Kvůli válce stoupla cena pšenice. Zdraží maso, vejce i pivo

Pšeničné pole při východu slunce Canva

Rusko a Ukrajina se před válkou velmi významně podílely na globálním obchodu s pšenicí. V důsledku ozbrojeného konfliktu proto vzrostla cena pšenice o rekordních 40 % za týden. Velkoobchodní cena se vyšplhala na 12 dolarů (asi 270 Kč) za bušl (27,2 kg). Jde o největší zdražení od roku 2008.

Přečtěte si také

Není buřt jako špekáček. Zákon určuje, co musí špekáček obsahovat, kvalitu ale neohlídá

Cena pšenice vzrostla o 40 %

Mezi největší dodavatele pšenice na globálním trhu patří Rusko a Ukrajina. Obě země jsou také významnými dodavateli kukuřice, ječmene a slunečnicového oleje.

Válečný konflikt mezi těmito zeměmi způsobil rekordní zdražení pšenice. Nárůst činí 40 % za pouhý týden, což je nejvíce od roku 2008. Válka uzavřela hlavní přístavy, a narušila tak dopravní spojení. Boje rovněž ohrožují výsadbu plodin v nadcházejících měsících.

„Již předtím ceny rostly, nyní je to naprosto bezprecedentní stav, který bude nadále eskalovat,“ uvedl k tématu dopadů invaze na Ukrajinu pro Novinky.cz Tomáš Maier z České zemědělské univerzity v Praze.

Rozříznutý bochník chleba, pšenice Canva

Zdražení pečiva bude minimální

V produkci obilí je Česko samostatné, problém tedy není v objemu, nýbrž v cenách, které se určují na evropském trhu. Přestože nárůst ceny pšenice ovlivní i cenu pečiva, dle Tomáše Maiera nás dramatické zdražení nečeká.

„Mouka se podílí na ceně pečiva, třeba u chleba zhruba ze čtvrtiny, takže to nebude tak dramatické, jak by to na první pohled mohlo vypadat. Chleba místo 30 korun (průměrná cena podle ČSÚ – pozn. red.) bude stát třeba 32 korun. K tomu ovšem pekárnám zdraží energie, to bude ceny šroubovat nahoru,“ uvedl.

Chléb stále najdete v akci za příznivé ceny

Připlatíme si za pivo i vejce

Zdražení podle Tomáše Maiera ovlivní celý potravinářský průmysl. Pšenice se totiž nepoužívá pouze k výrobě pečiva, ale též jako krmivo pro hospodářská zvířata. Porostou tak ceny vepřového, hovězího a drůbežího masa. Zdražení čeká i ječmen, který se používá k výrobě sladu, jedné ze základních surovin pro výrobu piva. Za orosený půllitr proto v budoucnu zaplatíme o něco více.

Vejce v košíku, kolem pšeničné klasy Canva

Zdražení krmné pšenice pro drůbež ovlivní i ceny vajíček

Z dat nákupního rádce Kupi.cz vyplývá, že nejčastěji nabízená vejce o velikosti M v balení 10 ks letos v únoru stála v akci průměrně 20,40 Kč, což je oproti loňsku o 18 % méně. Na rozdíl od nákupu za běžnou cenu tak lze ušetřit až 33 %. V 6kusovém balení jsou nejčastěji prodávána větší vejce o velikosti L z volného výběhu. Za takové balení vajíček od „spokojených slepiček“ v akci zaplatíme průměrně 45 Kč, tedy 7,50 Kč za jedno vajíčko. Bez akce je to jen lehce přes 9 Kč.

Mezi další méně obvyklé varianty vajec patří bio vejce a vejce z podestýlky. Zatímco 10ks balení oproti loňsku zlevnila, tak např. 30ks balení meziročně o 9 Kč podražila. V akci tak jedno vejce o velikosti M vyjde na necelých 2,30 Kč, což není téměř žádná úspora oproti menšímu 10ks balení.

Podle specialistů z Kupi.cz platilo, že pokud vejce jednorázově nespotřebujete, nemá smysl se jimi zbytečně zásobit, ale je lepší nakupovat je průběžně, což vzhledem k ceně obilí už asi brzy nebude pravda.

Detailní záběr na kombajn na pšeničném poli Canva

Drahá sklizeň = drahé plodiny

Zásadní roli v růstu cen jednotlivých plodin hraje též zdražování komodit potřebných k výsevu a sklizni letošní úrody. Těmi jsou zejména pohonné hmoty a železo, bez nichž se zemědělské stroje neobejdou. Už nyní pěstitelé zaznamenávají vyšší náklady než v minulých letech. I proto je nutné zdražit loňské zásoby, aby zbyly finance na sklizeň letošní úrody.

„Celé zemědělství je naprosto závislé na všech komoditách, na naftě, gumě, kaučuku a železe. Jejich ceny šly prudce nahoru,“ uvedl Jiří Báječný, prodejce krmných směsí pro drůbež z Horních Hbitů na Příbramsku.

„Veškeré stroje jezdí na naftu. Ke sklizni obilí potřebujete sečky, brány, smyky, náhradní díly na opravy, které vůbec nejsou k dostání. Pokud se zemědělci něco porouchá, nesežene náhradní díl, nebude schopen stroj opravit, a tím pádem ani nesklidí. To je to hlavní, kvůli čemu se teď zdražuje nejen pšenice, ale také vojtěška, slunečnice a další plodiny,“ dodává.