Krádeže rostou rychleji než tržby a obchodníci jsou zoufalí

Muž krade zboží v obchodě Andrey_Popov / Shutterstock.com

Rostoucí životní náklady způsobily, že lidé mají ve svých peněženkách stále méně peněz. Někteří to řeší tím, že se snaží šetřit, kde se dá. Ubírají si z luxusu, na který byli zvyklí, nebo dokonce hladoví. Stále více lidí se rozhodne řešit zoufalou situaci tím, že začne krást. Počet krádeží prudce roste a už za nimi nestojí jen notorické kriminální živly, ale i lidé, kteří se ocitli v zoufalé situaci a pud sebezáchovy je nutí přežít. Takové počínání v konečném důsledku cítí obchodníci, kteří nestíhají sčítat škody.

Přečtěte si také

Chcete grilovat čistě, rychle a bez kouře? Potřebujete plynový gril! Poradíme, jak vybrat ten nejlepší

Co stojí za úbytkem zásob?

Obchodníci zaznamenávají stále větší účetní úbytky. Obvykle za ně mohou krádeže zaměstnanců, krádeže ze strany zákazníků, administrativní chyby, podvody prodejců a poškození produktů.

Míru krádeží zkoumala Rada pro výzkum prevence ztrát v USA ve spolupráci s Národní maloobchodní federací (NRF). Průzkumu se účastnilo 63 maloobchodníků. Počet krádeží začal narůstat zejména mezi lety 2019 a 2020.

Kam pro levné pečivo?

Kupte se slevou Kaiserka.

Porovnat slevy

Krádeže v obchodech rostou

Zatímco dříve byly velkým problémem krádeže zaměstnanců, dnes jsou to krádeže zákazníků. Kromě běžných krádeží v obchodech jde také o organizovanou maloobchodní kriminalitu. Ta zahrnuje například šperky, které se kradou v kamenných obchodech a následně jsou prodány na internetu. V roce 2019 stály organizované krádeže obchodníky v USA 720 tisíc dolarů na každou miliardu tržeb. To je o 50 % více než v roce 2015.

Před sedmi lety byly vnitřní krádeže největší kategorií ztrát maloobchodníků. Teď vedou krádeže zvnějšku,“ řekl David Johnston, viceprezident NRF pro ochranu majetku a maloobchodní operace.

Muž má na talíři krajíc chleba Nedim Bajramovic / Shutterstock.com

V Čechách se krade stále častěji z hladu

Počet krádeží v České republice roste extrémním tempem, v mnoha krajích vzrostl během několika měsíců o více než 100 %. Důvodem je převážně hlad. V mnoha případech lidé kradou, aby zajistili potraviny pro svou rodinu, protože nedokážou nadále vycházet se svým rozpočtem.

Ředitel Městské policie Zlín Milan Kladníček pro TN.cz uvedl: „Za tři měsíce máme nárůst jako za celý minulý rok. Převažují krádeže masa, salámů, pečiva. A při záchytu zjišťujeme, že ti lidé opravdu mají hlad.“

Zatímco v polovině roku 2021 řešila policie téměř 2 900 krádeží v obchodech, v polovině minulého roku to bylo 5 342. Očekává se, že letošní rok bude číslo ještě vyšší. Nejvyšší počet krádeží je v ekonomicky slabých lokalitách, zejména v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Během pandemie pomáhaly zlodějům roušky

Prudký nárůst krádeží se objevil zejména s příchodem povinných roušek. Zloději se nejvíce ze všeho bojí toho, že bude jejich obličej zachycen a následně budou dopadeni. Zahalení tváře je za běžné situace první indicií, která upozorní na podezřelou osobu. S rouškou získali zloději velkou výhodu a mohli všude chodit se zakrytým obličejem, aniž by vzbudili podezření.

Policista zatýká muže Nomad_Soul / Shutterstock.com

Problémem jsou i mírné zákony

Česká republika je velmi známá neschopností potrestat zloděje. Není tak divu, že je u nás vysoké procento recidivy. Při krádežích do 10 tisíc korun jde pouze o přestupek, který lze potrestat pokutou. Zloději si dávají pozor, aby hranici nepřekročili a nedopustili se trestného činu.

Podobně "měkké zákony" jsou v mnoha dalších zemích včetně Kalifornie. Krádež zboží do 950 dolarů je zde od roku 2014 klasifikována jen jako nenásilný přestupek. Od začátku pandemie to zde způsobilo obrovské problémy a míra krádeží vzrostla natolik, že to mnoho obchodníků zcela zničilo. Patří sem i dva řetězce drogerií, CVS a Walgreens, které postupně musely zavřít všechny pobočky. Společnost Walgreens uvedla, že každý den bylo v obchodě odcizeno zboží za 1 000 dolarů.

Nakupte si do zásoby

Míč je na straně vlády

Pokud vláda nepodnikne potřebná opatření, množství krádeží bude narůstat. I když řada položek v obchodech zlevnila, krize se prohlubuje vysokou mírou propouštění, zvyšující se inflací a nejistotou na trhu, která nutí firmy šetřit. Nečinnost vládních činitelů by mohla mít stejný efekt jako v Kalifornii, kde narůstající krádeže donutily řadu obchodníků skončit.