Jak vyrobit domácí polévkové koření?

Žena ochutnává polévku Canva

Kupujete polévkové koření? Pak si možná jen trochu více připlácíte za obyčejnou sůl. Alespoň tak by se daly všeobecně nazvat různá kupovaná dochucovadla. V jejich složení totiž najdete převážně kuchyňskou sůl, glutamát sodný a jen po málu opravdové zeleniny. Jenže se bez nich při vaření prostě neobejdete? Zkuste si doma vyrobit vlastní polévkové koření, které bude plné chuti, vůně, zeleniny a bylinek. Je to velmi jednoduché!

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

Hodně soli, málo zeleniny

Polévkové koření je v českých kuchyních velmi oblíbeným dochucovadlem. V regálech obchodů najdeme nespočet druhů a značek. Většina z nich má ale mnoho společné, a to, že obsahují mnoho soli. Samozřejmě i v obchodech najdeme výjimky, v jejichž složení je převážně zelenina a bylinky. Nicméně cena těchto produktů se pak pohybuje mnohem výš. A vzhledem k tomu, že kořenovou zeleninu, její nať a pár bylinek mívá doma většina z nás, není nic jednoduššího než si vlastní vegetu připravit. Nejenže přesně víte, co v kořenící směsi přesně je, ale její složení můžete upravovat dle vaší libosti.

Sežeňte si do svého polévkového koření

Zelenina je důležitá

Základem domácí vegety by měly být kořenová zelenina – mrkev, petržel, celer a bylinky – petrželová a celerová nať, libeček, případně i pažitka. Chybět by ale také neměl česnek, pórek a cibule. Pak je zde i mnoho dalších přísad, které pozmění chuť výsledné směsi. Ten, kdo má rád trochu ostřejší pokrmy, může přidat chilli vločky nebo i celé papričky. Stejně tak klasická paprika, kedlubna či růžičková kapusta vytvoří velmi příjemnou chuť. Vítaným zpestřením, a to i díky nutričním hodnotám, může být přidání lahůdkového droždí.

  • Tip: Dobrou zprávou je i to, že polévkové koření lze vyrobit i z dobře omytých slupek a odřezků zeleniny a zbytků natí bylinek.

Vzdávat se samozřejmě nemusíte ani soli, která výslednou chuť zvýrazní. Jen je dobré se řídit pravidlem: méně je více. To platí v podstatě pro všechno koření. Pokud se rozhodnete přidat pepř nebo nové koření, stačí nadrtit jen pár kuliček. Bobkový list, oregano nebo tymián vykouzlí v malém množství také velmi zajímavou chuť. Sáhnout můžete i po koření, které pro naše zeměpisné šířky není úplně typické, jako je například kurkuma, zázvor nebo koriandr. V sezoně je pak skvělé zaměřit se třeba i na chřest. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Máma s dcerou vaří a dochucují polévku Canva

Recept na domácí polévkové koření

Suroviny na cca 250 gramů polévkového koření:

• 250 g mrkve

• 250 g bulvového celeru

• 250 g petržele/pastináku

• 1–2 menší cibule

• 1 stroužek česneku

• ¼ pórku

• 2 hrsti čerstvých bylinek – hladkolistá petržel, libeček, nať z mrkve

• dále to, co máte rádi – sůl, pepř, bobkový list, koriandr, oregano, tymián, paprika, chilli vločky, lahůdkové droždí…

Postup je snadný!

Nejprve je nutné všechnu zeleninu i bylinky pořádně omýt, zbavit případných kazů a osušit. Kořenovou zeleninu je pak dobré nastrouhat, cibuli a pórek nakrájet na jemná kolečka, česnek na plátky. Takto připravené suroviny pak rozložte na síta sušičky, případně na plech vystlaný pečicím papírem a dejte sušit. Troubu nastavte na 50–60 stupňů, sušičku na střední stupeň a přístroje nechte pracovat. Pokud zeleninu sušíte v troubě, je vhodné ji nechat lehce pootevřenou, aby mohla unikat pára.

Proces sušení je dobré hlídat. Vždy totiž záleží na jemnosti nastrouhání a nakrájení surovin. Některé druhy obsahují více vody, a tak potřebují delší dobu, než proschnou. Už suché kousky je pak možné odebírat z plechu nebo síta dříve. Usušenou zeleninu a bylinky (případně kuličky pepře, nového koření) pak najemno rozdrťte v hmoždíři nebo umelte v mixeru. Do sypké směsi pak můžete přimíchat sůl, lahůdkové droždí, chilli vločky nebo kurkumu.

Domácí polévkové koření uchovávejte ideálně ve skleněné nádobě na suchém a tmavém místě. Používat ho může nejen do polévek (přisypat a nechat pár minut povařit), ale třeba také při přípravě rizota, slaných kaší nebo po přidání olivového oleje a citronu či octa jako salátovou zálivku.