Do půjčovny jen pro společenské šaty? Někde seženete i oblečení pro každodenní nošení

Tři kusy oblečení na ramínkách, nápis „for rent“ Piotr Swat / Shutterstock.com

Pokud chcete držet krok s módními trendy, potřebujete velké finanční rezervy a spoustu místa ve skříni. Je tu ale ještě jedno řešení, které má navíc i udržitelný rozměr. Ano, na mysli máme půjčovny, kde neseženete šaty na svatbu nebo ples, ale oblečení na běžné denní nošení, jako jsou saka, neformální šaty, svetry nebo například kabelky.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Jak na udržitelnou módu?

V Česku si na udržitelnou módu teprve zvykáme, a tak se velkým řetězcům typu H&M zatím nevyplatí nabízet zde služby půjčovny.

Najdou se ale drobní podnikatelé, kteří tento trend přivádějí k nám. Je to například úplně první start-up tohoto typu s názvem Fashiontéka. Jeho zakladatelky jsou sice z Prahy, ale půjčovna funguje stoprocentně online, a tak ji můžete využívat po celé republice. I v tomto ohledu se ale snaží myslet na přírodu, a tak nabízejí doručení jen na výdejní místa dopravce, nikoli přímo domů.

„Nemusíte zbytečně nakupovat a zahlcovat svůj šatník a zároveň máte pokaždé radost z něčeho nového,“ vysvětluje Eliška Bulínová, spoluzakladatelka Fashiontéky, kde máte na výběr zápůjčky na čtyři, sedm nebo i 28 dní.

Prostřednictvím kamenné pobočky i online provozují půjčovny také zmiňované řetězce. Vévodí jim H&M nebo Asos, které tento typ služby nabízejí například ve Švédsku, Velké Británii nebo Německu. A díky moderním technologiím dokážou v mnoha případech na jednom webu nabídnout oblečení k prodeji a zároveň i k zapůjčení.

Složené svetry na sobě se symbolem recyklace HalynaRom / Shutterstock.com

Jak funguje půjčování oblečení?

Ve většině půjčoven můžete platit za jednotlivé kousky nebo za dobu, kdy službu využíváte. To znamená, že si zvolíte jakousi formu předplatného. Záleží, jestli si hodláte jen občas půjčovat nějaké dražší věci, nebo chcete každý týden chodit v něčem jiném. To by ale nemuselo být udržitelné ani v případě, že budete využívat půjčovnu. Oblečení se k vám musí nějak dopravit a po použití je potřeba ho vyprat nebo vyčistit a pečlivě uskladnit.

Výhody půjčování oblečení

Další rozměr půjčoven představuje konkrétní výběr oblečení, které pochází ze standardní nabídky fast fashion, ale i od udržitelných značek, jako je to v případě Fashiontéky. Další kategorií jsou pak luxusní kousky přímo z přehlídkových mol, které seženete například u Rent the Runway či Armoire.

Zdroj: bio-mapa.cz, ekonews.cz, just-style.com