Státní zdravotní ústav varuje před nebezpečnými kapkami do očí. Mohou způsobit oslepnutí

Blízký záběr na oko, do nějž si muž aplikuje kapky megaflopp / Shutterstock.com

Státní zdravotní ústav v reakci na informace z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) varuje před koupí a použitím amerických očních kapek do očí EzriCare a umělých slz od společnosti Delsam Pharma. Podle informací z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) kapky vyvolaly epidemii bakterie, která může způsobit oslepnutí a v závažnějších případech i smrt.

Přečtěte si také

Papírová brčka nejsou zdravotně nezávadná. Belgická studie radí nepoužívat brčka raději vůbec

Nebezpečné kapky způsobují oslepnutí

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) varuje spotřebitele před koupí kapek do očí EzriCare a umělých slz od americké společnosti Delsam Pharma.

Reagovalo tak na zprávu amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které uvedlo, že kapky vyvolaly epidemii nebezpečné bakterie, jež způsobuje nejen oslepnutí, ale v nejhorším případě i smrt. V současné chvíli probíhá testování uvedených kapek.

Oční kapky EzriCare CNN

Jaké zdravotní problémy způsobily kapky EzriCare?

O závažnosti problému svědčí i fakt, že ke 14. březnu 2023 bylo v 16 amerických státech zjištěno již 68 nemocných, včetně tří úmrtí. Z těchto nemocných bylo 37 pacientů ze čtyř zdravotnických zařízení. Celkem osm lidí oznámilo ztrátu zraku, a čtyři dokonce museli podstoupit chirurgické odstranění oční bulvy. Většina z nich uvedla, že před vznikem problému používala právě výrobky EzriCare nebo umělé slzy společnosti Delsam Pharma.

Nezávadné oční kapky kupte za dobrou cenu v lékárně

Léčba je velmi složitá

V otevřených lahvičkách uvedených výrobků odevzdaných pacienty ve dvou amerických státech byl skutečně laboratorním testováním zjištěn kmen bakterie Pseudomonas aeruginosa. Tato bakterie je rezistentní vůči antibiotikům a bývá spojena s vysokou morbiditou a mortalitou.

Léčba infekce tak bude velmi složitá a může vyžadovat i nové experimentální postupy spojené například s použitím jiných druhů bakterií. Pokud jde o vzorky dosud zavřených lahviček, na výsledky se teprve čeká, budou-li pozitivní, ke kontaminaci nejspíš došlo již při výrobě.

Laborant drží stojánek se zkumavkami RossHelen / Shutterstock.com

SZÚ varuje před koupí kapek přes internet

Americké CDC vydalo prohlášení, v němž doporučuje ihned kapky přestat používat, dokud se celý případ neprošetří a nebudou k dispozici výsledky veškerých laboratorních testů. S případnými obtížemi se mají spotřebitelé co nejdříve obrátit na lékaře.

Před kapkami varuje i Státní zdravotní ústav (SZÚ). Přestože výrobek není na evropském trhu k dostání, občané Evropské unie by si jej mohli nedopatřením objednat online nebo přivézt z cest.