Yuzu: Super zdravé ovoce, které si nekoupíte! Jak si i přesto užívat jeho osvěžující chuti?

Plody yuzu kun7 / Shutterstock.com

Je plné vitamínů a antioxidantů, prospívá imunitě i pleti, ochucují se jím piva, limonády, jogurty, omáčky či zmrzliny a velmi oblíbené je i v aromaterapii. A přesto je takřka nemožné ho sehnat a koupit. Řeč je o exotickém citrusu yuzu. Přečtěte si, v jakých podobách je u nás dostupné i jak z něho připravit výborný čaj nebo osvěžující cheesecake.

Přečtěte si také

Papírové kartony od vajec rozhodně nevyhazujte. Dají se využít jako květináč i zásobník na šicí potřeby

Co je yuzu?

Tyto původem asijské plody jsou považovány za super-citrusy. Na pohled vypadají jako něco mezi citronem a pomerančem, chuťově zase připomínají grep spojený s mandarinkou. Mají poměrně málo šťavnatou dužinu s hodně peckami a nejvíce se z nich využívá kůra.

Yuzu je bohaté na vitamín C a antioxidanty, díky kterým má výborné protizánětlivé a anti-age účinky. Využívá se v gastronomii a potravinářství, kosmetice i aromaterapii. Má to ale háček. Na to, jak je výborné a prospěšné, není u nás takřka k sehnání.

Oloupané i neoloupané plody yuzu pu_kibun / Shutterstock.com

Kde a v jaké podobě koupit yuzu?

Čerstvé plody u nás prodávají jen výjimečně obchody zaměřené na dovoz exotického ovoce, a to pouze na objednávku a jen v zimních měsících. O ceně ani nemluvě. Kilo čerstvých yuzu vychází na něco přes 2 600 Kč. Vezmete-li v potaz, že jeden plod má kolem 120 gramů, přišlo by vám za tuto cenu asi 8 kousků. Sehnat se dá rovněž prášek z rozemletých yuzu (půlkilové balení ale stojí více než 6 500 Kč).

Máte chuť na trochu exotiky?

Kupte se slevou Mango.

Porovnat slevy

Pokud tedy chcete tento citrus ochutnat v jeho nejdostupnější, a přesto čistě přírodní podobě, pak je nejvhodnější sáhnout po 100% pyré z koncentrátu. Sehnat se dá na internetu i ve velkoobchodech a 500 g vychází na cca 1 500 Kč. Z hlediska zachovaného obsahu vitamínů a antioxidantů jsou navíc čisté šťávy a pyré nejlepší. Čím méně mechanického a tepelného zpracování, tím lépe.

Jak je tedy možné, že existuje tolik potravin s yuzu příchutí?

Výrobci toto exotické ovoce buď využívají jen jako marketingové lákadlo a ve složení s ním šetří, nebo volí méně koncentrované šťávy, džemy a pyré, které jsou na trhu již poměrně běžně dostupné.

Zařaďte citrusy do svého jídelníčku

Sklenice, jejíž oranžový obsah připomíná konzistencí hustou marmeládu, většinou obsahuje 40–70% podíl konzervovaného ovoce yuzu. Zbytek tvoří voda, cukr nebo med, dále zahušťovadla a kyselina citronová. Takové výrobky jsou poměrně dost kvalitní a pokud jsou zpracovány šetrně a podle tradičních metod, ovocná složka si v nich zachovává i dost vitamínů a cenných látek.

Čaj z yuzu HikoPhotography / Shutterstock.com

Yuzu piva, omáčky, zmrzliny i limonády

Exotický citrus je velmi oblíbený v japonské kuchyni, kde se využívá pro přípravu vinných octů, marmelád, studených i teplých omáček nebo polévek. Sehnat se dají také yuzu dresinky, dipy, marinády a sirupy, jogurty i zmrzliny a různé chlazené dezerty.

Velmi populární je v poslední době také matcha yuzu, tedy čaj, který v sobě kombinuje tento citrus a mleté lístky povzbuzujícího zeleného čaje. Z nápojů se dá koupit i řada yuzu limonád, yuzu toniků nebo piv, která vyrábí i některé pivovary u nás –⁠ ochutnat můžete třeba pivo Zubr Yuzu & limeta, Proud Pale Ale či nealko Primátor Tropické ovoce yuzu.

Recept: Yuzu čaj

K jeho přípravě vám postačí 1 až 2 lžičky konzervovaných yuzu (ideálně s vyšším podílem citrusu). Ty stačí zalít horkou vodou a nechat pár minut louhovat. Příprava je podobná jako u pečených čajů a ovoce můžete po vypití sníst.

Po zalití studenou vodou nebo sodovkou si zase snadno připravíte domácí yuzu limonádu, případně je možné konzervované ovoce používat do pečených i nepečených dezertů, například osvěžujících tvarohových dortů. Inspirovat se můžete naším receptem na rychlý yuzu cheesecake níže.

Cheesecake z yuzu Panthira Sirisanhiran / Shutterstock.com

Recept: Yuzu cheesecake s bílou čokoládou

Budete potřebovat:

  • 6 vajec pokojové teploty
  • 240 g krémového sýra (typu žervé, mascarpone, Philadelphia, případně tučného tvarohu)
  • 250 g bílé čokolády
  • 1,5 lžíce yuzu (konzervovaného)
Na dezerty přijde vhod

Postup:

  1. Kousky bílé čokolády rozpusťte ve vodní lázni, poté přelijte do mísy a smíchejte spolu s krémovým sýrem a yuzu.
  2. U vajec oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte do krémové směsi, bílky vyšlehejte a až poté přimíchejte k ostatnímu.
  3. Těsto nalijte do formy a tu postavte na plech s vyšším okrajem naplněným horkou vodou (cca do poloviny výšky formy).
  4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40–45 minut. Poté troubu vypněte a nechte cheesecake ještě 15 minut dojít.
  5. Z formy dort vyndejte až po úplném vychladnutí. Skladujte v lednici.