Kakaový lusk dokáže po otevření překvapit. Kde se dá koupit a jak se čerstvé boby jí?

Zavřený kakaový lusk a otevřený Pixel-Shot / Shutterstock.com

Napadlo vás někdy koupit si oblíbené kakao v jeho nejpřirozenější formě? Kakaové boby patří mezi exotické ovoce, které se dá výjimečně sehnat i u nás. Je ale dobré předem vědět, co vás po jeho pořízení a otevření čeká. Přečtěte si, jak kakaový bob zpracovat, jak ho využít v kuchyni i jaké zdravotní benefity pro nás jeho konzumace má.

Přečtěte si také

Jak doma správně třídit odpad: Kam patří plato od vajec a je třeba umývat kelímky od jogurtu?

Něco mezi exotickým ovocem a ořechem

Kakaový lusk jako takový je vlastně semenem ovoce stromu Theobroma, botanicky se řadí k ořechům. Než se z něj stane tabulka čokolády, musí projít velmi dlouhým procesem zpracování. V jednom lusku najdete asi 20–50 kakaových bobů, které jsou zasazené do bílé, příjemně nakyslé a osvěžující dužiny. I po utržení lusk dále dozrává, proto se jeho barva na povrchu může různě měnit ze zelenožluté až po hnědou. Nemusíte se nijak bát, takový lusk zkažený není. To, že je uvnitř akorát zralý, poznáte tak, že boby v něm začínají po zatřepání tlumeně štěrchat.

Skočte si pro kakao do blízkého supermarketu

Jak kakaový lusk otevřít?

Plod podélně či příčně nařízněte ostrým nožem a zkuste rozlomit. Poté opatrně „odšroubujte" půlky skořápky (nebo zbytky odlámejte) a vysvoboďte jednotlivé boby. Pokud se dostanete k čerstvému lusku, který má uvnitř i šťavnatou bílou dužinu, tu rozhodně nevyhazujte. Má příjemně tropickou chuť připomínající mix ananasu, manga a mučenky. Dá se rozmixovat např. do smoothies, ovocných pyré a salátů. Dodá jim svěží chuť a dávku vitamínů a minerálů navíc.

Kakaové boby můžete pojídat jen tak, syrové. Nebo z nich připravit řadu pečených i RAW dezertů a zdravých svačinek. Mají příjemně nahořklou chuť.

  • Proč čerstvé boby nepřipomínají chuťově kakao nebo čokoládu? Protože se před její výrobou nechávají nejprve někdy fermentovat a poté se praží, což jim dodává typickou nasládlou chuť.
Oranžové barevné kakaové lusky visí na stromě na slunci PixieMe / Shutterstock.com

Jak čerstvé kakaové boby jíst?

  • Pojídejte je samotné jako například oříšky. Pokud na vás budou moc hořké, zkuste je například s medem, javorovým sirupem či sladším sušeným nebo čerstvým ovocem.
  • Drcené je smíchejte s datlovou pastou, oříšky, semínky, lyofilizovaným ovocem a vším dalším, co máte rádi, a vytvořte rychlé nepečené kuličky, které potěší vaše chuťové pohárky i postavu.
  • Přimixujte do smoothie, do ranních kaší, jogurtů či müsli. Výborné jsou i do ovocných nebo zeleninových salátů.
  • Nebojte se je přihodit i do slaných pokrmů – například do omáček k hovězímu masu nebo do mexického chilli.
  • Můžete si je doma i usušit (v sušičce, při nízkých teplotách v troubě nebo opatrně na slunci nebo topení). Tvrdá semena je následně možné rozemlít na jemný kakaový prášek nebo chroupat jako zdravou svačinku. Nezapomeňte ale, že jakoukoliv tepelnou úpravou se ničí množství obsažených antioxidantů i dalších zdraví prospěšných látek

Ta nejlepší forma kakaa pro dobrou náladu a věčné mládí

Kvalitní hořká čokoláda se často doporučuje nejen jako vhodný zdroj hořčíku, železa, mědi, fosforu, draslíku, zinku či vlákniny a antioxidantů, ale také jako ideální prostředek ke zlepšení nálady, dodání energie, nastartování mozkové činnosti nebo k posílení kardiovaskulárního systému. A protože v čerstvých kakaových bobech najdete všechny zmíněné cenné látky v nezpracované podobě (navíc bez přidaných cukrů, tuků a s mnohem nižším množstvím kalorií), jsou pro naše zdraví ještě mnohem lepší.

Rozpůlený kakaový lusk, kakaové boby a čokoláda Africa Studio / Shutterstock.com

Kde kakaové lusky a boby koupit?

Celé kakaové lusky u nás sice nejsou úplně běžnými exotickými plody, koupit se ale dají. Po celý rok jsou velmi často k dostání na afrických trzích a v e-shopech, které prodávají ovoce dovážené přímo ze zahraničních zemí, prodává je také online supermarket Košík.cz a Rohlík.cz. Cena za jeden celý lusk začíná na cca 279 Kč/ ks.

Ve zdravých výživách, specializovaných prodejnách i v některých drogeriích prodávajících zdravé potraviny se dají koupit i vyloupané kakaové boby. Pokud chcete mít stejně jako u čerstvých lusků jistotu co nejlepších výživových hodnot a největšího množství antioxidantů, vitamínů a minerálů, doporučujeme sáhnout po nepražených (RAW) kakaových bobech. Obvykle stojí kolem 35–65 Kč / 100 g (záleží na velikosti balení, půlkilová a kilová vychází v přepočtu mnohem levněji než malé pytlíčky).