Jak správně větrat? Většina lidí se dopouští pořád dokola základních chyb

Žena stojí u otevřeného okna Monkey Business Images / Shutterstock.com

Může být na větrání něco složitého? Mnoho lidí si myslí, že stačí jen otevřít okno. Ve skutečnosti většina lidí větrá špatně. Větrání je nezbytně důležitá činnost, protože se nám hromadí v interiéru patogeny a různé nebezpečné látky, které opakovaně vdechujeme. Prozradíme vám, jak často byste měli větrat a na co byste si u toho měli dát pozor.

Přečtěte si také

Jak se čokoládoví zajíčci stali symbolem Velikonoc? A proč musí být dutí?

Proč je dobré větrat?

V dávné minulosti se v domech větralo jen vzácně, protože domy špatně těsnily a v podstatě se větraly neustále. Vzduch pronikal kolem oken, dveří, střechou a často i pláštěm budovy. Většina z nás žije v současné době v bytech a domech, které jsou dokonale utěsněné. Bez pravidelného větrání bychom si mohli přivodit četné zdravotní obtíže.

V domácnosti se hromadí především oxid uhličitý, oxid uhelnatý, formaldehyd, domácí prach, pyl, bakterie a viry. Při nedostatečném větrání se špinavý vzduch hromadí, může vám způsobit celou řadu komplikací, od bolestí hlavy a alergických reakcí až po problémy s dýcháním a častá onemocnění. Obzvláště důležité je větrání u domácností, ve kterých se snadno vytváří plíseň – čerstvý vzduch usnadní vysoušení zdiva i odvod nebezpečných spor z interiéru.

Žena otevírá okno valerii vysotkov / Shutterstock.com

Jde větrat klimatizací?

Myslíte si, že klimatizace přivádí čerstvý vzduch z exteriéru? Ve skutečnosti je vzduch nasáván uvnitř místnosti. Následně se buď ohřeje, nebo ochladí a poté se vrátí zpět do místnosti. Nenahradí se tedy čerstvým venkovním vzduchem. Většina klimatizačních jednotek nedokáže provádět ventilaci.

Jak dlouho větrat?

Doba větrání by měla být alespoň 5–10 minut každou hodinu. Většina lidí větrá méně, protože nechce přijít o cenné teplo. Pokud se obáváte ztráty tepla, pořiďte si rekuperační jednotku, která vám umožní větrat bez tepelných ztrát.

Rychlost a účinnost větrání se liší podle velikosti místností a způsobu větrání. Jak často větrat? Vždy je efektivnější větrat dvakrát za hodinu po dobu 5 minut než větrat jednou za 2 hodiny na 10 minut. Důležitá je frekvence, nikoliv délka větrání.

Někteří lidé se obávají vniknutí pylu do místnosti, jeho množství můžete zredukovat pořízením záclon a závěsů. Pokud se obáváte hmyzu, pořiďte si sítě do oken.

Muž zapínání klimatizaci LightField Studios / Shutterstock.com

Jaký způsob je nejvíce efektivní?

Větrání se v jednotlivých interiérech liší podle počtu oken a jejich polohy. Nejideálnější je diagonální umístění oken, která se otevřou naproti sobě. Můžete také nechat dokořán dveře a otevřít okna ve 2 místnostech. V případě pokojů s jedním oknem je vhodné použít při větrání ventilátor. To samé platí pro interiéry bez oken, aby se vzduch nemohl v jednotlivých místnostech vyměňovat.

  • Tip: Důležité je, aby se vytvořil průvan, který dá stojící vzduch do pohybu a nahradí ho čerstvým.

Co dělat, když není možné přirozené větrání?

Existují místnosti, kde není možné přirozeně větrat. Jde například o koupelnu, toaletu, sklepní nebo jiné prostory. Zde je vhodné zajistit kvalitní ventilační systém, který bude mechanicky odsávat vzduch z místnosti a přivádět místo něj čerstvý. V některých případech je přirozené větrání nedostačující, například v kuchyni – zde je vhodné používat digestoř, která bude odsávat pachy z vaření, přebytečnou páru a také vzniklé spaliny.

Pokud jste doposud nedostatečně větrali, je správný čas to změnit. Budete žít ve zdravějším prostředí a zajisté se vy sami budete cítit lépe.

Zdroj: kupi.cz