Danone čelí obvinění za znečišťování planety: Údajně mlčí o svém dodavatelském řetězci

Danone čelí obvinění ze znečišťování planety DenisMArt / Shutterstock.com

Aktivisté žalují francouzský potravinářský koncern Danone. Podle nich firma výrazně přispívá ke znečišťování planety, a tak ji vedle Nestlé, Coca-Coly nebo PepsiCo zařadili mezi 10 největších znečišťovatelů životního prostředí. Výrobce jogurtů a balené vody se vůči obvinění ostře vymezil a tvrdí, že se naopak dlouhodobě snaží svoji uhlíkovou stopu snižovat. Kde je pravda?

Přečtěte si také

Léky na nachlazení s pseudoefedrinem by se užívat neměly. Řada lékáren je ale stále prodává

Danone „selhalo“ při řešení problémů s odpady

Skupina aktivistů upozornila na nedodržování zákona o takzvané povinnosti bdělosti z roku 2017, který se týká lidských práv a environmentálních problémů ve velkých francouzských společnostech a jejich dodavatelských řetězcích. Nevládní organizace ho v klimatických sporech zmiňují stále častěji, zejména v souvislosti s nadnárodními společnostmi.

Dáte si jogurt v akci?

Jaký je původ a dopad plastových obalů?

Do portfolia Danone nepatří jen mléčné jogurty a jogurtové nápoje jako Activia nebo Actimel, ale také minerální voda Evian. Všechny produkty mají jedno společné – plastové obaly, ve kterých vidí environmentalisté zásadní problém. Společnost podle nich mlčí o původu obalů i jejich dalším využití nebo případné recyklaci.

Řada jogurtů vedle sebe Helen89 / Shutterstock.com

Stanovisko Danone

„Jsme velmi překvapeni tímto obviněním, které důrazně odmítáme. Společnost Danone patří již dlouho k průkopníkům v oblasti řízení environmentálních rizik a je plně odhodlána jednat zodpovědně i nadále," komentoval celou situaci mluvčí Danone.

V oficiálním dopise pak firma Danone popsala jednotlivé kroky, kterými se snaží omezit dopad svého podnikání na planetu. Šlo zejména o opětovné používání obalů, sběr a recyklaci použitého plastu nebo vývoj alternativních materiálů.

Problémy v dodavatelském řetězci

Zmiňovaný zákon začal ve Francii platit nedlouho po pádu továrny Rana Plaza v Bangladéši. K této katastrofě došlo v roce 2013 a zahynulo při ní vice než 1000 lidí. Kolaps měly způsobit západní fast fashion značky, které si tam nechávaly šít oblečení bez ohledu na důstojné podmínky zaměstnanců a životní prostředí.

Jihovýchodní Asie dlouhodobě patří mezi nejznečištěnější oblasti světa a svůj podíl na tom údajně má i Danone. Působí například v Indonésii a už třetím rokem se objevuje v žebříčku firem, které mají na devastaci tamní přírody nejvyšší podíl.