Konec cigaretových nedopalků odhozených na zemi. Obce dostanou od výrobců miliony na jejich úklid

Nedopalky ležící na ulici Yakiv Korol / Shutterstock.com

Výrobci cigaret si zametou před vlastním prahem, a to doslova. Zákon o jednorázových plastech, který má za cíl především omezit dopad jednorázových plastů na životní prostředí, ukládá od letoška tabákovým firmám povinnost přispívat obcím na úklid cigaretových nedopalků. Do roka se očekává zapojení asi 30 % obcí, tabákový průmysl by tak měl v průběhu roku investovat do českých obcí přes 80 milionů korun.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Proč obce dostanou příspěvek na úklid nedopalků?

Výrobci cigaret mají od letoška novou povinnost přispívat českým obcím na úklid cigaretových nedopalků. Například Jihomoravská obec Sudice s 480 obyvateli by za rok 2023 měla dostat na úklid „vajglů“, jak se lidově říká, asi 2 064 Kč.

Nová povinnost vyplývá ze Zákona o jednorázových plastech, který se opírá o evropskou směrnici Single-use plastics. Jak vyplývá z propočtů společnosti Nevajgluj, kterou založili čtyři největší dovozci tabákových výrobků v Česku, celkově by tabákové firmy měly rozdělit 80 milionů korun.

Jak dlouho se rozkládají nedopalky?

Odhazování nedopalků od cigaret je stejně nesmyslné jako odhodit plastovou lahev nebo obal od sušenky. Nedopalky od cigaret totiž obsahují plast, konkrétně acetát celulózy, a proto se v přírodě rozkládají až 15 let. „Většina kuřáků i veřejnosti si myslí, že odhozený nedopalek na zem se při prvním dešti rozpustí a rozloží. Málokdo ví, že se jedná o plast,“ uvedla pro Ekonews Olga Dočkalová, starostka Sudic a místopředsedkyně Komise životního prostředí a energetiky Svazu měst a obcí ČR.

Ruka drží cigaretu nad popelníkem Galina-Photo / Shutterstock.com

Kolik peněz obce a města dostanou?

Z analýzy odpadů a poplatků za odpadkové koše v jednotlivých obcích, kterou si nechali zpracovat sami výrobci, vyplynulo, že přibližně 10 % hmotnosti veškerého odpadu poházeného po ulicích tvoří nedopalky cigaret. Ve veřejných odpadkových koších tvoří nedopalky jen 1,1 %.

Na základě těchto výsledků vytvořila společnost Nevajgluj systém, podle něhož mají výrobci obcím platit. Tento model nyní čeká na schválení ministerstvem životního prostředí. Nejvyšší příspěvky, zhruba 10,70 Kč na osobu za rok, mohou očekávat obce s více než 20 tisíci obyvateli, které mají také nejvyšší náklady na jejich úklid. Nejmenší částky, zhruba 4,30 Kč na osobu, dostanou obce do tisíce obyvatel.

Většina výrobců se zapojila

Své závazky budou tabákové firmy plnit prostřednictvím kolektivního systému Nevajgluj, na jehož financování se složí. „Největší podíl nákladů představují finanční prostředky na úhradu nákladů obcím na úklid a nakládání s odpady z tabákových výrobků,“ řekl pro Ekonews Roman Grametbauer z Philip Morris, předseda představenstva Nevajgluj.

Část prostředků půjde také na osvětovou činnost, vedení evidence a provoz administrativy. Do iniciativy se dosud se zapojilo asi 95 % výrobců cigaret a filtrů, další se mohou kdykoli přidat. Očekává se, že by společnost mohla svou činnost zahájit ještě letos na podzim.

Muž uklízí nedopalky na ulici Yakiv Korol / Shutterstock.com

Do roka se musí zapojit téměř třetina obcí

Pokud ministerstvo životního prostředí iniciativu schválí, musí výrobci do roka uzavřít smlouvu alespoň se 30 % obcí, v nichž celkem žije alespoň 30 % obyvatel. Během tří let fungování kampaně je pak nutné dostat se minimálně na 90 % z 6 000 českých obcí a 90 % obyvatel.

Společnost Nevajgluj je s osvětovou kampaní proti zahazování nedopalků na zem o krok napřed. Loni totiž spustila kampaň „Cigaretovník“, která se nese v duchu hesla: „Z nedopalku ti žádný cigaretovník nevyroste. Neházej ho na zem!“

„Obecně k omezení litteringu, tedy pohozených odpadků, je nejúčinnější hustá síť odpadkových košů. Nepopulárním, i když poměrně účinným nástrojem, jsou také pokuty za znečišťování veřejných prostranství,“ uvádí Grametbauer.

Balónek v řece Dominique Uhe / Shutterstock.com

Malé obce si stěžují na složitou administrativu

Starostové obcí se nicméně obávají, že budou zavaleni administrativou. Nedopalky totiž nejsou jediným plastovým odpadem, na jehož likvidaci obce dostávají příspěvky. Těmi dalšími jsou hygienické vlhčené ubrousky nebo balonky, které také obsahují plasty. Ministerstvo také uvažuje o zavedení poplatků pro výrobce pyrotechniky.

Některé obce zase příspěvky hodnotí jako nedostatečné. „Úklid bychom prováděli stejně, tato částka je pro obec zanedbatelná. Jestli to ale takhle půjde dál i s ostatními výrobci jednorázových plastů, tak se starostové obcí, kde není další úřednický aparát, změní pouze na vyplňovače dotazníků. Na další rozvoj obce nebude čas a síla,“ obává se Olga Dočkalová.

Zdroje: Ekonews.cz, Samosebou.cz, Cigaretovnik.cz