PENNY uklízí Česko

Tři muži uklízí v přírodě PENNY

PENNY už tradičně podpoří jarní část akce Ukliďme Česko. Ta se tentokrát po celé zemi uskuteční v sobotu 1. dubna. Největší celosvětovou dobrovolnickou akci podporuje už pátým rokem.

Přečtěte si také

Jak skladovat balené i hlávkové saláty, aby rychle nehnily a vydržely dlouho čerstvé?

Akce slaví úspěch

Loni na podzim se v České republice v rámci Celosvětového úklidového dne konalo 423 úklidů, do kterých se zapojilo 10 800 dobrovolníků.

Celkem pak v roce 2022 v České republice pod hlavičkou této iniciativy proběhlo 4 687 úklidových akcí, během kterých na 200 000 dobrovolníků uklidilo z přírody a našeho okolí 2 730 tun odpadů.

„Pro nás je podpora úklidu v našem okolí samozřejmostí a přirozená, vždyť se s lidmi potkáváme ve více než čtyřech stech místech po celé zemi. Vnímáme odpovědnost za prostředí, ve kterém společně žijeme, a naším cílem je přispívat k jeho zlepšování,“ řekl manažer komunikace PENNY Tomáš Kubík. „Proto i v letošním roce podpoříme dobrovolníky po celé zemi a vyzýváme naše zaměstnance, aby se sami do akce zapojili, abychom společně v rámci dobrých sousedských vztahů pomohli dělat náš svět příjemnějším,“ dodal Kubík.

Budou se hodit

Uklízí miliony dobrovolníků po celém světě

Do zatím posledního Celosvětového úklidového dne (World Cleanup Day) 17. září 2022 se zapojilo téměř 15 milionů dobrovolníků ze 190 zemí světa. V průběhu jediného dne se podařilo sesbírat více než 60 000 tun odpadu. Poslední Celosvětový úklidový den také překonal národní rekordy v počtu účastníků v každé páté zúčastněné zemi.

Ve 45 % zemí byl počet účastníků vyšší než v předchozím roce. Celkem se v letech 2018 až 2022 Světových dnů úklidu zúčastnil 71 milionů lidí ze 197 zemí. Součástí této celosvětové aktivity je i akce Ukliďme Česko probíhající na území celé České republiky. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek v našem okolí.

Dobrovolníci uklízí v přírodě PENNY

Kdy a jak se letos zapojit?

Zapojit se můžete po celém Česku. Mapu úklidů si můžete projít na této adrese. Organizátoři úklidů mají pro dobrovolníky k dispozici potřebné pomůcky jako pytle a rukavice.

  • Hlavní jarní úklidový den: sobota 1. dubna 2023
  • Hlavní podzimní úklidový den: sobota 16. září 2023