Jak upéct tu nejlepší bublaninu? Zkuste původní recept nebo kynutou, třenou či piškotovou klasiku

Borůvková bublanina Marcus Z-pics / Shutterstock.com

Lehká, nadýchaná buchta plná sezónního ovoce je naprostá letní klasika, na kterou existuje nespočet receptů. Bublaninu lze připravit z kynutého, třeného či piškotového těsta, ale podle receptu ze starých kuchařek se pekla jen z řídké směsi mouky, vajec, cukru a mléka. Lidově se jí říkalo polejvanda.

Přečtěte si také

SodaStream lahve mají datum expirace. Pokud datum spotřeby už vypršelo, nesmí se používat pro sycení

Bublanina z kynutého těsta – recept

Budete potřebovat:

  • 320 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 350 ml mléka
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 65 g rozpuštěného sádla
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • citronovou kůru
  • ovoce dle vlastního výběru
  • sádlo na vymazání plechu

Postup:

  1. Do vlažného mléka přidejte droždí s cukrem a rozmíchejte.
  2. Ke vzniklé směsi přidejte zbytek surovin (kromě ovoce a sádla na vymazání plechu) a uhněťte do těsta. To nechte v míse při pokojové teplotě zhruba půl hodiny kynout.
  3. Vymažte plech sádlem, vykynuté těsto v míse zlehka promíchejte a vložte na plech. Namočte si ve vodě lžíci a s její pomocí těsto roztáhněte po plechu. Nechte kynout dalších zhruba 45 minut.
  4. Mezitím si nakrájejte ovoce, poklaďte ho na těsto a kousky do něj mírně zatlačte.
  5. Po dokynutí vložte buchtu do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 30 minut.
Meruňková bublanina NoirChocolate / Shutterstock.com

Bublanina z třeného těsta – recept

Budete potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml plnotučného mléka, případně sladké smetany
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • ovoce
  • tuk a hrubou mouku na vymazání plechu

Postup:

  1. V míse nebo v robotu utřete máslo s cukrem.
  2. Ke vzniklé směsi přidejte vejce, zamíchejte tak, aby se spojilo s hmotou, a poté přidejte další. Postupujte tak u všech 4 vajec.
  3. K mouce přimíchejte prášek do pečiva a obojí pak přidejte ke směsi másla, cukru a vajec.
  4. Nakonec přilijte mléko, případně smetanu, a ještě naposledy krátce promíchejte. S mícháním to po přidání prášku do pečiva raději příliš nepřehánějte. Kypřicí prášek dělá v chystaném těstě bublinky, díky kterým je pak buchta nadýchaná a lehká. Příliš dlouhým a urputným mícháním vznikající bublinky vyženete z těsta ven a výsledek pak bude o poznání tužší.
  5. Do předem vymazaného a vysypaného vyššího plechu nalijte těsto a do něj jemně zamačkejte ovoce.
  6. Předehřejte si troubu na 170 °C a nechte péct zhruba 30 minut.

Bublanina z piškotového těsta – recept

Budete potřebovat:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 dl vlažné vody
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • kapku vanilkové esence
  • ovoce
  • tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy či plechu

Postup:

  1. Vejce utřete v míse nebo v robotu s krupicovým cukrem.
  2. Ve druhé míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a obojí pak postupně přidávejte do směsi vajec s cukrem.
  3. Přidejte vodu a vanilkovou esenci a vše smíchejte dohromady.
  4. Nakrájejte ovoce a kousky zlehka obalte v hrubé mouce.
  5. Vzniklé těsto vylijte na připravený plech a poklaďte obaleným ovocem.
  6. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a nechte péct zhruba 20 minut. Piškotové těsto se rádo pálí, je proto potřeba na něj dohlížet častěji než na předchozí dvě.
Malinová bublanina Marcus Z-pics / Shutterstock.com

Původní bublanina – recept

Úplně původní bublanina má s tou, kterou znáte od našich babiček, jen pramálo společného. Její struktura není tak lehká a nadýchaná, jak jste nejspíš zvyklí, naopak – připomíná jemný krém či sladkou omeletu, je šťavnatá a téměř vůbec není nakypřená. Znáte-li ale francouzský clafoutis, recept na původní bublaninu pro vás nebude žádným překvapením. Oba dezerty jsou si totiž velmi podobné.

Budete potřebovat:

  • 120 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka nebo sladké smetany
  • 4 vejce
  • špetku soli
  • ovoce
  • pár plátků másla
  • máslo na vymazání a mouku na vysypání plechu
Nadýchaná bublanina s ovocem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Nadýchaná bublanina s ovocem

Nadýchaná bublanina s ovocem je díky své jednoduché přípravě oblíbeným receptem především v létě, kdy je všude zásoba čerstvého ovoce. Dopřát si ji však můžete kdykoli během roku.

Nadýchaná bublanina s ovocem
Třešňová bublanina
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Třešňová bublanina

Třešňová bublanina je lehký, vynikající dezert vonící po létu. Toto dokonalé spojení šťavnatých třešní a nadýchaného těsta hravě zvládnete připravit během chvilky a zaručeně si na něm pochutná celá rodina.

Třešňová bublanina
Bublanina s drobenkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Bublanina s drobenkou

Bublanina je jeden z nejznámějších českých moučníků a stálice v kuchařkách všech našich babiček. Její příprava je snadná a rychlá, navíc do ní můžete dát jakékoli sezónní ovoce, které máte zrovna po ruce.

Bublanina s drobenkou

Postup:

  1. Vejce rozklepněte do misky, osolte a rozmíchejte.
  2. Přidejte postupně mléko, mouku a cukr a vše vymíchejte v řídké těsto. Nelekejte se, na těsto je vzniklá směs nezvykle řídká, ale v žádném případě to není chyba. Nechte pár minut odpočinout.
  3. Mezitím si dejte předehřát troubu na 180 až 200 °C.
  4. Těsto přelijte do připravené formy, zlehka do něj zatlačte ovoce a navrch poklaďte pár plátků másla.
  5. Dejte péct na zhruba 20 až 30 minut. Těsto se ve formě či pekáčku výrazně nafoukne (a pak při chladnutí splaskne, i to je v pořádku).
  6. Nechte aspoň trochu zchladnout, posypejte cukrem a podávejte.

Zdroje: Kuchařka pro dceru, Pekárnománie, Kupi