Pozor na nákup prodlužovacích kabelů: Kontrola odhalila nedostatky u poloviny výrobků

Muž zapojuje nabíječku do prodlužovacího kabelu Ground Picture / Shutterstock.com

Prodlužovací kabely jsou sortimentem, který nalezneme jak v elektroprodejnách a hobby obchodech, tak třeba i v samoobsluhách a na tržnicích. Ačkoliv se může zdát tento produkt jednoduchý a produkty si jsou podobné, neznamená to, že je každý z nich bezpečný. Nekvalitní elektronika vždy představuje riziko a dvojnásob to platí u prodlužováků, protože je zapojujeme do zásuvky a slouží k zajištění napájení více zařízení najednou. Na jejich kontrolu se zaměřila Česká obchodní inspekce a její odhalení je zarážející.

Přečtěte si také

Které přírodní spalovače tuků skutečně fungují a jsou nejúčinnější?

Co kontrola zjistila?

V minulém roce provedla ČOI kontrolu u 45 hospodářských subjektů, konkrétně u 38 distributorů, 5 výrobců a 2 dovozců. Zkontrolovala 46 výrobků a nedostatky se ukázaly u každého druhého výrobku. Porušení právních předpisů bylo zjištěno u 26 subjektů a 25 výrobků vykazovalo nedostatky. Zjištěny byly jak administrativní, tak i technické nedostatky.

  • 22 výrobků mělo nedostatky v průvodní dokumentaci nebo označení výrobku
  • Z toho 8 výrobků nebylo opatřeno bezpečnostními informacemi v českém jazyce
  • 14 výrobků nebylo označeno identifikačními a kontaktními údaji o výrobci či dovozci
Víte, kde seženete prodlužovací kabel v akci?

K odbornému technickému testování bylo odebráno celkem 7 výrobků. Po jejich posouzení byly vyhodnoceny jako nevyhovující 4 vzorky:

  • Prodlužovací přívod ZENITECH Ref. 189562
  • Prodlužovací přívod MUNOS BASIC PUK4
  • Prodlužovací přívod SOLIGHT PP10
  • Prodlužovací přívod BEMKO NA3GU1M
Nevyhovující prodlužovací kabel ČOI

„Výsledky kontrolní akce potvrzují, že se u více než poloviny kontrolovaných výrobků vyskytují nedostatky jak technického, tak administrativního charakteru. Vzhledem k této situaci bude Česká obchodní inspekce v kontrolách prodlužovacích kabelů pokračovat a bude pravidelně informovat spotřebitele o nebezpečných a nevyhovujících výrobcích.“ uvedl ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Za nedostatky padaly pokuty

Výrobci tohoto sortimentu se musí držet harmonizovaných norem a také je potřeba dodržovat příslušné právní předpisy. Když na to výrobce nedbá, vždy se tím vystavuje možnosti postihu. U všech nevyhovujících výrobků byla zpracována analýza rizik a ve všech případech bylo stanoveno nízké bezpečnostní riziko. ČOI uložila za zjištěné nedostatky zatím pravomocně 19 pokut v celkové hodnotě 159 000 Kč. Další probíhající správní řízení ještě nejsou pravomocná.

Muž spojuje dva kabely Trzykropy / Shutterstock.com

Na co myslet při výběru prodlužovacího kabelu?

Většina lidí se při výběru řídí délkou kabelu a také počtem zásuvek. Jsou to důležitá kritéria, ale také by se mělo dbát na to, aby byla k prodlužováku přiložena potřebná dokumentace nebo na něm byl nalepený štítek, na kterém bude uveden výrobce a základní technické údaje, jako jsou maximální zatížení, napětí a proudové zatížení.

Obecně platí, že je důležité si hlídat si průřez vodičů. Průřez vodiče by měl být minimálně stejně velký, jako má kabel daného spotřebiče, který bude v prodlužováku zapojený. Zatímco vodiče s průřezem 0,7 mm2 jsou vhodné pro příkon cca 1380 W a proud až 6 A, vodiče s průměrem 1,5 mm2 můžete použít pro příkon až 3680 W a proud až 16 A.

Důležité je také hlídat, jestli vybíráte prodlužovací kabel pro vnitřní, nebo venkovní použití. Ne vždy je vhodné sáhnout po nejlevnějším modelu, dražší modely nabídnou přepěťovou ochranu, vypínač, ale třeba také USB zásuvku.