Krádeže rostou rychleji než tržby a obchodníci jsou zoufalí

Muž krade zboží v obchodě Andrey_Popov / Shutterstock.com

Rostoucí životní náklady způsobily, že lidé mají ve svých peněženkách stále méně peněz. Někteří to řeší tím, že se snaží šetřit, kde se dá. Ubírají si z luxusu, na který byli zvyklí, nebo dokonce hladoví. Stále více lidí se rozhodne řešit zoufalou situaci tím, že začne krást. Počet krádeží prudce roste a už za nimi nestojí jen notorické kriminální živly, ale i lidé, kteří se ocitli v zoufalé situaci a pud sebezáchovy je nutí přežít. Takové počínání v konečném důsledku cítí obchodníci, kteří nestíhají sčítat škody.

Přečtěte si také

Výborný snack z listového těsta: Oblíbené pizza šneky chutnají všem

Co stojí za úbytkem zásob?

Obchodníci zaznamenávají stále větší účetní úbytky. Obvykle za ně mohou krádeže zaměstnanců, krádeže ze strany zákazníků, administrativní chyby, podvody prodejců a poškození produktů.

Míru krádeží zkoumala Rada pro výzkum prevence ztrát v USA ve spolupráci s Národní maloobchodní federací (NRF). Průzkumu se účastnilo 63 maloobchodníků. Počet krádeží začal narůstat zejména mezi lety 2019 a 2020.

Kam pro levné pečivo?

Kupte se slevou Kaiserka.

Porovnat slevy

Krádeže v obchodech rostou

Zatímco dříve byly velkým problémem krádeže zaměstnanců, dnes jsou to krádeže zákazníků. Kromě běžných krádeží v obchodech jde také o organizovanou maloobchodní kriminalitu. Ta zahrnuje například šperky, které se kradou v kamenných obchodech a následně jsou prodány na internetu. V roce 2019 stály organizované krádeže obchodníky v USA 720 tisíc dolarů na každou miliardu tržeb. To je o 50 % více než v roce 2015.

Před sedmi lety byly vnitřní krádeže největší kategorií ztrát maloobchodníků. Teď vedou krádeže zvnějšku,“ řekl David Johnston, viceprezident NRF pro ochranu majetku a maloobchodní operace.

Muž má na talíři krajíc chleba Nedim Bajramovic / Shutterstock.com

V Čechách se krade stále častěji z hladu

Počet krádeží v České republice roste extrémním tempem, v mnoha krajích vzrostl během několika měsíců o více než 100 %. Důvodem je převážně hlad. V mnoha případech lidé kradou, aby zajistili potraviny pro svou rodinu, protože nedokážou nadále vycházet se svým rozpočtem.

Ředitel Městské policie Zlín Milan Kladníček pro TN.cz uvedl: „Za tři měsíce máme nárůst jako za celý minulý rok. Převažují krádeže masa, salámů, pečiva. A při záchytu zjišťujeme, že ti lidé opravdu mají hlad.“

Zatímco v polovině roku 2021 řešila policie téměř 2 900 krádeží v obchodech, v polovině minulého roku to bylo 5 342. Očekává se, že letošní rok bude číslo ještě vyšší. Nejvyšší počet krádeží je v ekonomicky slabých lokalitách, zejména v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Během pandemie pomáhaly zlodějům roušky

Prudký nárůst krádeží se objevil zejména s příchodem povinných roušek. Zloději se nejvíce ze všeho bojí toho, že bude jejich obličej zachycen a následně budou dopadeni. Zahalení tváře je za běžné situace první indicií, která upozorní na podezřelou osobu. S rouškou získali zloději velkou výhodu a mohli všude chodit se zakrytým obličejem, aniž by vzbudili podezření.

Policista zatýká muže Nomad_Soul / Shutterstock.com

Problémem jsou i mírné zákony

Česká republika je velmi známá neschopností potrestat zloděje. Není tak divu, že je u nás vysoké procento recidivy. Při krádežích do 10 tisíc korun jde pouze o přestupek, který lze potrestat pokutou. Zloději si dávají pozor, aby hranici nepřekročili a nedopustili se trestného činu.

Podobně "měkké zákony" jsou v mnoha dalších zemích včetně Kalifornie. Krádež zboží do 950 dolarů je zde od roku 2014 klasifikována jen jako nenásilný přestupek. Od začátku pandemie to zde způsobilo obrovské problémy a míra krádeží vzrostla natolik, že to mnoho obchodníků zcela zničilo. Patří sem i dva řetězce drogerií, CVS a Walgreens, které postupně musely zavřít všechny pobočky. Společnost Walgreens uvedla, že každý den bylo v obchodě odcizeno zboží za 1 000 dolarů.

Nakupte si do zásoby

Míč je na straně vlády

Pokud vláda nepodnikne potřebná opatření, množství krádeží bude narůstat. I když řada položek v obchodech zlevnila, krize se prohlubuje vysokou mírou propouštění, zvyšující se inflací a nejistotou na trhu, která nutí firmy šetřit. Nečinnost vládních činitelů by mohla mít stejný efekt jako v Kalifornii, kde narůstající krádeže donutily řadu obchodníků skončit.