové šťávy či rozmíchané kyseliny citronové.
  • Ocet: Nařeďte ho teplou vodou (1 : 1) a šperk do roztoku na několik minut ponořte.
  • Mýdlová voda: Do teplé vody kápněte trochu prostředku na mytí nádobí a podobně jako v případě výše nechte stříbro pár minut odmáčet.
  • Cola: Šperk vhoďte na cca 10 minut do sklenice s perlivým, colovým nápojem.
  • Popel: Popel má velmi účinné lešticí schopnosti, naberte jej proto trochu na hadřík a šperk s ním vyleštěte.
Hromádka prstýnků kolem a vně skleničky s čisticím roztokem Canva

Přípravky z obchodů

Pokud s domácí péčí nepochodíte, případně se chcete spolehnout na profesionální přípravky, pak zamiřte do klenotnictví, drogerie či na internet, kde seženete celou řadu nejrůznějších čističů.

  • K nejlevnějším výrobkům patří speciální vata na čištění zlata a stříbra. Krabička stojí kolem 30 Kč.
  • Praktickým pomocníkem jsou čisticí a lešticí vlhčené ubrousky na zlato a stříbro, které můžete mít vždy po ruce a jejich používání je velmi snadné.
  • Obdobně lze zakoupit také hadříky a utěrky na zlaté a stříbrné šperky. Jsou napuštěné (impregnované) speciálními látkami, které předměty nejen vyčistí, ale i vyleští.
  • Existuje také celá řada čisticích prostředků přímo určených na klenoty. Některé se prodávají ve formě koncentrátu rozpustného ve vodě, jiné v podobě spreje nebo pasty. Při výběru se pouze ujistěte, zda jsou dané výrobky určené na stříbro, zlato nebo oboje, a zda jsou vhodné pro použití na lepené kameny.

Máte-li doma šperků více, určitě se vyplatí popřemýšlet nad pořízením ultrazvukové čističky. Tu využijete také k čištění brýlí, zubních náhrad, hlavic holících strojků, starožitností, knoflíků apod. Levnější modely seženete i do tisícovky, dražší jsou potom účinnější čističky s vyšším výkonem.