Co způsobuje zimní depresi a jak se s ní dá bojovat?

Žena sedí u okna, přes které je vidět zasněžená krajina Maridav / Shutterstock.com

S chladnějším počasím a kratšími dny si někteří lidé všímají, že mají méně energie a necítí se tak pozitivně jako obvykle. I když tyto pocity mohou být pro některé dočasné, přibližně jeden ze tří lidí neustále bojuje v zimních měsících s typem deprese známé jako sezónní afektivní porucha. Představíme si, jak se projevuje a jakým způsobem s ní můžete bojovat.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Co je sezónní afektivní porucha?

Sezónní afektivní porucha se často označuje jako zimní deprese. Jde však o nepřesné označení, protože mnoho lidí postihne už s podzimem. Pro vědce je tento stav stále záhadou – podílí se na něm mnoho faktorů, včetně mozkových chemikálií, iontů ve vzduchu a genetiky.

Je způsoben zejména fázovým posunem cirkadiánního rytmu, přirozeného vnitřního procesu, který reguluje náš cyklus spánku a bdění. Nástěnné hodiny vám mohou říct, že je čas vstát, ale vnitřní hodiny vašeho těla říkají, že byste měli odpočívat. U každého se tato porucha objevuje v jinou dobu a trochu jinak, někteří ji pociťují už v září, někteří až v období Vánoc. Výzkumy také naznačují, že je porucha způsobena také nesprávným fungováním hypotalamu nebo produkcí příliš velkého množství melatoninu.

Nedejte depresi šanci – vypoťte ji ze sebe

Příznaky: Jak se projevuje?

Některé projevy může potvrdit většina lidí, třeba častější ospalost. U někoho se jedná jen o mírné projevy této poruchy, u některých lidí mohou být natolik výrazné, že ovlivňují jejich běžný život. Mezi hlavní projevy patří:

  • Ztráta energie, změna spánku.
  • Špatná nálada, pocit bezcennosti.
  • Změna chuti k jídlu.
  • Ztráta zájmu nebo potěšení z věcí, které jste si dříve užívali.
Žena v depresi v davu Tero Vesalainen / Shutterstock.com

Jak bojovat se sezónní afektivní poruchou?

  • Zvyšte sociální kontakt – V zimních měsících máme často omezené možnosti kontaktu s blízkými. Najděte si proto čas na scházení se s přáteli a rodinou. Sociální kontakt vám navodí pocit pohody a pomůže vám lépe se vyrovnávat s úzkostí.
  • Plánujte aktivity – Zatímco v létě lidé podnikají až příliš mnoho aktivit, s příchodem podzimu nebo zimy jich je často minimum nebo žádné. Naplánujte si dopředu aktivity a činnosti, kterým se budete věnovat.
  • Světelná terapie – Nedostatek slunečního svitu přivádí některé lidi k šílenství, účinně jim však může pomoci terapie jasným světlem. Jde o vystavení umělému světlu, které pomáhá udržet cirkadiánní rytmus člověka na správné cestě. Jedním ze způsobů, jak vyzkoušet terapii jasným světlem, je použití boxů pro světelnou terapii, které jsou známé také jako fototerapeutické boxy. Vydávají světlo, které napodobuje sluneční svit.
  • Buďte více času venku – Čerstvý vzduch a pobyt venku má velký vliv na boj s touto poruchou. Snažte se trávit alespoň 30 minut denně venku, dokud je světlo.
  • SportujteSportování a cvičení skvěle pomáhá. Možná je tedy nejvyšší čas pořídit si permanentku do fitness centra, začít s aerobikem, jógou nebo třeba chodit do bazénu.
  • Přírodní pomoc – Ještě než vyrazíte k lékaři, můžete svou náladu zlepšit přírodní cestou. Zkuste nakapat uklidňující esenciální olej do aromalampy. Pomůže také uklidňující koupel nebo užívání CBD oleje.
  • Vezměte si dovolenou – Nešetřete si dovolenou jen na léto. Pokud jste vyčerpaní, vezměte si pár dní volna a užijte si je, abyste si spravili náladu.
  • Užívejte vitamín D – Je sice nejisté, jak moc vám to pomůže, ale někteří odborníci to radí. Můžete si koupit vitamín D jako preparát v lékárně nebo se zaměřit na stravu, která je na něj bohatá.
  • Vyhýbejte se alkoholu – Alkohol vám s depresemi nepomůže, naopak je může ještě zhoršit. Pokud v zimním období pijete více alkoholu, je nejvyšší čas s ním ubrat.
  • Návštěva lékaře – Pokud jsou vaše problémy silné a předcházející rady nepomáhají, vyhledejte lékaře. Ten vám může na boj s vašimi depresemi předepsat vhodnou terapii nebo účinná antidepresiva.
Žena pokládá smutnému muži ruku na rameno fizkes / Shutterstock.com

Postihla vás zimní deprese také? Napište nám, jak se u vás projevuje. Pokud máte zaručené rady, jak s ní bojovat, budeme rádi, když se o ně podělíte.